Karin de Jonge, Tjidsger Veenstra en Zeester winnen 'verkiezing'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Sinds de start van Puurvoetbalonline kies ik al een voetbalman en voetbalvrouw van het jaar. Geen  verkiezing waarbij ik de bezoekers van Puurvoetbalonline in mee laat stemmen want wat een ander al heeft bedacht moet je niet na willen doen. Ik koos mijn voetbalman/vrouw steeds door goed te luisteren op de diverse sportcomplexen waar ik met regelmaat kom en dat is ook nu het geval. Naast een voetbalman/vrouw zal er deze keer ook een club 'gekozen' worden, wat eveneens een terugkerende traditie zal worden. Voor de man,vrouw en club valt er niet meer te winnen dan de spreekwoordelijke eeuwige roem waarbij de winnaars  voor even uit de door hen zo gekoesterde anonimiteit worden gehaald.
karindejonge
Er zijn heel veel dames actief in het amateurvoetbal als bestuurslid, teamleidster, scheidsrechter of kantinemedewerkster. Velen zouden daarom ook in aanmerking komen voor de titel 'voetbalvrouw van het jaar 2014'. Maar toch vond ik dat er een iemand bovenuit sprong en het verdiende. Dat is de secretaris van de jeugdafdeling van de voetbalvereniging Gorecht. Karin de Jonge is een van de vrijwilligers die er altijd is zou een terechte benaming zijn, want Karin is er gewoon altijd. Dat merkte ik doordat ik regelmatig op de Koepel was en dat ook het geluid was dat je vaak hoorde, Karin steekt veel tijd in de club. Zelf zal ze haar rol bagatelliseren wat vaker het geval is als vrijwilligers over hun eigen inzet praten. Gorecht is een vereniging met een groot aantal jeugdleden en dan hoef je geen insider te zijn om te weten dat er dan voor een secretaris voldoende te doen is. Een secretaris die naast haar werkzaamheden voor Gorecht nog een baan en een gezin heeft. Kortom Karin de Jonge is iemand die druk bezet is en ondanks dat vele uren bij Gorecht doorbrengt en wat haar 'verkiezing' tot voetbalvrouw 2014 rechtvaardigt.

selectie vv Eenrum 1 seizoen 2014-2015
Tjidsger Veenstra( achterste rij tweede van links)
Tijdens het duel FC LEO-SC Twijzel wist ik het zeker wie de voetbalman 2014 moest worden. Met een groepje voetballiefhebbers stonden we te luisteren naar een bevlogen clubman die vol passie vertelde over de club waar hij veel van zijn vrije tijd aan besteedt. Op organisatorisch gebied, als teamleider en als cameraman langs de lijn, samen met echtgenote Marja, is Tjidsger Veenstra voor mij de man die een groot aandeel heeft gehad in de promotie van de voetbalvereniging Eenrum naar de vierde klasse. Ook in de categorie voetbalmannen waren meerdere kandidaten mogelijk maar iemand die met zoveel passie een doel nastreeft verdient een compliment. Velen zullen het misschien te ver vinden gaan maar ik vind het fantastisch dat spelers van Eenrum aan de hand van filmpjes te zien krijgen wat ze in wedstrijden fout doen. Of dat de doelman van Eenrum, Anton Brontsema, steeds meer beelden in zijn bezit krijgt van bv strafschoppen die door de teamleider bij de diverse duels worden vastgelegd. Daarom voor de bevlogen elftalleider van Eenrum de 'titel' voetbalman van het jaar 2014.


Voor de voetbalclub van het jaar hadden we uiteraard ook de nodige kandidaten. De Heracliden promoveerde voor het eerst in de historie naar de tweede klasse en was kandidaat. De voetbalvereniging Gorecht lukte dat ook en de club uit Haren mocht ook nog eens zijn 400e jeugdlid welkom heten. Kloosterburen was natuurlijk ook kanshebber. In het hoge noorden gaat ze geen dijk te hoog als het gaat om het binnenhalen van sponsoren.  En nadat het vlaggenschip in juni degradeerde brak er van alles uit in Kloosterburen maar geen paniek want op dit moment doet de club weer mee in de strijd om terug te keren in de vierde klasse. Maar toch viel de keuze op een andere vereniging. In 2013 waren er de eerste geluiden dat er wat problemen waren binnen VVSV'09. De samenwerking verliep stroef omdat een deel van de leden uit Zoutkamp vond dat de gemaakte afspraken niet werden nageleefd. Dat zorgde er vervolgens voor dat er plannen kwamen om in Zoutkamp de voetbalvereniging Zeester zodat de club die als SV Zeester de fusie met UVV'70 was ingegaan er als v.v. Zeester uit wilde stappen. Velen verklaarden de Zoutkampers voor gek. In een tijdperk dat clubs eerder samengaan omdat het leden en sponsorbestand afneemt opnieuw beginnen werd als een wel heel diepe sprong in het duister gezien. Maar in Zoutkamp had men A gezegd en er volgde een B want met ingang van dit seizoen voetbalt de voetbalvereniging Zeester weer op sportpark Toercamp en heeft het in korte tijd een aardig leden- en sponsorenbestand opgebouwd. Een prestatie waar, en wat regelmatig op andere complexen te beluisteren valt, met respect over wordt gesproken en wat de keuze om  Zeester tot voetbalvereniging 2014 te kiezen wel rechtvaardigt.