Scheenbeschermers blijven gemoederen bezighouden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op het artikel http://www.puurvoetbalonline.nl/derde-helft/even-na-praten/7855-de-verplichting-om-met-je-scheenbeschermers-aan-te-moeten-trainen-is-onzin.html kwamen diverse reacties binnen.
Johan Staal
Zo was Arjan Darwinkel ,voetballer SV Bedum, het met mij eens dat een tikkie op de training krijgen helemaal niet vervelend was. Merijn Slagter, keeper Omlandia was echter een andere mening toegegaan.’ Ik zou jeugdleden wel altijd stimuleren ze te gebruiken. Als je je scheenbeen bijvoorbeeld breekt, vergeef je jezelf dat nooit weer. Een dergelijk blessure kan van invloed zijn op de rest van je (voetbal)leven.”

Oud-trainer Geert Noeken kwam met een voorbeeld uit zijn eigen carrière waarom hij het dragen van scheenbeschermers bij de jeugd zou aanraden.’ Wel degelijk gebruiken. Doet mij herinneren aan een wedstrijd met Noordwolde. Ronald Struik voetbalde altijd zonder maar voor die wedstrijd heb ik hem verplicht ze te gebruiken. Ronald wilde eerst niet. Toen ik zei, dan speel je niet heeft hij ze omgedaan. Binnen 20 minuten kreeg hij een zodanige schop dat de noppen dwars door de beschermer gingen. Gelukkig liep het goed af. Vorig jaar kwam ik hem tegen. Hij zei, Noeken daar ben ik je nog steeds dankbaar voor. Dat hij mij daar 25 jr later nog voor bedankte deed wel wat met me.”

Kelly van der Veen, voetbalster De Heracliden,: Op de club veilig met scheenbeschermers aan en wat je op de trapveldjes met afgeknipte laarzen doet moet je zelf maar weten! Ik vind het een goede zaak en zie niet in wat het kwaad kan.

Paul Koen, speler Asser Boys,: ‘ ik zeg scheenbeschermers dragen ik die het ook al vanaf de jeugd en is altijd nuttig geweest. En waarom zou je het niet doen. Je moet ze in de weekenden verplicht om en voor menige speler zit er geen verschil in als ze hem dragen of niet dus is het goed om ze met trainen te dragen.”

Allemaal meningen waar een kern van waarheid in zat en toen reageerde Jeroen de Munck, nu trainer Poolster en daarvoor trainer bij De Heracliden. ‘Hoewel ik je mening respecteer ben ik het totaal niet met je eens. Indien je op training wil dat jongens in de duels en partijvormen op wedstrijdniveau trainen zal je daar dus ook de nodige bescherming voor moeten hebben zoals in de wedstrijd. Als jongens geen scheenbeschermers hebben en daardoor bepaalde duels niet voor 100% ingaan, train je dus niet op het niveau waarop je beter zal worden en wordt je dus alleen maar minder. De intensiteit en omgevingsfactoren zullen toch wezenlijk verschillen tijdens een partijtje op een pleintje of een training ter voorbereiding op de wedstrijd. Als laatste wil ik de vraag omdraaien, wat worden spelers er minder van als ze scheenbeschermers dragen.”

Dit werd vervolgens een leuk gesprek waarbij zowel Jeroen als ik onze standpunten verdedigden. Ik weet dat de scheenbeschermer van vroeger niet te vergelijken zijn met die van tegenwoordig. Vroeger was het een beschermer waar stukjes bamboe als bescherming inzaten. Later kwamen er scheenbeschermers van Cor du Buy op de mark wat al een hele verbetering was. Tegenwoordig wordt er uiteraard anders getraind dan vroeger. De trainers van toen deden het vaak anders dan er nu gebeurt wat volstrekt logisch is. Maar het scherp spelen gold vroeger voor zowel de partijtjes op de trainingen als in de wedstijdjes buiten schooltijd. Misschien werd er dan nog meedogenlozer gespeeld dan tijdens een training. Dat laatste gebeurt echter steeds minder vaak, dat er nog partijtjes van elf tegen elf of zeven tegen zeven gepeeld worden. Logisch in een tijdperk waar gamen en computeren het van buiten schooltijd voetballen gewonnen hebben. In mijn jeugdjaren als voetballer was het niet eens verplicht dat er scheenbeschermers gedragen werden. Ik kan zo een paar spelers uit mijn Eenrum-periode opnoemen die ze niet droegen en toen het verplicht werd er mini-beschermertjes van maakten.

Ik noemde Jeroen als voorbeeld Mario Corso, de geniale linksbuiten van Inter Milaan die van 1958 tot 1973 voor de Milanezen uitkwam. Mario Corso had zijn voetbalsokken op zijn enkels hangen en die zal wat schoppen hebben gehad. Wat te denken van Barry Hulshoff die in het ‘gouden’ Ajax als voorstopper met de sokjes naar beneden zijn directe tegenstanders bestreed. Het mooie is dat als je foto’s van vroeger bekijkt je ongelofelijk veel spelers met de kousen naar beneden tegenkomt. Tegenwoordig zie je dat niet meer al zijn er nog steeds spelers die met mini-scheendekkertjes rondlopen omdat het moet. Daarom zou ik zeggen, leg het de spelertjes uit waarom je als trainer dat graag wil maar laat de keuze aan de speler.