Volwassenen langs de lijn maken het jeugdvoetbal kapot.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdagmorgen zag ik op de site www.svbedum.nl dat de E2 van de Bedumers een thuisduel speelde. Om 09.00 uur stond het duel tegen NEC Delfzijl E3 op het programma wat mij deed besluiten om het duel te bezoeken.
Johan Staal
Vooraf kwam er al wat informatie over de E2 binnen die het als eerstejaars E-Junioren niet gemakkelijk hadden in een klasse waar vooral tweedejaars E-junioren in spelen. Geen probleem vond de leiding want van een beetjefysieke tegenstand wordt je ‘groot en sterk van.’
De eerste helft was er een van twee ploegen die aardig aan elkaar gewaagd waren maar waarin de Bedumers op een meer dan terechte 1-0 voorsprong kwamen. Een meer dan terechte voorsprong omdat NEC Delfzijl een werkelijk fantastische keeper tussen de palen had staan. Tot drie keer toe tikte hij een bal uit de linkerbenedenhoek die iedereen al als een goal had geteld. Kortom, op de voorsprong van de Bedumers was niets af te dingen. Een prachtige eerste helft die het nodige ‘vuurwerk’ beloofde voor de tweede helft van twintig minuten. Al vrij snel in de tweede helft kwamen de Bedumers op 2-0 wat gezien het veldoverwicht zeer terecht was. Vanaf dat moment was het ‘circus’ in Bedum. Een van de ouders/leiders/trainers van NEC Delfzijl E3 vond het namelijk opeens nodig om de opmerking te plaatsen, hé scheidsrechter, je moet eens fluiten tegen al dat geduw van jullie.”
De persoon naast mij regeerde precies zo verbaasd als ik. Als neutrale toeschouwer stond ik naar een duel te kijken waar helemaal niets maar dan ook helemaal niets onsportiefs gebeurde. De reactie van een van de ouders/leiders/trainers dreigde een tiental meters bij ons vandaan nog even te ontaarden in een handgemeen wat gelukkig met een sisser afliep. Het leed was echter al geleden want opeens werd ook de sfeer in de wedstrijd grimmiger. Opeens werd er door kinderen van onder de tien geschopt naar tegenstanders waar voor het incident geen sprake van was.
Ondertussen had de E2 van SV Bedum een 3-0 voorsprong genomen en gebeurde het moment waar dezelfde ‘dader’ van de eerste opmerking wat mij betreft voor van het veld gestuurd had mogen worden. De opmerking, goed zo jongens wij blijven tenminste wel voetballen, schoot mij totaal in het verkeerde keelgat. Hoe kun je als ouders/leider/trainer zo dom lullen als je over een tegenstander praat die 80 % procent in balbezit is en daarnaast ook nog eens alles voetballend probeert op te lossen. Dat is totaal respectloos waarbij je kinderen van onder de tien ook nog eens neerzet als een stelletje schoppers. Dat is in mijn beleving een omgekeerde voorbeeldfunctie waar ik geen goed woord voor over heb. Een prachtige eerste helft, waarin beide teams prima spel lieten zien, werd in de tweede helft overschaduwd door een incident die nooit had mogen gebeuren. Daarom een trieste constatering maar helaas nog te vaak de realiteit, ‘volwassenen’ langs de lijn maken het jeugdvoetbal kapot.