Merkwaardig: Een zwarte kaart zou op zijn plaats zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 ‘Merkwaardig’ is een rubriek die gaat over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen.
speurder
Op www.tweenul.nl las ik een artikel over het Nederlands doven en slechthorendenteam dat zich had geplaats voor het EK zaalvoetballen. Dat gold voor zowel de mannen als voor de dames.
Via Anita Hadders, die ik vorig seizoen als scheidsrechter bij het bekerduel Kloosterburen-Actief ontmoette, en als speelster voor het damesteam voor doven en slechthorenden uitkwam begreep ik dat de spelers, speelsters en technische staf zelf de reiskosten naar de centrale trainingen moesten betalen. In het artikel met de trainer van de Herenselectie, Dick Peter Vis uit Gasselte, las ik dat de financiële perikelen nog alles behalve opgelost zijn. ‘De situatie is in feite nog steeds hetzelfde. We krijgen het geld met moeite bij elkaar, maar we gaan wel naar het EK. De begroting is zo laag mogelijk opgesteld. Alleen de vliegreis is betaald en de kosten van het hotel zijn gedeeltelijk gedekt. Meer nog niet. De spelers en de leden van de technische staf hebben inmiddels een eigen bijdrage van 275 euro overgemaakt. Er is echter meer geld nodig om de kosten te betalen. Denk aan onder meer vervoer en trainingen. Om ons optimaal te kunnen voorbereiden op het EK is minimaal een bedrag van 10.000 euro nodig. Helaas heeft het bestuur het vrouwenteam teruggetrokken, omdat er onvoldoende speelsters waren om een ‘EK waardig’ toernooi te kunnen spelen.”

De laatste zin, helaas heeft het bestuur het vrouwenteam teruggetrokken, omdat er onvoldoende speelsters waren om een ‘EK waardig’ toernooi te kunnen spelen, is echt te gek voor woorden. Ik weet dat Anita en haar teamgenoten alle reiskosten voor de centrale trainingen zelf hebben betaald. Samen met Mariska Nieborg( Nieuwe Pekela), Irene Behrent(Veendam) probeerde Anita, die zelf in Stadskanaal, een keer per maand te trainen in Haarlem, Utrecht of Amsterdam. Vanuit Oost-Groningen zijn dat aardig wat kilometers wat door het trio zelf werd betaald.

Opeens komt er dan een kreet uit het ‘kraaiennest’ van de KNVB, jullie zijn niet capabel genoeg dus we schrijven jullie niet in. Weg Europees kampioenschap en weg geïnvesteerd geld richting iets wat voor de damesploeg doven en slechthorenden een mooi evenement had moeten worden.

Iets wat wordt besloten door heren en dames die over elkaar struikelen bij het inleveren van declaraties. Want waar er nog geen stuiver richting de twee teams is gegaan vergeten de ‘Bobo’s zichzelf niet.

De amateurtak van de KNVB is arm. Dat is algemeen bekend. De bondsbestuurders peinzen er echter niet over om hun declaraties te laten vallen. Dat zoiets steekt bij sporters die uit eigen zak een deel van hun verblijf in Sofia moeten betalen kan ik mij voorstellen. Een bedrag van 10.000 euro is veel geld. Twee keer dat bedrag is heel veel geld. Maar je laat niet eerst meiden trainen, en zelf de reiskosten betalen, om vervolgens te zeggen, jullie team is niet sterk genoeg. Dat doe je niet als je de amateursporter een beetje begrijpt. Dat doe je alleen maar als je een districtsvoorzitter, Jan van Driel, hebt die liever op een zondagmiddag bij FC Groningen op de tribune zit dan dat hij ergens in de provincie een amateurwedstrijd bezoekt. Affiniteit met het amateurvoetbal, waar ook de doven en slechthorenden onder vallen, noemen ze dat. Ik noem het graag anders. Affiniteit met je eigen ego en als dat via de vele declaraties ook nog wat oplevert is dat mooi meegenomen.