De belevenissen van een echte voetballiefhebber: De kop is er af.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Veel verenigingen hebben een verslaggever die via de clubsite bezoekers op de hoogte houdt van het wel en wee van vooral het eerste elftal. Verslagen vaak geschreven met een gekleurde pen waarbij objectiviteit soms ver is te zoeken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Uitzonderingen omdat vereniging breed schrijven. Een van die uitzonderingen is Dé Reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.
We gaan weer met veel plezier voetballen met Marum op Marumnello en daar buiten zoals o.a. in Augustinusga het ‘Pinguindorp’ De kop is er af riep ik al. De eerste trainingen liggen achter ons met een nieuw kader. Marcel Poll en Kees Pranger, en het enthousiastme druipt ervan af zoals ik het zie. De training worden goed bezocht ondanks dat er nog een aantal spelers op vakantie zijn. De sfeer ademt veel trots op het geel/zwart en het plezier spat er af. Je ziet dat het net na de vakantie is. Zweten, conditie nog niet op peil, balgevoel komt eraan, veel praten van het kader met de mannen, maar er zit schwung in.

Aan het eind van de week spreek ik naast een paar, dat de eerste week hebben getraind ook de trainers en verzorger Gert Groefsema die al weer druk aan het kneden en masseren is met geblesseerden. Wat me opvalt bij de spelers is het positieve gevoel over de manier van trainen. Iedere trainer heeft uiteraard zijn pluspunten maar dit keer is de sfeer vanaf de eerste minuut erg nadrukkelijk in beeld. Sfeer is de basis naar teambuilding en een gevoel naar teamambitie binnen een groep en dat springt eruit bemerk ik. Je hoort spelers over een lekkere insteek van de trainingen en trainers die een gretige groep aan het werk hebben gezien. Het is ook best een beetje speciaal als je een nieuwe trainer hebt die als speler een Marum verleden heeft. Een trainer met een heel sterk gekleurd geel/zwart clubhart. Eigenlijk hoop ik van harte dat dat gevoel steeds meer een teamgevoel gaat worden. Je voetbalt sowieso al bij een fantastische club maar het totaalplaatje zoals nu is alleen maar een dikke plus. Persoonlijk hoop ik dat de spelersgroep dat gaat vertalen nar elke week en iedere wedstrijd een stapje extra. Dat moet een automatisme gaat worden. Kun je dat met elkaar invullen met dan staat ons een mooi seizoen te wachten want er zit voldoende voetbal in SV Marum.

Met misschien wel een beetje spierpijn gaan de trainers Pol en Pranger, duo P en P, voor de eerste voetbalmeters naar het Friese Augustinusga waar de plaatselijke trots ASC 75 resideert. Een toernooitje met Beetgum, Marrum, ASC 75 en Marum. De velden zien er nog zomers uit, Oosterwolde had gerust gebeld kunnen worden voor een aardige commerciële move want er had gerust een ton gras verkocht kunnen worden. Oosterwolde heeft een grasdrogerij namelijk en gras is de grondstof voor deze fabriek. Gelukkig zijn de omstandigheden voor iedereen hetzelfde dus net’ eamelje mar voetbalje mei elkoar’ zoals dat in het Fries gaat. De sfeer op het complex is gemoedelijk en het is er gezellig. De koffie lekker en een pintje goed op temperatuur. Het valt verder op dat er veel Marumsupporters aanwezig zijn bij deze eerste sessie in het nieuwe seizoen.

Eerste potje tegen Beetgum. Een hardwerkende sportieve ploeg die lekker partij biedt maar toch is Marum in meerdere opzichten een stap verder. Toch zie je dat de mannen van P en P moeten wennen door wat nieuwe gezichten, wisselende samenstelling en ontbrekend balgevoel. Het spel is onrustig en de hoge bal wordt veel te veel gehanteerd. Na 40 minuten wint Marum door een eigen doelpunt na een inzet van Michel Jonker met 1-0. Turfen geeft weer 30 lange hoge ballen waar er 26 voor mijn gevoel tot rechtstreeks balverlies leiden. De rest is voor de keeper van Beetgum of geeft een moeizame voortzetting. Mannen maak het jezelf makkelijk en laat de tegenstander lekker achter je aan lopen door de bal veel eenvoudiger in het team over de grond te laten lopen.

Tweede potje tegen Marrum ,scheelt maar een erretje, waarin Marum veel beter speelt. We creëren kansen zat maar de scherpte ontbreekt nog een beetje. Eindstand 1-0 voor Marum na een leuk duel door een klutsdoelpunt van Daniël Laturiuw. Laatste wedstrijd  tegen ASC 75,de gastheer. Een stevige pot kun je wel stellen waarin Marum ook weer het betere voetbal op de mat legt. Het enthousiastme langs de lijn inspireert het oor tot scherpte. Het fenomeen pannekoek kennen we inmiddels allemaal op het voetbalveld maar er is er sinds vandaag eentje aan toegevoegd. Na een duelletje tussen twee spelers werd na analyse de "titel' Pinguïn vergeven aan een van de spelers. Hadden we nog niet eerder gehoord maar eens te meer blijkt dat je niet alleen voor voetbal naar het veld hoeft er is genoeg ander vermaak. In de wedstrijd werd stevig en manlijk gevoetbald, iets wat niet Marum's favoriet strijdplan is zoals we weten. De fluit van de goed leidende scheidsrechter riedelde daarom zeer frequent. Marum creëerde de meeste kansen maar was ook slordig in het laatste deel ook omdat de gemiddelde conditie nog niet optimaal is. We krijgen door slecht verdedigen een pingel tegen die er ook netjes ingaat wat meteen de eindstand,1-0 verlies, geeft.

 De kop is er af. Je zag al dat als je naar de eerste minuten kijkt en deze vergelijkt met de laatste dat er al vooruitgang in zit. Logisch hoor ik al een aantal deskundigen roepen en zo is het. We ruilen straks de pinguïn op het droge in voor een in het water en we kijken hoe dat loopt. Mannen, deze week weer lekker trainen met tussendoor een oefenwedstrijd tegen Veenwouden en er ook dan voor gaan lijkt me.