Nog één keer KNVB-voetbalkamp Gasselte

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De zomer van 2014 geeft  Jan ten Caat een dubbel gevoel. Rond deze tijd begint hij als assistent-trainer van Robbie Wenting bij Omlandia uit Ten Boer maar daarnaast nam hij na 25 jaar afscheid van de KNVB-voetbalkampen. Een eigen besluit dat door de bezuinigingen binnen de amateurtak van de voetbalbond echter toch in een iets ander perspectief moet worden gezien. Dat de KNVB-voetbalkampen definitief tot het verleden behoren is iets waar de Bedumer niets van begrijpt. Samen met Jan ten Caat, die de laatste jaren hoofdcoördinator van de voetbalkampen in Gasselte was, keek Puurvoetbalonline nog één keer terug op het allerlaatste weekje ‘Gasselte’.

image-2014-07-28

 De kantine van GKC dat jarenlang het 'crisiscentrum' was tijdens de KNVB-voetbalkampen

Wanneer begon voor jullie als leiding het laatste KNVB-kamp in Gasselte precies Jan: ‘Op zondagmiddag 6 juli kwamen de trainers bij elkaar en werden alle nodige voorbereidingen getroffen. Vervolgens werd er gezamenlijk gegeten (voortreffelijk klaargemaakt door GKC). Op zondagavond kwamen ook de leiders binnen. We hadden een hele jonge groep die waren aangevuld met een aantal oude rotten. Op zondagavond deden we de laatste briefing en werden de spullen voor de maandagavond klaargezet. Vervolgens werd er, indien nodig, informeel kennis gemaakt.”
De maandag is volgens mij de dag waar alles omdraait. De leiders, trainers en deelnemers ontmoeten elkaar vaak voor het eerst: ‘De maandag is altijd spannend! Kinderen komen vol verwachtingen binnen en worden opgevangen door hun leider. Uiteraard veel bekende gezichten want de voorgaande edities waren een zodanig succes dat velen zijn teruggekomen. Ook zijn er nieuwelingen. Niet vanwege een promotiecampagne door de KNVB, want die was er niet, maar meer door mond op mond reclame. Na de opening begon het echte werk en al snel werd duidelijk wat de sterke groepjes op voetbalgebied waren. Gelukkig werden de teams ook op andere zaken beoordeeld waarbij ze de namen droegen van landen die op het WK actief zijn geweest.”
Een eerste nacht is denk ik voor jullie als leiding ook wel spannend te noemen: ‘Zeker weten. Je moet altijd even aftasten wie wat doet in zijn slaap. Daar zijn we als leiding zeer alert op want we moeten in de nachtelijke uren absoluut geen rare fratsen hebben. Na een goede eerste nacht volgde een dinsdag met veel voetbal met in de avond het zwemfestijn. Dat was ook nu weer een groot succes! Joey Spiegelaar had ook dit jaar weer alles onder controle. Bij terugkomst kwam er een ware run op de frituur op gang en werd het wachten op de wedstrijd Brazilië- Duitsland. Na 20 minuten was de winnaar bekend en bleven alleen de Die-hards zitten. De rest ging zich in de tent vermaken. Om half 1 was de hele tent stil want er moest uitgerust worden. Op woensdag stond de volgende late wedstrijd te wachten.”
De dinsdag was de tweede prachtige dag. Gold dat ook voor dag drie: ‘Overdag verliep alles volgens plan. Dat veranderde in de avond. Hevig onweer zorgde ervoor dat het programma iets aangepast werd. Dolle pret in de tent waar de kids enkele liederen kregen geleerd die ze hopelijk snel weer vergeten. Het ging over Bier en lichaamsdelen en daar wil ik het graag bij laten. Verder was daar natuurlijk het duel Argentinië-Nederland die helaas in deceptie eindigde. Dat zorgde even voor een daling van de stemming maar gelukkig veranderde dat snel.”
De donderdag is in Gasselte altijd een speciale dag als ik mij niet vergis: ’Donderdag is de dag van de wedstrijd van het jaar. Naast het gebruikelijke programma wordt er dan door de leiders tegen het ‘kampelftal’ gespeeld Helaas kon de speciale mystery guest wegens familieomstandigheden niet verschijnen, maar de overwinning van de leiders (4-3) werd aan hem opgedragen. Wat toen volgde was de allerlaatste avond in Gasselte. Na een quiz ging onder leiding van DJ Wouter van Stralen het dak er compleet af! Dansen, springen, hossen alles was toegestaan in en rond de kantine van GKC. De kids moesten soms even buiten afkoelen vanwege de warmte binnen. Het leek wel alsof ze onder de douche vandaan kwamen. Ook werden er via luidkeels meezingen van een liedje oneervolle verzoeken gedaan aan kale mensen. Een laatste avond om nooit meer te vergeten, wat een feest! Daarna naar bed om daar nog even te donderjagen. Rond 2 uur lag iedereen eindelijk in diepe ruste ter voorbereiding op de finaledag.”
Ik kan mij voorstellen dat de laatste dag er een met een lach en een traan was Jan: ‘Absoluut, Je weet, dit komt nooit weer terug. Alle finales werden afgewerkt en de gele tenues werden uitgedeeld zodat de zonnebrillen wel op konden. Tijdens de laatste maaltijd werd het personeel bedankt met een luid applaus. Dhr. Hoiting van de KNVB kwam ook langs om GKC te bedanken voor hun jarenlange inzet. Hij had een grote doos ballen bij zich. Vervolgens de prijsuitreiking en tranen bij sommige deelnemers. Het werd dus inderdaad een voetbalkamp met een lach en een traan.”
Wat overheerst er nu bij jou. Je had al te kennen gegeven om te stoppen. Maar toch: ‘Persoonlijk vond ik het na 25 jaar wel mooi geweest. Dat de KNVB-voetbalkampen verdwijnen begrijp ik echter niet. Iets wat veel succes heeft laten verdwijnen in het kader van bezuinigingen is moeilijk uit te leggen. Dat was ook in Gasselte het geval want iedereen was graag volgend seizoen terug gekomen. Helaas zal dat niet meer gebeuren waardoor er een einde komt wat gedurende meer dan vijftig jaar een groot succes is geweest.”