Gasselte '15: Een topweek!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het voetbalkamp Gasselte mocht zich ook dit jaar in een grote belangstelling verheugen. Maar liefst 115 voetballers en voetbalsters waren maandag naar het sportcomplex in Gasselte gekomen om er samen met kampcoördinatoren, trainers, leiders en vrijwilligers van GKC een prachtige week van te maken.
foto van Theresa Oostrom Giesen.

Afspraak

De afspraak om 'Gasselte' te bezoeken stond eigenlijk al gepland voor 2014 toen het voetbalkamp Gasselte voor de laatste keer onder auspiciën van de KNVB werd georganiseerd. Een beslissing die velen niet begrepen en nog steeds niet begrijpen van een bond die liever 4 miljoen over de balk gooit rond het ontslag van bondscoach Guus Hiddink dan dat men participeert in voetbalkampen waar ze jaarlijks honderden kinderen een plezier mee kunnen doen. Maar de afspraak moest in 2014 opgeschort worden zodat er donderdag koers werd gezet naar Gasselte waar het direct een aantreffen van bekende gezichten werd. Bij aankomst in Gasselte was daar op het sportcomplex direct de medische afdeling waar kampcoördinatoren Jan ten Caat en Niels Veenstra druk waren met het behandelen van blaren in groot en klein formaat. Een in ieder kamp weer terugkerend fenomeen verteld Jan ten Caat. 'Door de wisselende weersomstandigheden en het lang op voetbalschoenen lopen ontkom je er niet aan dat er voetballers en voetbalsters hinder gaan ondervinden van blaren. Verder slaat in de loop van de week de vermoeidheid wat toe en ontstaan er ook wat lichte spierblessures. Op een groep van 115 deelnemers is het aantal  grote blessures echter te verwaarlozen.
foto van Arno Steeman.


image 2015 04 18
 Erin Beijering

Vorig jaar was Erin Beijering voor de eerste keer in Gasselte aanwezig en ook dit jaar was de nog steeds 8 jarige Erin aanwezig in Gasselte. Erin werkte enkele maanden geleden mee aan een interview om het voetbalkamp Gasselte te promoten en deed dat met veel enthousiasme. Een zelfde enthousiasme waar hij  nu verteld over hoe hij het kamp tot nu toe heeft ervaren. 'Ik vindt het ook nu weer erg leuk. We leren via de trainingen allemaal dingen waar je straks bij je club ook wat aan hebt. Niet dat we die trainingen bij de club niet krijgen maar doordat we hier met oudere jongens en meisjes in een groep zitten moeten we erg goed ons best doen,”aldus Erin die verder vertelt dat ze nog geen patat hebben gegeten. ,,We hebben al twee keer aardappelen met groente en een keer macaroni gehad en dat was erg lekker. Maar ik hoop dat we vanavond patat krijgen want daar heb ik best wel trek in.” Ondertussen is de kleine voetballer voldoende herstelt van een kleine kwetsuur doordat een van de spelers van de tegenstander in het 8x8 toernooi per ongeluk op zijn tenen ging staan en kan hij weer de wei in. Iets wat even later ook geldt voor de 8-jarige Ellen Hofman van de v.v. Noordwolde. De blonde voetbalster valt bij een afwerkvorm wat ongelukkig maar de tranen zijn weer snel verdwenen als ze vertelt over haar beer die een van de leiders probeerde te pakken. En direct krijgen we ook  te horen hoe leuk of het kamp is en wat ze allemaal al heeft geleerd. Ook vertelt het jeugdig talent dat ze samen met haar teamgenootjes van de F1 naar de E3 Noordwolde gaat en waar ze heel veel zin in heeft, Kortom, het enthousiasme spat er af.

foto van Voetbalkamp Gasselte.
 
