Competitievervalsing op 3 mei? Hoe kom je erbij...

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zondag 3 mei wordt in veel competities de een na laatste speelronde in de reguliere competitie afgewerkt. Alle wedstrijden voor eerste teams hebben als aanvangstijd 14.00 uur waartoe is besloten om ook maar enige vorm van competitievervalsing tegen te gaan.
Johan Staal
Op zondag 3 mei wordt in de Rotterdamse Kuip de bekerfinale tussen PEC en FC Groningen gespeeld. Twee verenigingen uit straks een district mogen samen uitmaken wie van de twee met de beker naar huis gaat. Een duel dat in een vol stadion gespeeld gaat worden want ‘heel’ voetballenminnend Groningen en Zwolle zal in Rotterdam aanwezig zijn. In Zeist heeft men daar geweldig op ingespeeld want vanuit de donkere bossen kregen de districten Noord en Oost geen groen licht om het programma van zondag 3 mei een week door te schuiven. Er moest overal gelijktijdig gespeeld worden want het wordt competitievervalsing was het toverwoord in de Zeisterbossen. Je lacht je broek aan flarden als je dat argument hoort en helemaal als daar nog eens bijkomt dat alle clubs het met elkaar eens moesten zijn. Want alleen dan mocht er in een competitie op een andere dag gespeeld worden. Iedereen weet, dit is een utopie. Een ploeg die namelijk niemand naar Rotterdam ziet gaan denkt van, hier zijn punten te halen voor ons die we in onze strijd tegen de nacompetitie prima kunnen gebruiken. Een logische redenering die door het spul in Zeist voorkomen had kunnen worden wanneer men even had nagedacht. Er worden zondag duels afgewerkt die kant nog wal raken. Zo weet ik een duel waar de gasten een thuisploeg tegenover zich krijgen die uit tweede elftalspelers of lager zal bestaan omdat de eerste selectie in zijn geheel in de Kuip zit. We laten de discussie even los wat je van dit gegeven moet  vinden maar de bond had gewoon slimmer moeten zijn. Als je praat over competitievervalsing en je  laat vervolgens duels op bal op dak dertien niveau bepalend worden of een ploeg wel of niet in de nacompetitie terecht komt ben je fout bezig. Dat zien velen als competitievervalsing maar wat KNVB-medewerkers, die waarschijnlijk niet weten of er lucht of zand in een bal zit, helaas anders zien.
Diverse verenigingen hebben geprobeerd om de KNVB te overtuigen van het feit dat het niet correct is wat er zondag 3 mei gaat gebeuren. Maar ook nu heeft Zeist weer eens maling aan zijn leden waarvan een deel dus is overgeleverd aan een iets wat zondag volgens Zeist competitievervalsing tegen moet gaan maar waar het tegenovergestelde gebeurt.