Zweten in stad of provincie: Loppersum-Noordster

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in stad of provincie’.

                                         
In Loppersum stond er woensdagavond een pikant oefenduel op het programma. SC Loppersum speelde namelijk een oefenduel tegen de het Noordster van Jaap Danhof. De inwoner van Loppersum was na zeven seizoenen als hoofdtrainer van de Lopsters toe aan een nieuwe uitdaging en vond die in Oude Pekela bij zondag tweedeklasser Noordster. Echt onlogisch vond ik het dan ook niet dat Jaap Danhof, die ik een avond sprak voor de voetbalbijlage van de Koerier, met zijn ploeg naar Loppersum kwam voor het spelen van een oefenduel.

Beide teams waren uiteraard nog niet op volle sterkte want op alle niveaus is het tegenwoordig een normale zaak dat vakanties in de voorbereiding of zelfs in het seizoen gepland worden. Iets, zo vertelde een trainer mij enkele uren eerder, bijna niet anders meer kan omdat er door studerende spelers wel eerst geld verdiend moet worden alvorens men op vakantie gaat.

Ook in Loppersum de nodige bekenden langs de lijn zoals Martin Jurna waar in mijn ogen een fantastische trainer aan verloren is gegaan. Helaas ontbreekt het de oud-speler van Bedum en Loppersum aan tijd doordat hij als kapper werkzaam is. Maar in alles is te merken dat hij het in zijn vingers zou hebben om een team beter te laten presteren. Ik mag graag luisteren naar voetballiefhebbers die geen onzin verkopen. De oud-voetballer was een van de velen die niet ontevreden was over het spel van het naar de derde klasse gedegradeerde Loppersum waar Henk Buikema nu voor de groep staat. Ook Henk Buikema is inwoner van Loppersum en kent daardoor ook de cultuur van de club.

In de wedstrijd kwam Loppersum ondertussen op voorsprong na een fraaie aanval waar nieuwkomer Bjorn Schutter bij betrokken was. De kleine dribbelaar kwam over van Eenrum en kende van een aantal jaren trainer Henk Buikema nog. Dat Bjorn ondanks dat naar Loppersum verkaste verbaasde mij eerlijk gezegd. Maar dat beeld past ook wel weer bij de huidige generatie voetballers die tegenwoordig toch wat makkelijker verkassen dan vroeger gebeurde. Iemand die dat nooit heeft gedaan is Gert-Jan ‘Doff die enkele jaren geleden afscheid nam van het eerste elftal van de Lopsters. Maar de beroepsmilitair keerde vorig seizoen als 44 jarige weer terug in het eerste elftal. Niet als speler maar als doelman omdat de keepers van het eerste en tweede van Loppersum geblesseerd waren geraakt. De toen voor het derde team spelende Gert-Jan werd vervolgens benaderd om de honneurs waar te nemen wat hij naar behoren deed. In de rust spraken we over het keepersvak en de nu hij zelf een aantal duels op niveau had gekeept keek ook Gert-Jan Doff totaal anders tegen het keepersvak aan. ,,Als veldspeler denk je soms totaal anders over bepaalde situaties dan wanneer je doelman bent. Dat ik een wedstrijd of tien in de tweede klasse gekeept heb heeft mij op dat gebied de ogen wel geopend.”

Ondertussen was Loppersum op 2- 1gekomen door een doelpunt van nieuweling Bjorn Schutter die niet veel later gewisseld werd omdat Henk Buikema al zijn spelers speelminuten gunde. FC Groningen was ondertussen op 1- 1 gekomen tegen Twente maar opvallend was toch dat er aardig wat publiek naar de Bosweg was gekomen voor het duel van de thuisploeg tegen Noordster. Na nog even bijkletsen met Peter Post, voorzitter MFAC Loppersum en leider SC Loppersum C 1, zagen we Loppersum uiteindelijk het duel met 3-2 winnen nadat zowel de doelman van Noordster en een van zijn verdedigers er niet goed uitzagen bij een uitval van Jeffrey Leegstra. Zo werd het weer een leuke avond langs de lijn in deze keer Loppersum waar we mochten genieten van een fris en fruitig spelend Loppersum dat in de tweede helft wel meer onder druk kwam te staan maar uiteindelijk prima overeind bleef.