Zweten in stad en Ommeland met in deel 2 een kerstmarkt en een groene korte broek

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zweten op de velden in ‘Stad en Ommeland’ gaat de rubriek heten waarin Puurvoetbalonline zijn ‘belevenissen’ in de voorbereiding zal proberen te verwoorden. Belevenissen tijdens de vele wedstrijden die er de komende weken gespeeld gaan worden waarbij ik bekerduels als veredelde oefenwedstrijden zie.


broek
Donderavond vertrok ik rond half zeven richting Loppersum waar het duel Loppersum-Actief werd gespeeld. Voor beide teams was dit het eerste duel in de voorbereiding op een seizoen waar handhaven het credo. Binnen Loppersum is dat al jaren de stelregel en Actief zal na een moeizaam seizoen in de tweede klasse ook niet van de daken schreeuwen dat het wel ‘even’ kampioen gaat worden.

De ploeg uit Eelde/Paterswolde arriveerde wat laat in Loppersum want de ‘verbouwingen’ aan de oostelijke ringweg zorgde voor wat problemen. Een grote stroom van bezoekers richting de kerstmarkt bij Hornbach zorgde er voor dat de twee ploegen van trainer Peter Slijfer via een toeristische route uiteindelijk om iets na 19.00 uur op het complex van de Lopsters arriveerden.

Dat mocht de pret echter niet drukken want het aantal bekenden binnen en buiten de lijnen was ook nu weer groot te noemen. Zo waren daar de voetballende tennisser, of tennissende voetballer Joris Jurna, ‘super-sub Mark van Doorn, Ronnie Medema, Roelf Folkersma en Geert Jan Reinders waar een praatje snel meegemaakt is. Waar Joris en Mark al snel met de voorbereiding verder gingen was het programma ‘Slag om Noord’ opeens onderwerp van gesprek. Ik begreep dat in mijn woonplaats Ezinge ook enkele ‘handige Harry’s’ snode plannen hadden om aan dit spektakel mee te doen. De vraag was dan ook niet te vermijden of ik ook benaderd was voor deelname aan dit ‘wereldberoemd’ gedoe. Ik kon daar met een ‘NEE’ op antwoorden en door de wijze hoe ik het antwoord uitsprak bleven verdere vragen achterwege.

Gelukkig ging het al snel over serieuzere onderwerpen. Een van de onderwerpen was dat de scheidsrechters nog niets van de KNVB hadden vernomen voor welk duel men was aangesteld in het naderend bekertoernooi. Dat werd als vreemd ervaren omdat zoiets normaliter ongeveer zes weken voor het eerste duel bekend gemaakt wordt. Nog geen reden tot paniek volgens oud-scheidsrechter Folkersma maar wat aan de late kant was het wel.

Dat gold ook voor het duel Loppersum-Actief wat uiteindelijk een kwartier te laat begon. Er waren er in Loppersum een paar die zich daar aan stoorden waar ik mij wel iets bij kon voorstellen. Tijd is tijd en als uitspelende ploeg moet je rekening houden met openstaande bruggen, overstekende pinguïns en een muggenplaag die je het zicht in de auto kunnen belemmeren.

De wedstrijd was het aanzien meer dan waard waarbij er een heldenrol voor de jonge doelman Daniel Zuidema was weggelegd. De jonge keeper was volgens de kenners wat klein maar daar was in de wedstrijd niets te merken. Hoge ballen werden klemvast gepakt of in ieder geval goed verwerkt. Doordat de Lopsters beter voetbalden dan de in zwarte shirts gestoken Actief was de 2-0 voorsprong niet vreemd. Wat wel vreemd was de kleur van de korte broek van Simon Apotheker. De ‘Die-hards’ waren namelijk ook aanwezig en Appie, Menko en Erik waren vol verbazing over de kleur van het exemplaar. Ik moet zeggen, ook ik had een andere kleur gekozen om niet het risico te lopen dat ik ‘kermit’ genoemd zou worden.

‘Kermit’ of niet Simon bleef stoïcijns onder de ‘waarderende’ woorden van zijn voetbalvrienden en schoof nog maar een balletje mayo naar binnen. Ondertussen stond de tweede helft op het punt van beginnen. Ik had hem in de eerste helft al zien staan. Dirk Vink de oud-trainer van Loppersum. Dirk is niet iemand die om een woord verlegen zit en het woord Ajax bijna nog moeilijker zijn mond uit krijgt dan de westerse wereld die van Poetin. Dirk is Feyenoord en dat was te horen. Een echte supporter spaart de eigen spelers niet wordt er wel gezegd en de Lopster is daarop geen uitzondering. Spelers als Nelson, Kongolo en Van Beek konden de oud-trainer niet bekoren die dat overduidelijk liet blijken. Het spel van de Lopsters kon hem wel bekoren waarbij hij het coachen richting Mark van Doorn niet kon laten. Een ‘Ruwe bolster, blanke pit’-type is Dirk Vink die prachtige anekdotes verteld over zijn periode als voetballer en trainer uit zijn periode dat hij nog in het westen woonde.

Het duel in Loppersum, waar Actief de tweede helft met een compleet ander team speelde nadert ondertussen zijn einde en even later komen Appie, Erik, Menko en Simon voorbij. Even is daar de groet waarbij er drie paar ogen richting een groene korte broek kijken.