Het sterrenteam van ... Johannes Scholtens(FC LEO /Kloosterburen)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week vroeg ik aan Johannes Scholtens of hij zijn sterrenteam wilde samenstellen. De oud-doelman van FC LEO en Kloosterburen voldeed aan dit verzoek maar liet de omschrijving van zijn teamgenoten stiekem aan mij over. Die ‘uitdaging’ vond ik wel leuk en vandaar hier het sterrenteam van Johannes Scholtens aan de hand van mijn herinneringen.

Johannes Scholtens

Doel: Johannes Scholtens (FC LEO, Kloosterburen):
‘Johannes Scholtens was een doelman van het postuur Piet Schrijvers. Als hij zijn doel uitkwam dan kwam er een groot aantal kilo’s richting de aanvallers van de tegenpartij. Ik weet dat Johannes eigenlijk in een van de lagere teams van Kloosterburen zou gaan spelen. Maar doordat er bij Kloosterburen op dat moment bepaald geen overschot aan keepers was kwam de tegenwoordig in Bedum woonachtige Johannes Scholtens in het eerste elftal terecht. Naast zijn meer dan aanwezige keeperskwaliteiten had Johannes de gave dat hij de ondertussen overleden Rinus Michels perfect na kon doen. Rechtsback Richard Bolt(Kloosterburen): ‘Een verdediger die je als aanvaller vijf keer tegenkwam in een duel is wel een typering die bij Richard past. Het was geen speler die het van een flitsende schaar of een formidabele passeeractie moest hebben maar meer van zijn inzet en fysieke kracht. Richard was een speler waar een speler waar een trainer nooit tevergeefs een beroep op deed.
Centrale verdediger Jaap van Dijk (Kloosterburen): ‘Jaap van Dijk kwam op het moment dat bij Zeester voor het prestatievoetbal op zaterdag werd gekozen naar Kloosterburen. Zijn werkzaamheden op zaterdag zorgden voor die keuze. Jaap wilde nog niet op een lager niveau acteren en vandaar de overstap naar Kloosterburen. Een overstap waar hij geen seconde spijt van heeft gehad want de Vierhuister werd direct goed opgenomen in de selectie van Kloosterburen. Dat kwam natuurlijk in eerste plaats omdat Jaap wel een aardig potje kon voetballen en ook als persoon prima in Kloosterburen paste. Toen hij zijn laatste wedstrijd voor Kloosterburen speelde werd hij zelfs door de supporters beloond voor zijn inzet wat voldoende zegt over de inbreng van de centrale verdediger.”         
Centrale verdediger Arjan van der Klei (Kloosterburen): ‘Dat Johannes Arjan van der Klei in zijn sterrenteam plaatste is volstrekt logisch. ‘Klei’ voetbalde ruim twintig jaar voor het eerste team van Kloosterburen en mag als een van de spelers worden gezien waar je voor naar de velden kwam. Arjan van der Klei was/is gezegend met een traptechniek waar velen jaloers op mogen zijn. De centrale verdediger bezit de gave om een vrije bal daar neer te leggen waar hij het wilde en dan bij voorkeur in een van de bovenhoeken van het doel. Ik denk dat Johannes vaak heeft staan genieten als teamgenoot weer eens een vrije trap binnen krulde.”                                                         
Linksback Jan van der Laan (FC Leo): ‘Ik moet eerlijk bekennen dat ik Jan van der Laan niet als voetballer ken. In de periode dat Johannes bij FC LEO speelde was ik nog druk als jeugdtrainer en dus niet actief voor de Ommelander Courant.
Rechtermiddenvelder Bert Mennes (Kloosterburen): ‘Van het sterrenteam van Johannes Scholtens is Bert de enige speler die nog actief is in een eerste elftal. De rest voetbalt al jaren niet meer of acteert op een lager niveau. Bert Mennes is nu de routinier binnen het eerste elftal van Kloosterburen en mag als een penaltykiller worden gezien. De mentor van de verder jonge formatie van Willem Pettinga straalt nog steeds uit dat het in een eerste elftal hem nog prima bevalt en is ook al jarenlang een van de sterkhouders van Kloosterburen.”
Linkermiddenvelder Hans Hoogakker (FC Leo): Hans herinner ik mij als een bedrijvige middenvelder van FC LEO. Niet groot qua postuur maar wel iemand die zijn mannetje stond. Als ik mij niet vergis was blessureleed de oorzaak van het stoppen van de middenvelder.
Centrale middenvelder Peter Batema (FC Leo): ‘Als de naam van Peter Batema in Leens valt zijn velen van mening dat Peter een van de beste middenvelders van FC LEO is geweest. Vandaar dat de keuze van de doelman om Peter Batema in zijn team te kiezen eigenlijk wel logisch is.”      
Rechterspits Richard Durenkamp (Kloosterburen): ‘ Hoewel Richard later in de verdediging terecht kwam ken ik hem als een veel scorende spits. Ik heb ooit de A-JUNIOREN van Kloosterburen een paar keer getraind en in dat team was hij spits. Zo zal Johannes hem ook hebben leren kennen, als een spits die wel een doelpuntje kon maken maar op latere leeftijd, precies als vaker gebeurt, naar achteren verhuizen.”                                                                                 
Spits Ron Bolt (Kloosterburen): ‘ Dat Johannes als spits voor Ron Bolt koos is logisch. Ron was een fenomeen wat betreft het scoren van goals. Ik denk dat het voor een doelman wel lekker keepen is met een spits die regelmatig goed is voor een doelpuntje. Als keeper een foutje maken in een team dat moeilijk tot scoren komt is natuurlijk lastig en vandaar de logische keuze voor Ron Bolt.
Linkerspits Dick Peters (FC Leo): ‘ Voor Dick geldt hetzelfde als Jan van der Laan. Ook Dick heb ik als voetballer eigenlijk nooit in actie gezien.”
Als trainers koos Johannes voor Johnny Feenstra en Herman Hazeveld. Maar waar hij het meeste van geleerd heeft blijft voor de oud-doelman Jan Rozema.

Wissels:

Hans Bolt(Kloosterburen): ‘Hans was rechtsbuiten van ‘beroep’. Had een fantastische voorzet in huis maar moest helaas door een knieblessure al vroegtijdig stoppen.”
Henk Gerdez (Kloosterburen): ‘Henk heeft geen echte carrière in het eerste van Kloosterburen gehad. Henk was echter wel iemand voor de derde helft wat de oud-keeper ook een belangrijk onderdeel van het voetballen vond.”
Dat Johannes voor zijn derde wissel bij  Laurens van der Maar (Kloosterburen) uitkwam moest ik wel om glimlachen. Ik heb ook nog de eer gehad om met Laurens te mogen voetballen. Dat was in het vierde van Kloosterburen in het jaar dat we kampioen werden. Laurens kon je er prima bij hebben en vooral als er in het veld even wat ‘geregeld’ moest worden. Want de nu als gastheer optredende Laurens van der Maar was in het veld niet iemand die zich liet ‘piepelen. ”