Een 'analyse' van SV Bedum D1

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vorige week kwamen de spelers van SV Bedum D1 aan bod in de rubriek (jeugd)team van de maand. Een onderwerp waar verdeeld op werd gereageerd. Waar de direct betrokkenen het fantastisch vonden waren er ook die het wat ‘overkill’ vonden. Dat kan want laten we eerlijk zijn, waar sommige hun hand niet voor drie bamischijven per week omdraaien, eet een ander ze nooit. Maar onderbouwde opmerkingen neem ik ter harte en wellicht dat we het in de toekomst wel iets anders gaan doen.Van alle antwoorden heb ik een soort van analyse gemaakt omdat in de antwoorden een paar opvallende dingen voorbijkwamen.
                    SV Bedum D1 2014-2015.JPG
Voetbalschoenen

De vraag van: Iemand van de ‘oude’ stempel zegt, voetbalschoenen moeten zwart zijn. Waarom is dat in jouw ogen onzin werd duidelijk beantwoord. De jeugd heeft voor de gekleurde varianten gekozen. Een enkeling ging voor zwart maar de gekleurde exemplaren hebben de overhand binnen SV Bedum D1.
Mopperen of schelden
SV Bedum D1is geen team waar de spelers tijdens trainingen en wedstrijden op elkaar schelden. Er wordt onderling weleens gemopperd maar niemand ervaart dat als schelden.
Trainer-coach
Trainer-coach Jelmer Meinardi scoort bij alle spelers een ruime voldoende. Ik heb in geen enkel antwoord op de vraag, hoe zien de rol van jullie trainer/coach Jelmer Meinardi iets negatiefs kunnen ontdekken, sterker nog zelfs niets wat ook maar in de buurt kwam. Allen vonden ze Jelmer een trainer-coach die hun beter maakte als voetballer.
Elftalleiders
Richard Ahlers, Jurgen Norden scoren als elftalleider een ruime voldoende. Bij veel spelers viel te beluisteren, wij hoeven ons alleen maar met voetbal bezig te houden. Dat betekent dat Richard en Jurgen hun taak serieus oppakken wat door de jongens zeer gewaardeerd wordt.
Uren voetbal
Daar zag ik wel iets opvallends. Waar de een een groot aantal uren aan het voetballen besteed was dat bij een ander duidelijk anders. Dat vond ik opvallend. In enkele antwoorden viel tussen de regels door te lezen dat er door sommige weinig buiten de reguliere trainingen en wedstrijden gevoetbald werd. Daar zal school ook mee te maken hebben maar toch, extra uren maken heet investeren in je ontwikkeling als voetballer en die gedrevenheid is er niet bij iedereen.
Hoofdklasse
De D 1 van SV Bedum voetbalt dit seizoen in de hoofdklasse en de vraag daarover was, wat vinden jullie het meest opvallend aan spelen in de hoofdklasse. Het meest voorkomende antwoord was toch, dat we zo gemakkelijk kunnen mee komen. Ik moet zeggen dat vond ik gezien de eerste plaats een logisch antwoord. Je verwacht van een ploeg die in de hoofdklasse debuteert niet dat het zo maar ‘even’ bovenaan komt te staan.
Thuiswedstrijden 1e elftal.
De meeste jongens komen wel bij de thuiswedstrijden van het eerste elftal maar niemand ziet alle duels. Dat is iets wat je bij bijna geen enkele vereniging meer ziet en wat dus aangeeft dat de jeugd tegenwoordig andere prioriteiten heeft. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat iedereen wel wedstrijden van het eerste elftal ziet.
School en voetbal.
Het laatste punt, school en voetbal. Dat is niet goed op elkaar afgestemd. Er zijn jongens die de woensdagtraining niet eens halen omdat ze woensdag tot half vijf naar school moeten. Over dit punt al contact gehad met Jelmer Meinardi anders had ik mijn mening niet gegeven. Dit is namelijk niet goed geregeld. Als je een talentvolle lichting hebt zoals er wordt beweerd en wat zichtbaar is moet je daar als club anders mee omgaan, althans dat is mijn mening. Dan kan het niet zo zijn dat kinderen een training niet halen of dat ouders met ronkende motor klaar staan om naar Bedum te scheuren. Dat is niet goed omdat iemand dan ‘opgefokt’ op een training verschijnt. Jelmer was het met mijn punt eens en bevestigde dat dit eigenlijk anders moest. Ook ik snap dat het in Bedum passen en meten is qua trainingstijden. Maar toch als je een talentvolle lichting hebt waar je graag mee wilt presteren zullen er concessies gedaan moeten worden.