Dit had anders opgelost moeten worden.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

.Het cynisme droop van de opmerking af. Een vader die een junioren-wedstrijd een wedstrijd op Europacup-niveau noemde omdat een vergeten spelerspas er voor zorgde dat zijn zoon een helft verplicht in zijn trainingspak de verrichtingen van zijn teamgenoten moest aanschouwen.
Johan Staal
Ieder weekend worden er duizenden wedstrijden gespeeld waar spelerspassen gecontroleerd moeten worden. Ieder weekend worden er duizenden duels gespeeld waar dat niet gebeurt want dat is wat je leest ziet en hoort. Maar heel zelden gebeurt het dat een scheidsrechter jeugdteams in de middencirkel samen laat komen om te kijken of de foto’s wel kloppen met de speler die voor hem staat. Vaak is dat ook nog een farce want een foto uit de D-junioren-tijd verschilt twee jaar later al veel met het beeld wat de arbiter dan voor zich ziet. Vandaar dat het controleren van pasjes vaak wordt 'vergeten'. Een KNVB-arbiter met ambitie wil nog weleens tot controleren overgaan maar een ‘clubref’ laat het, althans dat is wat je weleens ziet maar nog vaker hoort, vaak lekker gaan. Maar er zijn clubscheidsrechters die wel op hun strepen staan en daar formeel ook mee in hun recht staan. Die gaan wel over tot het controleren van de pasjes.
Een actie die de aanleiding was tot de cynische opmerking van een van woede kokende vader. Een woede die ik mij wel kon voorstellen. Los van het feit dat de leiders van het desbetreffende team hun huiswerk beter hadden moeten doen door te kijken of alle pasjes daadwerkelijk aanwezig waren had de arbiter wel wat soepeler mogen zijn. Op het moment dat blijkt dat er een spelerspas mist en iemand naar de thuishaven wil rijden om het pasje te halen mag je enige soepelheid verwachten. Dan mag je van een scheidsrechter, die zelf ook junior is geweest, verwachten dat hij een voetballer van twaalf jaar niet straft maar hem, in afwachting van zijn spelerspas, gewoon laat spelen. Maar de arbiter deed dat niet en bleef bij zijn besluit, zonder spelerspas werd er niet gespeeld. Dat zette uiteraard kwaad bloed bij de ouders van de tegenpartij die deze actie niet begrepen. Die overigens helemaal niets begrepen van de actie van een arbiter die vader van de ‘zondaar’ niet even te woord wilde staan. Een vader die in nette bewoordingen de vraag wilde stellen of dit niet anders opgelost had kunnen worden werd door de 'clubref' op een beschamende wijze genegeerd.