De belevenissen van een echte voetballiefhebber : De terugblik

Geschreven door Johannes Kalfsbeek op . Geplaatst in Even na praten

Veel verenigingen hebben een verslaggever die via de clubsite  bezoekers op de hoogte houdt van het wel en wee van vooral het eerste elftal. Verslagen vaak geschreven met een gekleurde pen waarbij objectiviteit soms ver is te zoeken. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Uitzonderingen omdat vereniging breed schrijven. Een van die uitzonderingen is Dé Reporter van Marum, Johannes Kalfsbeek.
marum
Ik ben fan van Johannes. Ik ben fan omdat Johannes schrijft over wat hij beleeft op de velden van ‘Marumnello’ en daarbuiten. Dat is wat Dé Reporter typeert, Johannes beleeft wedstijden zoals ik ook mijn sportevementen die ik namens de Ommelander Courant en de Oostermoer bezoek, beleef. Dat geeft een band omdat je dan begrijpt wat iemand bedoelt en waarom hij iets vermeld.

Johannes Kalfsbeek is een voetballiefhebber in hart en nieren. Een voetballiefhebber die de sport waar hij als speler van heeft genoten nu jaren later op diverse manieren wat teruggeeft. Johannes is namelijk niet alleen als schrijver actief, bij jeugdwedstijden van ‘zijn SV Marum’ neemt hij nog graag de fluit ter hand.

Zijn, zoals hij ze zelf noemt, epistels zijn legendarisch alleen al door de wijze waarop ze aan het ‘papier’ worden toevertrouwd. Via dochter Barbara en zijn grote steun en toeverlaat Tineke begreep ik dat het schrijven van een artikel er aardig orthodox aan toe gaat. Samen met Tineke, die als grote stimulator er voor zorgde dat Johannes weer terugkeerde aan het schrijversfront, kwam ik tot de conclusie dat het op orthodoxe wijze schrijven wel anders kon. Daar wordt binnenkort aan gewerkt zo werd afgesproken maar dat mag de pret voor nu niet drukken. Dé Reporter verdient namelijk een groter ‘podium’. Een podium dat Puurvoetbalonline hem gaat geven. Onder de kop ‘De belevenissen van een echte voetballiefhebber’ zullen we de belevenissen van Johannes en zijn SV Marum het komend seizoen gaan volgen. We zullen niet alleen het eerste team gaan volgen maar we volgen, samen met De Reporter, alles wat er binnen ‘zijn’ SV  Marum en omstreken gebeurd. Hieronder volgt daarom deel 1 van ‘De belevenissen van een echte voetballiefhebber’.

Het seizoen 2013-2014 ligt al weer even achter ons. Een seizoen waar teleurstelling opdoemde maar er ook veel fantastische momenten zijn geweest. Ik ben meer van de geweldige momenten dus dat zal in dit epistel overheersen. Eerlijkheid duurt echter wel het langst vandaar dat ik de eindevaluatie seizoen 2013-2014 even op zijn plek heb moest laten vallen maar dat is prima gelukt.

 SV Marum staat voor voetbal want dat is te allen tijde het vertrekpunt op Marumnello. Het schitterende complex met zijn fantastische vrijwilligers die de club draaiende houden. Namen noemen is altijd gevaarlijk. Je vergeet altijd mensen die ook zeker hun aandeel hebben geleverd. Toch ga ik een aantal namen noemen maar niet voordat ik heb gezegd, mensen in welke hoedanigheid als vrijwilliger dan ook, allemaal geweldig bedankt voor wat jullie allemaal doen voor onze club. Belangrijker is misschien echter wel dat jullie dat hopelijk ook blijven doen voor SV Marum in op de eerste plaats, het komend seizoen.

 Triest was het op 70 jarige leeftijd overlijden van onze oud-voorzitter Johan van Wijk. Meerdere jaren was Johan voorzitter van SV Marum en het bijzondere aan hem was dat hij bij alle wedstrijden aanwezig was. Johan van Wijk was een echte Marumer die in meerdere opzichten een gezicht was die bij Marum hoorde. Hij was multifunctioneel. Naast zeer gewaardeerd als muzikant was hij jarenlang de woninginrichter in Marum. Multifunctioneel zei ik want ook een boeiend boek schrijven was voor Johan geen probleem. Bloemrijk was zijn taalgebruik en doorspekt met humor. Hij had een voetballende zoon, Bert die een aantal jaren in Marum1 speelde. .Jammer dat hij het niet meer mee mag maken want Johan heeft ook kleinzonen die zowel in de zaal als op het veld geweldig kunnen voetballen. Maar helaas, hun grootste supporter, dat Opa was, is niet meer.

