Zij hebben de verdeelsleutel niet bedacht!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vrijdagavond werd er een van de vele wedstrijden gespeeld die door velen als een  wedstrijd wordt gezien die helemaal niets voorstelt. In Uithuizermeeden stond namelijk het duel RWE Eemsmond -FC Groningen op het programma.
Johan Staal
Het duel tussen een selectie bestaande uit spelers uit de zeven voetbalverenigingen uit de gemeente Eemsmond en de eredivisionist werd dit jaar voor de zevende keer gespeeld. Ook dit jaar was er weer het nodige gaande rond het 'selectiebeleid' wat het RWE Eemsmondteam betrof. Al direct nadat de selectie bekend werd gemaakt barstte de kritiek los. Kritiek op de keuze van de doelmannen, verdedigers, middenvelders en aanvallers. Kritiek wat gemakkelijk gegeven werd waarbij er helaas aan een belangrijk facet werd voorbij gegaan. Het feit dat ALLE zeven verenigingen minimaal twee spelers mogen opgeven voor een selectie die uit twintig spelers bestaat zorgt namelijk nooit voor de sterkste selectie die nu volgens een ooit bedachte verdeelsleutel wordt samengesteld . Want we mogen aannemen dat alle voetbalkenners weten dat een speler die uitkomt in de reserveklasse van het amateurvoetbal over andere kwaliteiten beschikt dan een voetballer die er aantal jaren in het standaardvoetbal op heeft zitten en wat ook geldt voor eind twintigers en begin dertigers. Wat dit jaar betreft was het dat de 50 jarige Jan Posthumus de gemiddelde leeftijd wat opkrikte maar anders had  de selectie een gemiddelde leeftijd van 22 jaar gehad. Dat is jong en wat een aantal oorzaken had. Zo waren er spelers geblesseerd, hadden geen interesse, waren net van vereniging veranderd of hadden andere verplichtingen. Allemaal een legitieme reden voor hun afwezigheid want ook geen interesse is eerlijker dan dat een speler denkt van, het moet maar.
Maar de ' verdeelsleutel' is bepalend in deze ook omdat het duel niet meer is als een onderdeel van een overeenkomst tussen RWE en FC Groningen. Een laten we zeggen, voor wat hoort wat principe wat bij sponsorovereenkomsten heel gebruikelijk is.
Gezien de kritieken die er in aanloop naar het duel tegen FC Groningen waren richting de selectie  wordt dat laatste weleens vergeten. Vanmorgen las ik op een van de veel sites die de Trots van het Noorden volgen dat het RWE-team maar weinig tegenstand had geboden. Een opmerking waar ik van denk, beste scribent wat denk je dan. Alleen de vier spelers van De Heracliden spelen komend seizoen op derde klasse niveau, de drie van Corenos vierde klasse en de rest in de vijfde klasse of lager. Dan moet een eredivisionist ook met hele ruime cijfers winnen en wat Groningen ook deed. En natuurlijk heeft het voor Groningen weinig zin dit soort duels in de serie 'Pezen in de provincie'.
Het hoort echter gewoon bij de taak van  spelers en staf om hun club naar sponsoren en aanhang goed te verkopen en waar ze prima in geslaagd zijn. En de spelers van de RWE-selectie? Die verdienen alleen maar  respect omdat zij de verdeelsleutel nu eenmaal  niet bedacht hebben.