Vijf C-juniorenteams en tekort aan spelers C2?

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag 7 maart stond in het teken van de start van de voorjaarsreeksen en het herstarten van de competitie voor teams uit de B-categorie. Een dag die direct al weer een regen aan ‘afgelastingen’ opleverde. Daar waren afgelastingen bij die, als ze eens nader onderzocht, dusdanig te gek voor woorden zijn dat de KNVB eens met keiharde sancties zou moeten komen.
Afbeeldingsresultaat voor voetbal foto
Vrijdagavond  zat ik wat op mijn telefoon te scrollen. Even op Twitter rondkijken of er nog nieuwtjes voorbijkomen is iets wat ik een paar keer per dag even doe. Negen van de tien keer is er wel iets wat je aandacht en dat was vrijdagavond niet anders. De eerste afgelastingen van jeugdwedstrijden kwamen weer voorbij waar ik mij ten zeerste over verbaasde. Bij een vereniging met vijf C-juniorenteams werd de C2 afgelast omdat het team over onvoldoende spelers beschikte. Vijf teams betekent in mijn beleving minimaal 5x 14 spelers wat neerkomt op 70 C-junioren. Ik besloot dit probleem eens bij een insider binnen het amateurvoetbal neer te leggen omdat ik ergens wel wat van kan vinden maar ik eigenlijk ook wel benieuwd ben wat een ander van iets vindt en vandaar hier het antwoord van een ‘insider’ op mijn vraag wat hij hier van vond. ‘ Dit zegt eigenlijk veel over het beleid binnen deze vereniging. Het gaat hier waarschijnlijk om op zichzelf staande teams. Die opereren vaak buiten de club om. Dat zijn vaak vaste teams zonder onderlinge binding en clubbinding. Jij noemt nu dit als voorbeeld maar in dezelfdeleeftijdscategorie heb ik er ook eentje. Hier gaat het om een samenwerkingsverband tussen twee verenigingen die nu over vijf C-juniorenteams beschikken. Ook daar kan C2 door een tekort aan spelers niet in actie komen. Bij dit soort samenwerkingswerkingen heerst vaak geen enkel clubgevoel. De teams verzamelen zich ergens op een parkeerplaats en gaan op pad. Alle communicatie gaat via mail en vaak zie je de leiders doordeweeks ook niet bij trainingen. Helaas is dat is de nieuwe (voetbal)wereld geworden waar ‘afgelastingen’ zoals deze het jeugdvoetbal steeds meer kapot maken.”

Dat laatste is zeker waar zoals de insider het zegt want steeds meer hoor je geluiden dat kinderen het voetbal verlaten omdat er geen touw meer aan vast te knopen valt. Vroeger, toen echt alles niet beter was, had je dit soort flauwekul niet. Dan was zaterdag voetbaldag en verder geen gezeur. De data stonden vast+ bijbehorende inhaaldata en iedereen wist waar hij of zij aan toe was. Dat is allemaal anders geworden in een tijdperk waar het voetbal voor velen als het vijfde rad aan een wagen wordt gezien.