Zweten in stad of provincie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten in stad of provincie mogen we de voorbereiding op weer een nieuw seizoen vol hopelijk veel voetbalplezier wel noemen. In de voorbereiding wordt namelijk de basis gelegd door spelers en trainers voor hopelijk een succesvol seizoen. Een voorbereiding die ook Puurvoetbalonline zal volgen in de rubriek ‘zweten in stad of provincie’.
                                        

In Eenrum werd zondagmiddag het duel Eenrum-SV Bedum gespeeld. Een duel tussen een vierdeklasser, Eenrum, dat een zestal spelers zag verdwijnen en een vijfdeklasser, SV Bedum, die juist een groot aantal nieuwe spelers mocht verwelkomen. Rond 13. 15 uur was het nog niet echt druk op het sportpark in Eenrum. Iets wat ik mij goed kon voorstellen. Een bezoek aan Lauwersoog, Hoornseplas of een duik in het eigen zwembad waren namelijk zeer uitnodigende alternatieven. Het groene gras kwam echter toch als overwinnaar uit de ‘strijd’ omdat ik best nieuwsgierig was naar het ‘nieuwe’ SV Bedum en het toch ook wel vernieuwde Eenrum. Voordat het duel om 14.00 begon was daar eerst het praatje met Dick Visser en Ronald Bouwman. Beide hadden er duidelijk zin in en hoopten dat die instelling ook bij de spelers aanwezig zou zijn. Waar teamleider Tjidsger Veenstra bij Eenrum weer voor een jaar had ‘bijgetekend’ had Dick Visser een nieuwe teamleider naast zich gekregen. Berry Hoeksema had als speler van het derde zondagteam de schoenen aan de wilgen gehangen. Berry, zo vertelde hij, kampt regelmatig met blessureleed en was daardoor ingegaan op het verzoek om Johan van der Veen als teamleider te vervangen.

Ondertussen werd het wat drukker op het sportpark in Eenrum waar ook de trouwe ‘diehards’ ondertussen waren gearriveerd. Kritisch als altijd maar zoals iemand het relativerend zei, zolang de kermis nog niet is geweest hoef je nog niets van Eenrum te verwachten.”
De Bedumers kwamen als eerste op het veld en ik moet zeggen, de uitstraling was perfect. Keurig in zwarte inloopshirts met de initialen op het shirt. Iets wat zeer waarschijnlijk via de nieuwe teamleider is geregeld want Berry Hoeksema is nog niet zo heel erg lang geleden als Hoeksemaprint zelfstandig in deze branche begonnen. In dat opzicht bleven de Eenrumers nog even achter maar ook daar komt binnenkort verandering in als de nieuwe hoofdsponsor, Athleteshop, zijn intrede gaat doen. Nu was het echter nog een allegaartje aan de kant van de roodbaadjes.

De wedstrijd liet in de beginfase een sterker Bedum zien die terecht op 0-1 kwamen door Thijs Helder. Nog in de eerste helft zorgde Siebrand Solinger voor de gelijkmaker die op dat moment ook niet onverdiend was. In de rust waren de supporters van Eenrum niet ontevreden en ook het Bedum-kamp straalde geen ontevredenheid uit. Iedereen besefte namelijk dat een eerste wedstrijd onder warme omstandigheden niet echt ideaal is. Maar naast het gebeuren binnen de lijnen is ook het randgebeuren belangrijk. Personen die elkaar in geen maanden hebben gesproken treffen elkaar ‘gewoon’ weer langs de lijn alsof het nog maar enkele dagen terug was dat het laatste duel gespeeld werd. Dat is de kracht van het amateurvoetbal. Het sociale aspect is voor sommigen namelijk minstens zo belangrijk als het resultaat in de wedstrijd. Zo gingen er in de tweede helft weer aardig wat anekdotes rond over het voetballen op de zondag van de Eenrumer Kermis. Iets wat vroeger een keer gebeurd moet zijn. Iets wat nu ondenkbaar is maar wat vroeger natuurlijk ook niet kon. Maar een van de hoofdrolspelers van toen, Bene Wieringa, vertelde het verhaal in geuren en kleuren en met een beetje fantasie kon iedereen zich goed voorstellen hoe het Eenrum toen vergaan is.

Zo werd het een mooie middag langs de lijn in Eenrum. Waar zaterdag nog geen tijd voor was lukte zondag wel zodat we kunnen zeggen, het seizoen is weer begonnen.