 Onze voorzitter, Koert Biermann, zou aftreden na een voorzittersperiode van een aantal jaren. Koert vond het geen gepast moment om dat na degradatie van de tweede naar de derde klasse te doen. Dat siert Koert en we zijn blij dat hij voorlopig een jaar heeft bijgetekend waarbij hij in mijn beleving door moet gaan tot zijn ideaal verwezenlijkt is. Doorgroeien naar een stabiele tweede klasser. Met alles wat deze club bezit moet dat kunnen. Wat een uitdaging voor ons allemaal moet zijn.

 Ons complex is opgesierd met de verbouw van onze oude kleedkamers tot nieuwe kleedkamers. Pieter Cruiming en alle hulp biedende clubgenoten, fantastisch werk en namens allen binnen de club de complimenten daarvoor. Bestuur, jeugd bestuur, de organisatie was weer dik in orde. Uit ervaring weet ik hoeveel tijd of het opslokt en hoe weinig besef er voor is bij mensen die er aan de buitenkant tegenaan kijken. In de kantine, onder leiding van Tea, Roel, Popke, en al die anderen was het weer gezellig vertoeven dankzij het onderhoud en schoonmaakteam. Netjes in maar ook om rond de kantine heen en rond de velden en kleedkamers. Scheidsrechters en de coördinatoren Roelof de Wal en Theo Beyert weer een mooie klus prima geklaard. Last but not least onze webmaster Reind van Veen die  terecht werd  geridderd tot vrijwilliger van het jaar. Het lijkt wel of hij dag en nacht de site bewaakt. Je stuurt iets op en even later staat het op de site. De gastvrouwen werden wederom vaak geroemd door m.n. de tegenstanders en scheidsrechters die werden onthaald als echte gasten. Tot slot wil ik onze sponsor, De Kruisweg, bedanken voor jarenlang Hoofdsponsorschap. Familie Rudolphus jullie zijn Toppers met een SV Marum hart. Prachtig. Wiebe Swieringa, S en K pallets voor iedereen, wordt de nieuwe Hoofdsponsor van SV Marum, Wiebe en Wietske we gaan er wat moois van maken met z'n allen.

Voetbal staat voor SV Marum, dit seizoen voor een aantal teams in het bijzonder want wie werd er kampioen! E3,E1,D2,ME1,B2,A1 en Marum zaterdag 2 allemaal proficiat met dit mooie resultaat. Teams en begeleiding, op naar het volgende seizoen zou ik willen zeggen. A1 en Marum 2 heb ik dit seizoen regelmatig van dichtbij meegemaakt. Dat ze kampioen zijn geworden lag natuurlijk aan de kwaliteit van het gehele team en kader. Een schip zonder goede kapitein en assistent(en) zal gemakkelijk op een rots kunnen varen. Als je met elkaar afspreekt dat je er voor wilt gaan en dat ook allemaal doet komt er meestal een goed resultaat uit. Je kunt het ook anders stellen. Als alle geledingen binnen een team de intentie niet hebben word je geen kampioen. David Verweij, John van der Ploeg, Gerhard Dijkstra en Wiebe Swieringa, het hele seizoen hebben jullie het uitgestraald met Marum2 en Marum A1 om dat ultieme doel te bereiken en dat is gelukt waarvoor de complimenten.

 Tot slot ons vlaggenschip, het eerste wint dit jaar voor het eerst het prestigieuze Leekster Voetbalgala in Leek. Vorig jaar de 2de plaats, nu dus eerste op de 28ste editie van dit prachtige evenement onder het toeziend oog van 2800 toeschouwers. Een ongekende ambiance waar Marum zich prima profileert en zich op de voetbalkaart zet. Mooi te meer omdat de samenwerking met Futsal Marum zo soepel loopt, Men begrijpt dat je met deze disciplines er een win win situatie van kunt maken. Jammer is en blijft dat Marum degradeert van de tweede naar de derde klasse van de KNVB. Voor mij, en dat is mijn persoonlijke mening, was dit totaal onnodig met deze spelers groep wat overloopt van kwaliteit. Aanvankelijk was ik van plan een analyse te schrijven over het afgelopen seizoen maar dat is niet de juiste energie dus ik zie er om deze reden dan ook vanaf. We gaan ons samen richten op het volgend seizoen waar we heel positief in kunnen stappen met elkaar met Marum als club. We gaan er een prachtig seizoen van maken stel ik voor, allemaal met dezelfde intentie want wie wil er nu geen kampioen worden! Trainers Marcel Poll en Kees Pranger, onze nieuwe trainers, van harte welkom, en alle andere trainers en kader heel veel succes maar bovenal veel plezier in het seizoen 2014-2015.