Zweten in de provincie: FC LEO-Zuidhorn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in de provincie.”
                               
Waar voor de ene ploeg het bekertoernooi een serieuze aangelegenheid is ziet een ander dat meer als een oefenduel in aanloop naar de competitie. Iets wat ook gold voor FC LEO uit Leens dat niet de illusie had dat het in een poule met Zuidhorn, Boerakker en The Knickerbockers als winnaar uit de bus zou komen. Maar ik had een mooi affiche op zaterdag 22 augustus met het duel FC LEO-Zuidhorn. Een zaterdag die als zomers gezien mocht worden want de ‘koperen ploert’ deed aardig zijn best. Bij aankomst in Leens was daar direct de eerste opmerking over een eerdere ‘Zweten in de provincie’. Een aflevering rond het duel Eenrum-FC LEO met een prominente rol voor de Johnny Heitinga van FC LEO, Eduard Zuidema. De nu ex-verslaggever van de Ommelander Courant heeft zijn mooie pen ingeruild voor zijn ‘kicksen’ en heeft zich weer bij de eerste selectie van de derdeklasser gevoegd. Ik moet zeggen dat ik de verslagen/verhalen van ‘Edu’ graag mocht lezen waarbij zijn ‘verslag’ van een duel in Kantens met stip op de eerste plaats staat. Ook dat kwam nog even tersprake want wie de voetbalhumor een beetje begrijpt snapt de vraag of er niet nog een plaatsje vrij was bij de Ommelander Courant.

In de kantine was verder veel hetzelfde gebleven. De vaste supporters zaten er nog even te klaverjassen, Eiko Medema stond als vanouds achter de bar en in de bestuurskamer was de altijd opgewekte elftalleider Erik Dijkstra aanwezig. Erik is niet een type die zaken spannender maakt dan dat ze zijn. Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg is het credo van ‘Diekstroa.” Er waren echter meer bekenden in Leens waar dhr. Bloemhoff er een van was. De oud-voorzitter zal niet snel ontbreken in Leens wat tot nu toe wel gold voor Peter Tuit. De oud-voetballer had de Oranje-brigade nog niet zien spelen en het duel tegen Zuidhorn vond Peter wel een leuk affiche om daar verandering in te brengen. Mannen als Peter Tuit zorgen er voor dat ik het iedere keer weer fijn langs de lijn vind. Even een gesprek over hoe het er voor staat met het eerste elftal maar ook de interesse in elkaars verdere dagelijkse beslommeringen. Ik denk dat een rit met Tuit op de bus voor een hilarisch verhaal zou zorgen. In de wedstrijd gebeurde ondertussen van alles. Waar Zuidhorn-trainer Kees Bouma voor de wedstrijd nog sprak over een seizoen waarin een middenmootpositie mooi zou zijn dachten velen ondertussen anders. Na een helft stond het namelijk 0-7 in Leens waarbij de van Oranje Nassau overgekomen Jaap Jacobs vijf keer trefzeker was. Dat zorgde voor een tweede helft waarbij er ook over andere zaken gesproken werd dan het amateurvoetbal. Zo kwamen de Europese verrichtingen van AZ en Ajax voorbij en we waren het roerend met elkaar eens dat we niet raar moeten opkijken dat Nederland na donderdag nog maar twee ploegen heeft die in Europa mogen meedoen. Dat waren echter zorgen voor morgen want al snel ging het toch weer over datgene waar we voor naar het sportpark in Leens waren gekomen, het duel tussen FC LEO en Zuidhorn. Een duel dat natuurlijk allang beslist was en uiteindelijk in een 1-8 zege voor de tweedeklasser eindigde. Maar in Leens werd het een gezellig middagje langs de lijn waar het zaterdag groot feest zal zijn wanneer de nieuwe kleedkamers in gebruik genomen gaan worden.