Zijn hoofdtrainers lui? Nee!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op tweenul las ik een column waarin er melding van werd gemaakt dat veel hoofdtrainers tijdens zaalvoetbaltoernooien niet als hoofdverantwoordelijke op de bank zaten. De scribent vroeg zich af wat daar de reden van was. Iets wat ik mij ook afvroeg en waar ik tijdens het toernooi om de Energiewacht Hogeland Cup vanuit verschillende hoeken een helder antwoord op kreeg.
Johan Staal
Ik moet zeggen in Uithuizen waren diverse ploegen aanwezig waar de hoofdtrainer wel als coach op de bank zat. Verder waren veel trainers op de tribunes aanwezig als hun selectie moest spelen. Kortom de interesse van de trainers op het Hogeland  richting deze eerste editie van een goed opgezet zaalvoetbaltoernooi was goed te noemen.
Persoonlijk denk ik dat het helemaal niets met desinteresse of luiheid te maken heeft of een trainer wel of niet op de bank zit. Het heeft meer te maken met hoe het 'spelletje' gespeeld wordt. Kort gezegd, de ene trainer heeft meer met het tactisch gedeelte van een zaalvoetbalwedstrijd dan een andere. 
In mijn periode als jeugdtrainer van Marum deden we met de B1 aan het Univé-zaalvoetbaltoernooi. We speelden daar met o.a. Marc Boonstra, Mart Hoekstra en Yoshua St. Juste en dan weet je als coach dat je die jongens niet hoeft uit te leggen hoe je moet zaalvoetballen. Zaalvoetbal is totaal anders dan veldvoetbal en daarom snapte een trouwe volger van de website twee nul de opmerking over luie trainers ook niet. 'Ik vond het geen toffe opmerking moet ik zeggen. Bij de club waar ik nu werk doet iemand de zaalvoetbalactiviteiten en wat naar ieders tevredenheid gebeurt. Dat heeft dus niets met luiheid of desinteresse te maken maar puur met de afspraken die er binnen een vereniging gelden. Dus de opmerking, zijn trainers lui, slaat nergens op.”
De opmerking zijn trainers lui is ook nog eens vreemd  omdat in de meeste gevallen in  geen enkele advertentie voor een nieuwe hoofdtrainer wordt gesproken over het op de bank zitten bij een zaalvoetbaltoernooi. Voor alle duidelijkheid, en dat viel uit meerderde antwoorden op te maken, de meeste hoofdtrainers laten het begeleiden van zaalvoetballende veldvoetballers graag over aan clubmensen die  meer kaas van dit onderdeel van de voetbalsport hebben gegeten.