De amateurvoetballer is de grote verliezer door verandering codes bij kaarten

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De alinea, Naast een wijziging in het verzenden van tuchtrechtelijke mededelingen aan leden van verenigingen en uitbreiding van het schikkingsvoorstel, kent tuchtzaken amateurvoetbal per 1 juli 2014 (seizoen 2014/’15) nog een wezenlijke verandering: een herziening van de strafcodes, was de eerste die ik plaatste van het artikel over de verandering van de codes bij gele en rode kaarten. Naar aanleiding van het artikel kreeg ik de vraag wat ik van deze ‘koerswijziging vond.
image-2014-07-29 1
Omdat je nooit te beroerd moet zijn om je mening te geven heb ik het artikel goed doorgelezen. Ik kwam tot de conclusie dat het terugbrengen van het aantal codes een prima zaak is. Twintig codes voor een gele en zesentwintig voor een rode kaart waren namelijk wat veel. Teveel als je mij vraagt en waar ze bij de KNVB ook achter zijn gekomen. De gele kaart krijgt een code en voor rood zijn het er zes. Een mooi aantal waarbij ik echter iets niet begrijp. Worden de verschillende codes bij een rode prent ook daadwerkelijk verschillend ‘beloond’. Daar bedoel ik mee krijgt iemand die zijn tegenstander spuugt ook echt code die daar bij hoort of wordt dit na afloop afgezwakt tot het verliezen van speeksel bij een verbaal duel. Ook de vraag wat is beledigen en wat is bedreigen zal vraagtekens oproepen. Zal dan het balletje gehakt zorgen voor beledigen i.p.v. het daadwerkelijk bedreigen zodat er een vijf i.p.v. een zes wordt ingevuld op het DWF. Wat je ook bedenkt, dat zal het grijs gebied blijven omdat (te) veel arbiters nog hun eigen regels hanteren. Dat is wat je helaas vaak hoort, sommige arbiters hebben ‘schijt’ aan een bond die hun maandelijks een prima bijverdienste bezorgt.

Wat we ook gaan krijgen zijn meer kaarten. Meer kaarten omdat het de scheidsrechters allemaal gemakkelijker is gemaakt door het terugbrengen van het aantal codes. Het zal, en ik hoop dat ik ongelijk krijg, in sommige duels een kaartenregen worden waarbij de neutrale toeschouwer denkt, die scheidrechter is het spoor bijster. Meer kaarten zorgen automatisch voor meer inkomsten bij een amateurtak van een voetbalbond die het geld wel kan gebruiken. Dus conclusie vanaf deze kant, door een versoepeling van de codes krijgen we meer kaarten en de KNVB meer geld door boetes binnen en is de amateurvoetballer de grote verliezer.