Kappen met dat vrijblijvend geneuzel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op het artikel http://t.co/FdCpSEcvYD,  over waarom we niet gewoon om 14.00 uur en om 14.30 uur met amateurvoetbalwedstrijden kunnen beginnen, kwamen uiteraard reacties binnen waar ik ook op had gehoopt. Dat hoopte ik omdat het een thema wat velen een doorn in het oog is maar niets of te weinig mee gedaan wordt.
Johan Staal
Ook uit de scheidsrechterswereld kwamen reacties binnen en een daarvan liet een ander licht op de zaak schijnen. Een andere kijk op een onderwerp waarbij het te zot voor woorden is dat het eigenlijk een onderwerp is. Maar de scheidsrechter die het artikel van commentaar voorzag kon ik geen ongelijk geven. ‘Johan, ik zou als scheidsrechter niets liever willen dan een wedstrijd op tijd laten beginnen. Ik ben altijd minimaal een uur van te voren aanwezig wat vaak helaas niet voor alle teams geldt. Sommige teams presteren het gewoon om, ondanks meerdere verzoeken van mijn kant om dit eerder te doen, het wedstrijd formulier pas tien minuten voor aanvang van de wedstrijd in te vullen. Daarna moeten de pasjes gecontroleerd worden en de afspraken met grensrechters etc gemaakt worden. Vervolgens worden de teams opgehaald uit de kleedkamer. Dan dient zich het volgende probleem echter aan. Die komen vervolgens gewoon niet naar buiten omdat ze nog niet klaar zijn. Vervolgens dient ook nog de visuele controle plaats te vinden. Tja, dan begint een wedstrijd wel eens wat later. Hier wil en kan ik mij als scheidsrechter niet druk over maken omdat ik dat gevoel niet mee wil nemen in de wedstrijd. In de zaal komen sommige teams pas 2 à 3 minuten voor de wedstrijd de zaal binnen wandelen om het formulier in te vullen. Vervolgens willen ze dan het liefst ook nog een uitgebreide warming up doen!”

Een reactie die aan duidelijkheid niets overlaat en waar voor 100 % een kern van waarheid in zit. Ik ben ook niet blind en zie het ook gebeuren dat een team soms gewoon te laat op een sportcomplex arriveert. Dat meerdere personen daar ongemak van hebben wordt te vaak als onbelangrijk gezien. Daarom is het misschien een prima zaak, hoewel het te dwaas voor woorden is, dat er ook hier duidelijk regels komen. Ik weet het is een heikel punt maar als we op deze wijze door keutelen schiet het niet op en gaan we van kwaad tot erger. We gaan weer naar de periode dat het steeds vroeger donker wordt. Dat betekent dat het op een grauwe zaterdag of zondag wel heel snel donker wordt. Dan is het rond half vijf een crime om alles nog goed te kunnen zien wat er binnen de lijnen gebeurt. Dus daarom pleit ik voor een draaiboek en weg met dat vrijblijvend geneuzel.