Zweten in de provincie: Kloosterburen-VVSV'09

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in stad of provincie’.
                        
Rond 18.20 uur was het nog rustig op sportpark Westerklooster waar om 19.30 uur Kloosterburen en VVSV’09 zouden ‘sparren’ in aanloop naar weer een nieuw seizoen. In de kantine, waar het nog akelig stil was, trof ik voorzitter Ron Bolt moederziel alleen in een ruimte waar hij liever niet komt, de bestuurskamer. De altijd gedreven voorzitter was druk maar had toch tijd voor even bijpraten. Ondertussen kwamen de eerste spelers van de thuisploeg binnen waaronder doelman Lex Stok die we later in een andere rol zouden zien. Lex is een fervent aanhanger van PSV en spaart al een groot aantal jaren de thuis en uitshirts van de club uit Eindhoven. Een dure hobby maar samen kwamen we tot de conclusie dat postzegels verzamelen ook een kostbare hobby is.

Nadat ik deel 1 van waar ik eigenlijk voor naar Kloosterburen kwam had afgesloten werd het tijd voor de sociale contacten. Dat zijn namelijk ook na mijn zevende seizoen als verslaggever langs de lijn nog steeds de krenten in de pap. Het even bijpraten met bekenden die je door de voetballoze periode een tijdje niet hebt gesproken.

Het ging maar weinig over het duel wat aanstaande was. Er was in Kloosterburen en omliggende dorpen voldoende gebeurt wat het bespreken waard was. De zwart witte kuipstoeltjes in de Dug Outs op Westerklooster, de Grasbaanraces in Eenrum en niet te vergeten de beroemde Kermis van Eenrum. De filmpjes gingen rond in Kloosterburen waar de spelers van de thuisploeg en gasten aan hun eerste helft waren begonnen. Een helft die, net als de tweede overigens, onder leiding stond van Harry Reitsma. Mijn oud-teamgenoot uit onze gezamenlijke Eenrum-periode was prima in vorm al vond ik zijn outfit iets aan de gewaagde kant. Een fluoriserend shirt, zwarte broek en paarse kousen was heftig maar de ‘Bjorn Kuipers van Kloosterburen’ kwam er mee weg.

Het duel was eentje van de jonge doelmannen. Waar Sander Adema als twintigjarige het doel van Kloosterburen verdedigde stond bij VVSV’09 Patrick Valkema tussen de palen. Ook Patrick was 20 jaar volgens moeder Anita Valkema-Hummel en wie ben ik om dat niet te geloven. Een moeder die nerveuzer was dan zoonlief die dinsdagavond prima stond te keepen.

Maar langs de drukke zijlijn ging het even later over dure renpaarden, begeleiders van spelers die schatrijk worden met voetballers van club naar club sturen en een goal van misschien wel 35 jaar geleden. Nog steeds komt een afgekeurde goal uit het duel GVAV 10-Kloosterburen 4 voorbij en wordt er door sommigen met verbazing naar de eigenaar/beheerder van Puurvoetbalonline gekeken die dan inderdaad kan bevestigen dat hij de bal van 40 meter stijf joeg maar die goal werd afgekeurd omdat ……

Zo werd het een bijzondere ‘Zweten in de provincie’ waar het mooiste moment gebeurde bij het verlaten van het complex. ‘Waar ga je zaterdag heen’ hoorde ik opeens. Ik keek om en zag dhr. Bloemhoff. ‘Naar Leens Bloemhoff’ was mijn antwoord. ‘Mooi dan treffen we elkaar zaterdag, hoorde ik de krasse ruim 80 jarige zeggen. Een krasse voetballiefhebber die na zijn knieoperatie weer zonder stok naar zijn auto liep wat er voor zorgde dat een mooie avond in Kloosterburen nog mooier werd.