Hunsingo: seizoen 1958-1959

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een foto uit de ‘oude doos’ mag de elftalfoto van Hunsingo uit het seizoen 1958- 1959 met recht genoemd worden. Vijfenvijftig jaar geleden werd de foto gemaakt en die ik kreeg via Willem Pettinga uit Mensingeweer.
image-2014-07-08

Van links naar rechts: Voorzitter A v/d Veen, Hennie Rozema, Jan de Graaf, Willem van Calckar, Jannes van Bolhuis, Jan Schipper, Kees Stoepker, Klaas Timmer, Meint v/d Velde, trainer Henk Drewes.
Onder: Klaas Raangs, Henk Langeland, Gerrit v/d Veen, Sieuwert Zevenberg, IJsbrand Nederhoed, Gerrit Hoeksema.

Een foto met een voor mij een aantal bekende maar ook onbekende namen. Op het moment dat je namelijk net twee jaar oud bent heb je uiteraard geen idee wie er in het eerste elftal van Hunsingo voetballen. Enkele namen zeggen mij echter wel wat zoals die van Jan de Graaf. Jan mocht ik voor de Ommelander Courant in januari 2009 interviewen. Niet echt als oud-voetballer maar meer als toen trainer bij Artemis uit Winsum kwam Jan aan het woord waarbij zijn voetbalcarrière uiteraard wel even aan bod kwam. Een ijzersterke centrale verdediger mocht Jan de Graaf genoemd worden. Dat beeld klopte want in het interview vertelde hij dat zijn voorbeelden Rinus Israël en Theo ‘de tank’ Laseroms waren. Mannen ook met een voorbeeldige wedstrijdmentaliteit. Op latere leeftijd heb ik Jan nog tegen Eenrum zien voetballen en ik moet zeggen dat Jan de Graaf onder de Eenrum-supporters niet bijster populair was. Kees Stoepker is ook een naam die mij bekend in de oren klinkt want ook Kees heb ik in mijn jeugdjaren nog zien voetballen. Persoonlijk denk ik dat er in die jaren minimaal een met de achternaam Stoepker voor het eerste elftal van Hunsingo uitkwam.

Trainer Henk Drewes begon in 1938 bij GVAV en stond op 17-jarige leeftijd in het eerste elftal. Hij stopte in 1950 als speler toen GVAV in de eredivisie kwam. Ook speelde hij onder meer in de zogenaamde 'stedenwedstrijden', de toenmalig hoogste competitie in Indonesië waar hij een periode is geweest. Midden jaren '50 behaalde hij zijn eerste trainersdiploma.

Na deze diploma-uitreiking zorgde Drewes voor de aansluiting van de noordelijke trainers bij de landelijke VVON. De bedoeling was te komen tot een hechter contact en een samenwerking op het gebied van demonstraties en lezingen. Henk Drewes was VVON-bestuurslid tot 1985, hij is in het bezit van het zogenaamde A-diploma, is penningmeester geweest, heeft zitting gehad in diverse VVON-commissies en was jarenlang docent bij de trainersopleidingen.

Hij is drager van de gouden KNVB speld. Drewes heeft 21 jaar Topamateurs getraind zoals Emmen, Be-Quick Groningen en ACV. Tegenwoordig gaat de bestuurder van het eerste uur nog wel eens kijken bij Be Quick, ACV of van FC Groningen.

Links onderaan op de foto zit half gehurkt Klaas Raangs, de vader van Tineke Raangs die getrouwd is met Willem Pettinga. Klaas Raangs behoorde tot een van de betere voetballers van Hunsingo. Dat waren de geluiden die ik namelijk later hoorde als er in Eenrum over de Hunsingo-spelers werd gesproken. Jan de Graaf, Klaas Raangs en Klaas van der Veen, die niet op deze foto staat, waren namen waar met ontzag over werd gesproken als tegenstanders waar wat van verwacht kon worden.

Van de overige spelers van Hunsingo seizoen 1958- 1959 weet ik weinig en daarom zou het leuk zijn als er nog aanvullende informatie binnenkomt wat we bij een prachtige foto uit de ‘oude doos’ kunnen plaatsen.