Zweten in de provincie : Eenrum-FC LEO:

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in stad of provincie’.
Omslagfoto


Vrijdagavond speelde FC LEO zijn tweede oefenduel in de voorbereiding op een hernieuwd optreden in de derde klasse. Plaats van handeling was Eenrum waar de zondag vierdeklasser als gastheer fungeerde. Een ‘kermiswedstrijd’ wordt het duel op de vrijdag voor de derde zaterdag in augustus genoemd. Niet omdat de thuisploeg en de gasten maar wat aan lopen te rommelen maar omdat het duel eigenlijk een beetje dient als opening van het kermisweekend in mijn geboortedorp.

Het was rond 18.00 uur al druk op het sportpark in Eenrum want naast dat de vrijwilligers met de laatste handelingen op de grasbaan bezig waren voor de wedstrijden op zaterdag en zondag werd er rond 18.00 uur al gevoetbald in Eenrum. Doordat oud-Eenrum het om 19.30 uur op veld twee opnam tegen Eenrum 2 en de hoofdmacht om 19.00 uur op het hoofdveld tegen FC LEO speelde had het duel tussen EKC-dames en EKC O21 als aanvangstijd 17.00 uur gekregen.

Bij de thuisploeg ontbrak een groot aantal spelers. Een vrijgezellenweekend en werkzaamheden zorgden er voor dat trainer Ronald Bouwman geen beroep op Siebrand Solinger, Tim Veenstra, Mark Balk, Kris Eze en Tim Roelink kon doen, terwijl Milan Rutkowsky nog steeds geblesseerd is. Maar de Ten Boerster zat daar niet echt mee omdat hij nu andere spelers wat langer bezig kon zien.

Zijn collega Klaas van der Ploeg had qua selectie minder problemen want die kreeg opeens Stan Buikema weer terug. De middenvelder zou de overstap maken naar VIBOA maar werk en school zorgden er voor dat het trainen op de dinsdag en donderdag een probleem zou gaan worden. Van der Ploeg was dan ook duidelijk over het hoe en waarom van Buikema zijn terugkeer. "Op het niveau waar VIBOA op speelt, eerste klasse, kun je het niet permitteren om niet met de groep te trainen. Bij ons kan hij op de woensdag trainen en ligt het niveau natuurlijk ook wat lager.”

Wie ook was teruggekeerd was Eduard Zuidema. De toen als centrale verdediger opererende routinier stond nu in de voorhoede opgesteld maar duidelijk werd dat twee jaar zonder veldvoetbal niet onbestraft blijven.

Waar in de eerste helft FC LEO duidelijk de betere ploeg was, en via twee prachtige goals op een 0-2 voorsprong kwam was het randgebeuren op deze mooie augustus vele malen belangrijker. Grappig te horen was bijvoorbeeld dat er in Leens verschillend gedacht wordt over de competitieindeling. Waar de een blij is met het reizen naar Friesland had de ander liever wedstrijden tegen Poolster, Noordwolde, De Heracliden, Loppersum of SC Stadspark voorbij zien komen. Maar ook het gesprek met twee oud-keepers was leuk. Gerard Tammens was een aantal jaren voor de jeugd van FC LEO actief geweest en Johan Bos was dat bij Eenrum nog steeds. Beide waren van mening dat er op het gebied van keepertraining nog het nodige te verbeteren valt omdat het vak van doelverdediger vele malen complexer is geworden dan jaren geleden.

Verder waren er veel bekenden in Eenrum want het duel Oud-Eenrum tegen Eenrum 2 bracht aardig wat spelers uit het verleden naar het sportpark waar het steeds drukker werd. Mannen als Reinder Wieringa, Edwin Bolt, Sjoerd Vitters, Martinus Faber, Joost Mulder, Erik Torrenga en Hans Oorebeek waren aanwezig om later op de avond met 5-5 gelijk te spelen tegen het tweede van Eenrum. Maar gezien de geluiden op de sociale media wonnen ze de derde helft met ruime cijfers hoewel de ‘concurrentie’ van EKC groot genoemd mocht worden. Iets wat niet meer aan mij besteed is en wat voor meer oud-Eenrumers gold. De ‘kermisescapades’ van vroeger bewaren we als een mooie herinnering aan prachtige tijden maar meer ook niet.

De tweede helft van Eenrum–FC LEO gaf een scherper Eenrum te zien wat er voor zorgde dat de roodbaadjes terug konden komen tot 1-2. Maar het sociaal gebeuren bleef belangrijker tijdens het ‘kermisduel’ want de alcoholische versnaperingen werden goed, en keurig in het plastic, naar buiten gehaald. Maar richting 20.30 uur werd het de hoogste tijd om te vertrekken want Voetbal Inside staat sinds de eerste aflevering weer op het programma aan de Peperweg7. Althans, als ze wel even melding maken van wie de vierde man aan tafel is. Deze keer was dat Jan Boskamp en dan weet je dat het de moeite van het kijken waard is.

Zo verliet ik tegen 20.30 uur mijn geboortedorp met op de achtergrond het lawaai van de kermis. Waar je vroeger dacht dat het niet door zou gaan wanneer je niet naar de kermis ging stuurde ik de auto nu rechtsaf richting Mensingeweer en vond dat eigenlijk prima. Het was een mooie avond geweest en ik wist een ding zeker, ik zou de volgende dag mijn voorgenomen rondje fris en fruitig kunnen joggen.