Zeester-voorzitter Michel Dijkstra: Waarom zullen we het wiel opnieuw uitvinden, je kunt beter bij een ander kijken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Er liggen vele verhalen en nog meer nieuwtjes op de diverse sportcomplexen. Nieuwtjes die (te) vaak onopgemerkt blijven maar her vermelden meer dan waard zijn. Of verhalen over een persoon of club waar je van denkt, daar moet Puurvoetbalonline iets mee gaan doen. Daarom wordt de naam van de rubriek Rondom de velden veranderd in ‘Nieuwtjes en verhalen langs de lijn bij het amateurvoetbal.”
Zondag was ik voor de Ommelander Courant aanwezig bij het duel Eenrum-SVMH. Een duel waar veel bekenden langs de lijn stonden, waar ik van een niet had verwacht dat hij in Eenrum zou zijn: de voorzitter van Zeester, Michel Dijkstra. Niet dat Michel geen voetballiefhebber is maar dat hij op een zondagmiddag bij Eenrum langs de lijn stond vond ik bijzonder. De reden van zijn bezoek was echter volstrekt logisch. Als voorzitter wilde hij zijn gezicht bij de andere verenigingen in de regio laten zien. Een prima streven waar Ron Bolt als voorzitter van Kloosterburen ook een gewoonte van heeft gemaakt. Ron is namelijk ook iemand die zijn gezicht regelmatig bij andere verenigingen laat zien. Michel gaf aan dat hij er geen moeite mee heeft om als bestuurder bij een andere vereniging wat op te steken. ‘Waarom het wiel opnieuw uitvinden als het bij een andere club al draait “, aldus de preses van v.v. Zeester die daar de spijker mee op de kop sloeg.

Verder liep hij met een brede lach rond in Eenrum want de hoofdmacht van Zeester had zijn eerste punt gepakt. Tegen Oosterparkers werd het een 3-3 gelijkspel en dat was meer dan waar men in Zoutkamp op had gerekend. Niet dat de verwachting is dat er dit seizoen bijna geen punten behaald gaan worden maar op papier was Oosterparkers een geduchte tegenstander. Maar het werd een gelijkspel wat uiteraard gevierd werd in het vissersdorp. Maar als voorzitter bleef Michel niet te lang bij het eerste punt staan want met gepaste trots vertelde hij dat het dorp Zoutkamp ‘zijn’ voetbalclub omarmd had. ‘Velen zijn blij dat er weer meer activiteiten op sportpark Toerkamp zijn dan voorheen. Dat was ook de opzet van ons als bestuur. We wilden graag meer (sport )leven in ons dorp en daar is een voetbalclub een belangrijk bindmiddel in. Dat zie je zoals vandaag ook hier in Eenrum. Ze zijn gepromoveerd naar de vierde klasse en opeens gebeurt er weer van alles. Zo vond ik de pupil van de week mooi maar ziet het complex er ook steeds beter uit. Dat bedoel ik ook met bij elkaar in de keuken kijken. Je kunt toch prima iets overnemen wat een ander goed bevalt.”

Opeens kwam ons gesprek op Kloosterburen waar een groot aantal boeren gezamelijk hoofdsponsor zijn geworden. Een actie dat door Zeester is overgenomen. In Zoutkamp hebben een aantal vissers de handen ineen geslagen als sponsor en waar de voetbalclub wel bij vaart. Uiteraard viel ook de naam van VVSV’09, de fusieclub uit Zoutkamp en Ulrum. De voorzitter van Zeester was opeens heel serieus met zijn opmerking dat hij hoopt dat alle clubs in de gemeente De Marne goed gaan presteren. ‘Dat hoop ik oprecht omdat iedereen de verhalen hoort dat het in onze gemeente qua voetbal niets meer voorstelt. FC LEO en Eenrum zijn op dit moment echter vierdeklasser en de overige drie clubs, Kloosterburen, VVSV.09 en Zeester vijfdeklasser. Wat zou het mooi zijn als we het voetbal in de Marne gezamenlijk op een hoger niveau kunnen krijgen. We moeten als clubs samen proberen dat we qua sport in De Marne niet het ’ lelijk eendje’ onder de gemeenten worden.”

Verder was de zoon van de helaas veel te vroeg overleden Rommie Dijkstra enorm blij met de komst van Gerard Suelmann die als keepertrainer in Zoutkamp aan de slag gaat. ‘Gerard is in april in Zoutkamp komen wonen. Hij heeft zelf op niveau getraind en gespeeld en wilde graag, na een tijdje van inactief zijn, weer wat gaan doen. Als club zijn we daar enorm blij mee. Je ziet dat hij de nodige ervaring meebrengt en als zo iemand dan ‘ gewoon’ aanklopt is dat een cadeautje die je met beide handen moet aanpakken.”

Positieve geluiden dus uit Zoutkamp waar we ondertussen genoten van prachtige goals van de Eenrumers en het voetbalgogme van Siebrand Solinger. De aanvoerder wordt, nu hij de dertig is gepasseerd, steeds beter. Beide dachten we dat dit kwam omdat Siebrand wat rustiger in zijn spel is geworden. ‘Als je ouder wordt dan word je vaak wat slimmer”, vond Michel en ik moest hem gelijk geven. De aanvoerder van Eenrum koos namelijk tegen SVMH zijn momenten uit waarbij er steeds een gevaarlijke situatie voor de goal van SVMH ontstond. En inderdaad, dat heeft met voetbalgogme te maken. Een beetje kletsen met je tegenstander. Een beetje praten met de scheidsrechter en voorin wat door de verdediging van de tegenstander wandelen op een wijze waarop je bijna denkt dat het spel volledig aan hem voorbij gaat. Mooi om te zien en wat er mede voor zorgde dat het ondanks de regen een mooie middag in Eenrum werd. Een mooie middag  voor de thuisploeg die met 7-1 won en ik uiteindelijk twee voorzitters sprak die trots zijn  op hun club. Waarbij de andere voorzitter binnenkort aan het woord komt.