Trainingen 
Waar op het hoofdveld van GKC de partijspelen werden afgewerkt werd  er op veld 2 en 3 door andere teams dus stevig getraind. Zo worden op veld 2 de keepers onder handen genomen door Sander Veenstra die als doelman uitkomt voor eersteklasser Groen Geel. De oefeningen van Sander worden door de talentvolle keepers, ze zijn er dus nog wel, in hoog tempo uitgevoerd wat ook geldt voor de veldspelers die elders bezig zijn met trainingen waar ze later op de dag als groep een cijfer voor krijgen. Want alles gebeurt in wedstrijdvorm om op die manier kinderen kennis te laten maken met winnen en verliezen en wat Voetbalkamp Gasselte geen vrijblijvend karakter geeft
.Spandoeken
Ondertussen wordt elders op sportcomplex 'Hoogte der Heide' door de diverse teams, met namen van clubs uit Europa, gewerkt aan de spandoeken die als opluistering van de 'wedstrijden der wedstrijden' moeten dienen. De wedstrijd der wedstrijden is het duel tussen een team van spelers en speelsters tegen de trainers/leiders. Iedere voetballer/ster die ooit op een voetbalkamp is geweest weet dat dit de krenten in de pap zijn wanneer je wordt uitverkoren om voor het 'kampelftal ' uit te mogen komen en wat tijdens 'Gasselte '15' niet anders is. Voordat het duel aan het einde van de dag op het programma staat lopen we op het prachtige complex Inessa Kaagman tegen het lijf. De 19 jarige leidster voetbalt zelf voor de damesafdeling van Ajax waar ze ook in het seizoen 2015-2016 onder contract staat. Maar nu even geen Ajax voor Inessa die leidster is bij het team Zenit Sint-Petersburg en oprecht geniet van de sfeer tijdens het voetbalkamp in Gasselte. 'Ik heb het erg naar mijn zin en als ik de geluiden hoor is dat bij de deelnemers en alle andere leiders en trainers niet anders. Verder is het mooi om te zien dat er steeds meer meisjes onder de deelnemers zitten. Gezien de groei van het vrouwenvoetbal niet vreemd maar daarom niet minder leuk,''aldus Inessa die geen moment twijfelde toen bleek dat ze toch in Gasselte aanwezig kon zijn. ,,We plaatsten ons met Oranje onder 19 niet voor het EK en vandaar dat ik hier in Gasselte kan zijn,”aldus Inessa die eind juli met Ajax weer aan een nieuw seizoen begint.

Lunch en Joey Spiegelaar 
Rond 12.30 uur was het tijd voor de lunch en een optreden van  Joey Spiegelaar, een van de kampcoordinatoren, als degene die als sfeermaker gedurende de gehele week voor te gekke toestanden  in de kantine van GKC zorgde. Een kantine waar de vrijwilligers van GKC ook op de donderdag lieten zien dat niets ze teveel was om het iedereen naar de zin te maken. Aan alles was door de nu zelfstandig opererende voetbalvereniging gedacht en vanuit de kampcoördinatoren worden er dan ook lovende woorden gesproken over de wijze waarop GKC de organisatie op zich had genomen. Zo noemde Jan ten Caat onder andere de hygiëne als een belangrijk aandachtspunt. ' De Wc's  worden een paar keer per dag door een team van vrijwilligers schoongemaakt. We zeggen daarom ook, als het niet naar chloor ruikt kun je er bijna op wachten dat de schoonmaakploeg onderweg is. Dat geldt ook voor de douches. Het s' morgens en 's avonds verplicht douchen hier in Gasselte. Waar dat bij veel verenigingen nog weleens een punt van discussie is of er na de trainingen op de club gedoucht moet worden dat hier geen thema.”

image 2015 07 10 2
 Riet Dokter in 'haar' keuken
Maar niet alleen qua schoonhouden wordt aan alles gedacht want kantinebeheerster Riet Dokter is ook donderdag weer druk met het bestellen van alles waar de hongerige magen mee gevuld kunnen worden. ,,Ik heb liever een heel brood over dan dat er iemand is die vraagt om een plakje brood dat er niet meer is,” aldus de vrijwilligster die s' morgens al om 07.00 paraat is en in de avonduren nog steeds aanwezig is op 'Hoogte der Heide'.
Middaguren
Rond 13.30 uur is ook GKC-voorzitter Otto Mulder aanwezig en Mulder is zeer enthousiast over hoe Gasselte '15 door iedereen beleeft wordt. 'Ik hoor alleen maar positieve geluiden. Zowel de kinderen, leiders, trainers en coördinatoren zijn enthousiast en ook wij als GKC staan er positief in. We hebben na het kamp uiteraard een evaluatie maar ik kan niet anders zeggen dat het tot nu toe allemaal prima verloopt.”
Die mening is ook Jan ten Caat toegedaan die na vijfentwintig jaar onder de vlag van de KNVB voetbalkampen organiseerde het nu met alleen GKC moest doen. ,,Ook ik moet zeggen dat het een topweek is geworden. De organisatie stond als een huis en ook de groep aan deelnemers was prima. Het aantal van 115 deelnemers heeft de stoutste verwachtingen overtroffen en dat is alleen maar mooi voor GKC dat toch zijn nek heeft uitgestoken om iets wat de KNVB heeft laten vallen op te pakken. Daar verdienen ze heel  veel waardering voor.”
Zo kwam er een einde aan een dagje 'Gasselte' waar op 'Hoogte der Heide' gestoeid werd in de slaapzaal, gezongen en heerlijk gegeten  werd in de kantine en er gestreden werd op de velden van een amateurvereniging die wel begrijpt dat wie de jeugd wat biedt altijd  toekomst heeft.