De mooie en soms bijzondere sportmomenten van Puurvoetbalonline 2014 deel 3

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De laatste dagen van 2014 stonden wat Puurvoetbalonline betreft in het teken van het terugblikken op het jaar waarin er ook op sportief gebied veel gebeurde in Nederland en de rest van de wereld. Het WK, de schaatsers in Sotsji, Epke Zonderland en een motorcrosser kwamen voorbij naast momenten uit het amateurvoetbal. Als Puurvoetbalonline heb ik ook een aantal sportmomenten gekozen. Momenten die zich allemaal binnen of buiten de lijnen van het door mij zo geliefde amateurvoetbal hebben afspeelden waarbij ik niet alleen naar het sportieve maar ook naar het soms bijzondere heb gekeken. Geen momenten die ik ga rangschikken van 1t/m12 maar gewoon twaalf momenten die ik mooi of bijzonder genoeg vond om ze in een drieluik nog een keer te noemen.

Johan Staal
Toercamp

We kunnen er niet omheen, de terugkeer van Zeester in voetballand wonderland was wel bijzonder. Waar steeds meer clubs noodgedwongen overgaan tot een fusie gebeurde in de gemeente De Marne het tegenovergestelde. Waren er tot in het eerste half jaar van 2014 nog vier clubs in De Marne in het tweede deel van het achter ons liggend jaar werden dat er vijf. In Zoutkamp wordt namelijk vanaf dit seizoen weer onder de naam Zeester gevoetbald op sportpark ‘Toercamp. Dat betekende dat er toch een vervolg kwam op de bezoeken die ik eerder als verslaggever van de Ommelander Courant aan Toercamp had gebracht. Bezoeken aan een sportpark wat toen nog als een van de twee thuishavens van fusieclub VVSV’09 dienst deed. Maar op 11 oktober 20 14 stond echter ik langs de lijn bij het duel Zeester-Haulerwijkse Boys. Een duel waar niemand op 1-7-2009, toen de fusieclub uit Zoutkamp en Ulrum werd opgericht, zal hebben gedacht dat dit duel ooit nog op het programma zou staan.
‘Geweld’ langs de lijn
Op 25 oktober werd het duel SV Bedum E2-NEC Delfzijl E3 gespeeld. Een duel tussen twee juniorenteams waarbij er eigenlijk niets op het spel stond. Geen van de twee teams konden nog kampioen worden en in de eerste helft kreeg het publiek een leuk duel te zien. Dat veranderde echter in de tweede helft toen de Bedumers op 2-0 kwamen. Er ontstond rumoer langs de lijn en er werd zelfs wat geduwd en getrokken door ouders/leiders/trainers. Ook de arbiter moest het vanuit de hoek van de gasten ontgelden wat er voor zorgde dat het gênante vormen aannam. Kinderen die willen voetballen en ouders/trainers/leiders die zich druk maken om, ja waarom eigenlijk. Iets wat overigens niet alleen in Bedum gebeurde want er waren meer sportparken in Nederland waar personen met los zittende handjes rondliepen….
Supportersclub Gorecht.
Veel amateurclubs hebben een redelijk vaste groep aan supporters. Aanhangers die zowel bij thuis als uitduels met de ploeg meereizen. Kloosterburen, Eenrum, VIBOA, Noordpool, De Heracliden enz., allemaal hebben ze wel een vaste kern van supporters. Op 6 december 2014 was ik aanwezig bij het duel De Heracliden-Gorecht. Een duel dat redelijk wat publiek trok waaronder ook een groep supporters uit Haren. Een aantal van deze supporters waren duidelijk herkenbaar want een twaalftal was getooid in een en dezelfde jas. Er zijn meer clubs waar dit het geval is maar deze keer was het extra mooi omdat ik opeens iemand herkende die ik ruim 25 jaar geleden voor het laatst had gesproken. Ik herkende namelijk een oud-collega vanuit het UMCG. Een oud-collega, Wietze Venekamp, die ook nog als scheidsrechter in het amateurvoetbal actief is geweest. Door het even bijpraten met Wietze ’Pakkie’ Venekamp werd het een duel in Uithuizermeeden er een met een bijzonder tintje. Bijzonder omdat ik sprak met een man die heel erg ziek is geweest en die ik het van harte gun dat hij nog lang bij v.v. Gorecht als supporter langs de lijn mag staan.
.Het Beeld
In Kloosterburen gebeurde er in 2014 van alles. De hoofdmacht degradeerde, men zorgde er voor dat tegels rond het tweede veld gelegd werden, men ‘contracteerde’ een groot aantal agrariërs uit de regio als hoofdsponsor en er was een beeld. Een beeld gemaakt van een man die dat meer dan verdiend omdat Henk Korhorn vijfenveertig jaar als vrijwilliger aan Kloosterburen is geweest. Iets waar geen einde aan was gekomen als Henk niet door de zo gevreesde ziekte zou zijn ‘gepakt’. Helaas is de realiteit echter anders en vandaar dat er op 17 december een beeld van Henk Korhorn onthuld werd wat als wisselbokaal zal dienen voor een toernooi voor F-pupillen om de ‘Opa Henk Cup’. Een mooi gebaar richting een vrijwilliger die vijfenveertig jaar veel van zijn vrije uren aan ‘zijn’ Kloosterburen heeft besteed.