LVG door de ogen van een voetballiefhebber

Geschreven door Johannes Kalfsbeek op . Geplaatst in Even na praten

Veel verenigingen hebben een verslaggever die via de clubsite bezoekers op de hoogte houdt van het wel en wee van vooral het eerste elftal. Verslagen vaak geschreven met een gekleurde pen waarbij objectiviteit soms ver is te zoeken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Uitzonderingen omdat ze over de vereniging in de breedste zin van het woord schrijven. Een van die uitzonderingen is Dé Reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.
image-2014-09-04

Veel verenigingen hebben een verslaggever die via de clubsite bezoekers op de hoogte houdt van het wel en wee van vooral het eerste elftal. Verslagen vaak geschreven met een gekleurde pen waarbij objectiviteit soms ver is te zoeken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Uitzonderingen omdat ze over de vereniging in de breedste zin van het woord schrijven. Een van die uitzonderingen is Dé Reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.
We zijn al vroeg in Leek met, het lijkt wel of heel Marum is uitgelopen, Trots vervult ons, lees mijn vrouw en ik, dat we met zoveel zijn uit mooi Marum. Onze club  staat er fantastisch op in Leek als je zoveel supporters weet te mobiliseren tijdens het Leekster Voetbalgala, .chapeau mensen geweldig dat jullie er waren en de jongens en kader hebben gesteund.
Marum was als eerste aan de beurt zo had het lot bepaald, tegen VEV 67 uit Leek om 18.10 uur. Of het van invloed is geweest weet ik niet maar de trainer van VEV 67 dacht wel te weten dat ze gingen winnen van Marum zo viel in de media te lezen. In de poule hadden ze gewonnen van Marum maar dat is nooit een garantie voor een hernieuwd succes. De jongens van trainer Kees Pranger waren gretig kan ik U zeggen want de maaltijd vooraf werd wederom gezamelijk genuttigd waar ik als toehoorder van de partij was.
Het leefde als ooit tevoren zou ik bijna willen zeggen en je bent natuurlijk titelverdediger dus je wilt je ook goed profileren in zo'n fantastische entourage. Marum komt met 1-0 achter maar Marum heeft dat dit toernooi al vaker aangetoond over  veel veerkracht te bezitten en niet zoveel later maakt Erwin Bandringa de gelijkmaker. Marum is nu lekker los en groeit steeds beter in het toernooi Jeffrey Visser van VEV 67 maakt een pittige overtreding en krijgt rood. Nu is het een man meer voor Marum wat ze in eerste instantie niet goed uitspelen maar uiteindelijk pegelt Harke Kalfsbeek de 2-1 binnen. Doelman  Mechiel van Valen heeft de meeste progressie gemaakt dit toernooi en pakt de ene na de andere bal, fantastisch zoals hij er staat. Toch pakt VEV 67 het nog een keer op en maakt vlak voor tijd de 2-2 door Rinse Dijk. Pingels dus Daan Assink, Noël Kailola, Harke Kalfsbeek, Marc Boonstra en held Haje van der Molen(hij maakt de winnende!) schieten raak en Vincent de Koning heeft inmiddels gemist voor VEV 67 dus Marum  is door.
Nu moeten we 4 wedstrijden wachten alvorens we weer in de piste mogen onder het toeziend oog van 2800 toeschouwers. Het wordt of Roden of  de Griffioen uit Oosterwolde. Op papier geven we Roden de meeste kans maar de Griffioen wint eigenlijk overtuigend na strafschoppen.
We treden nu aan tegen een team wat ons eigenlijk lang niet bij kan benen, we winnen met 4-1 door een vanavond weer zeer sterk spelende Erwin Bandringa die scoort en een assist geeft op Marc Boonstra 2-0 staat. Griffioen maakt 2-1 maar daarna maken Daniël Laturiuw 3-1 en Harke Kalfsbeek na een prachtige combinatie met Noël de 4-1. De laatste wedstrijd spelen we tegen Pelikaan S, de Wim Bulten-brigade uit Oostwold, die na Grootegast en Oerterp eruit te hebben gewipt ook in de finale staat. Marum heeft de sympathie van het publiek duidelijk mee wat altijd lekker speelt. Ook deze wedstrijd profileert Pelikaan S niet op een manier dat je het publiek meekrijgt kun je stellen. Het hoort niet op een voetbalplatform je op deze manier te profileren en helemaal niet op een voetbalgala feest want dat is het toch nog altijd als je van het spelletje houdt.
Pelikaan S start furieus en speelt goed, al rap staan ze met 2-0 voor en lijkt de strijd gestreden maar Marum denkt daar toch anders over en gaat ervoor. Noël Kailola pegelt onbedaarlijk hard een bal tegen de touwen bij Pelikaan S 2-1 en het fantastische publiek gaat opstaan nu. Na een mooie aanval van Marum maakt Pelikaan S hands binnen de cirkel, pingel en dus de kans op 2-2.Harke Kalfsbeek gaat achter de bal staan en schiet netjes raak 2-2.Mechiel van Valen houdt ons weer in de race nu met een paar fabelachtige reddingen, Haje van der Molen staat een op een met de keeper van Pelikaan S maar schiet tegen de lat. Een akelige situatie voor de bank van Pelikaan S geeft  Marc Boonstra onterecht geel  en ook  een speler van Pelikaan S krijgt een prent. Rare situatie want Marum moet met 3 man verder en Pelikaan S mag met 4 man door omdat de gele kaart voor een bankzitter van Pelikaan s was .Dit kan volgens de spelregels nooit dus maar het gebeurt wel.
Met nog 4 minuten te gaan scoort Pelikaan S de 2-3 door man van het toernooi Handrit Hoxhaj. Als je het voetbaltechnisch bekijkt is Pelikaan S de terechte winnaar dus prima wat dat aangaat. Wanneer het  laatste fluitsignaal klinkt slaat helaas de vlam in de pan bij een aantal mensen. Wat in eerste instantie een groot feest moest worden met spetterende wedstrijden op de gala avond eindigde uiteindelijk in een teleurstelling.  Geen teleurstelling wat het niveau van het voetbal betreft maar de randzaken die uiteindelijk  de overhand kregen. U mag weten dat ik een echte liefhebber van het spelletje ben en daar ook als zodanig van geniet. Als randzaken door een paar randdebielen dan tijdelijk de overhand krijgen is de vreugde snel verdampt. Verder weiger ik hier over uit wijden omdat ik het  absoluut niet waard vind om er energie, tijd en papier aan te besteden. Dit soort omstandigheden zorgt  voor verliezers in de voetbalsport ik heb liever met winnaars te doen. Tot slot citeer ik onze voorzitter even ,laten we hopen dat een ieder hierbij betrokken, van alle verenigingen dus, eens even aan zelfreflectie  doet door in de spiegel te kijken en in de toekomst van het spelletje te genieten. Tot slot wens ik de organisatie veel wijsheid toe zodat we volgend jaar weer lekker samen naar dit prachtige toernooi kunnen met onze mooie sv Marum.
Kees Pranger, Gert Groefsema, Roel Veenstra, ons kader en spelers Mechiel van Valen, Wesley van der Beek, Noël Kailola, Daniël Laturiuw, Daan Assink, Marc Boonstra, Erwin Bandringa, Jurn Wagenaar, Haje van der Molen en Harke Kalfsbeek proficiat met de tweede plaats prima gedaan jongens. Ook onze scheidsrechter Lippe Jaasma was van de partij in Leek en floot voortreffelijk.