De scheidsrechters geen 'loonsverhoging' en de KNVB-voetbalkampen zijn terug.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De KNVB is behoorlijk aan het bezuinigen. Althans, waar het gaat over de amateurtak. Maar naast dat de arme tak van KNVB bezuinigd op o.a. de KNVB-voetbalkampen gaan, met ingang van het nieuwe seizoen, de vergoedingen voor de scheidsrechters in het amateurvoetbal wel iets omhoog.
image-2014-07-29 1
De scheidsrechters die in het veldvoetbal actief zijn ontvangen een basisvergoeding van 20,60 euro per wedstrijd en 0,26 euro per kilometer. Scheidsrechters uit de groepen AV-LL, AV-1, AV-2, AV-J1, AV-ALL, AV-A1 en AV-A2 ontvangen, vanwege de reistijd, een vergoeding voor een lunch van 5,40 euro per wedstrijd. Met ingang van het seizoen 2014-2015 worden deze vergoedingen verhoogd naar 21,10 voor de basisvergoeding en 5.50 voor de lunch. De kilometervergoeding blijft 0.26 per gereden kilometer.

Als je bovenstaande leest dan denk je in eerste instantie, dat valt allemaal wel mee qua verhoging. Als je echter je gedachten laat gaan en bedenkt dat er per weekend duizenden scheidsrechters actief zijn dan weet je dat een dergelijke verhoging aardig in de papieren gaat lopen.

Iedere duizend scheidsrechters die op bijvoorbeeld een zaterdag actief zijn zorgen dat het bedrag dat de bond voor die zaterdag moet uitbetalen met 500, = wordt verhoogd. Dat keer gemiddeld vierentwintig wedstrijden is dus ruim 10.000 euro meer per jaar. Op iedere duizend arbiters is de bond iedere speeldag een vergoeding van ruim 20.000 euro kwijt. Een bedrag waar de reiskosten nog eens overheen komen. Dat is een aardig bedrag dat voor een groot gedeelte via de eigen leden binnengehaald wordt.

Bij het speuren naar meer nieuws over dit onderwerp kwam ik redelijk wat commentaren tegen. Commentaren overigens uit 2012 toen dit onderwerp ook tot felle discussies leidde. Zo vinden velen de vergoedingen te laag. Er waren er echter ook die het prima vonden omdat ze een beloning voor het uitvoeren van hun hobby krijgen. De ontevredenheid in sommige commentaren was iets  wat mij eerlijk niet verbaasde omdat ik sommige scheidsrechters puur als broodfluiters zie.

Een eenvoudig rekensommetje vertelde mij namelijk waarom veel arbiters geil op een wedstrijd ver van hun woonplaats zijn. Vorig seizoen was ik bij het duel Farmsum-Zuidlaarderveen waar een arbiter uit Leeuwarden de regie in handen had. Leeuwarden-Farmsum is een afstand van 95 kilometer. Dat betekent dat de referee van dienst 190 kilometer bij de armlastige tak van de KNVB mocht declareren en hij, samen met zijn basisvergoeding, 70.06 tegemoet kon zien. Als de desbetreffende arbiter op Euro 95 zou rijden was hij aan benzinekosten 14.65 kwijt geweest. Netto hield hij 55.41 aan het duel Farmsum-Zuidlaarderveen over. Het balletje gehakt, de koffie en het frisje na afloop wordt hem namelijk gratis naar aangeboden.
Ik vind dat netto een prima vergoeding die wel wat minder hoog had gekund. In de nacompetitie is het grootste gros van de scheidsrechters namelijk al kaar met hun seizoen. Dan moet het toch mogelijk zijn om een arbiter te vinden die geen 190 kilometer hoeft te rijden voor een wedstrijdje tussen een vijfde en een vierdeklasser.

In de commentaren klonken ook geluiden, van mijn vergoeding moet ik wel mijn materiaal kopen. Dat je materiaal moet kopen klopt helemaal. Dat moet een amateurvoetballer, een biljarter, een schaatser of een sportverslaggever van een regionale krant ook. De laatste zal ook zijn computer en notitieblokjes moeten vervangen want alles in de binnenkant van je hand opschrijven om vervolgens door te bellen aan de redactie wordt wat lastig. Dat mag de pret echter niet drukken want het immers je hobby. Een hobby die je als sporter in veel gevallen meer kost dan het oplevert.

Als je vervolgens weet dat de amateurtak van de KNVB net zo arm is als de bewoners in een van de vele Favela’s van Rio de Janeiro frons je wel even je wenkbrauwen bij de verhoging voor de arbiters. Dan denk je wel even van, de KNVB gooit zijn voetbalkampen in een diep ravijn in de hoop dat ze nooit weer bovenkomen maar schroeft tegelijkertijd de vergoeding voor zijn scheidsrechterskorps op. Een scheidsrechterskorps waar juist geld mee te verdienen valt door ze niet maar wat kris kras door Nederland te sturen.

Vijftig euro cent ziet er uit als een bedrag van niets maar wat in de papieren gaat lopen als je dat duizenden scheidsrechters per wedstrijddag moet betalen. Daarom denk ik dat er op de reiskosten wel wat bezuinigd kan worden. Een bezuiniging die prima gebruikt kan worden om die volslagen stompzinnige beslissing om te stoppen met de KNVB-voetbalkampen terug te draaien. En die vijftig cent meer moet voor een echte hobbyist ook geen probleem zijn om die te laten vallen. Daarom zou geen verhoging voor de arbiters, en daardoor de beslissing om de  KNVB-voetbalkampen weer terug op het programma te zetten, een prachtige start van het seizoen 2014-2015 zijn.