Mijn mening: Zo kan het ook....

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Bij veel verenigingen wordt het succes van de jeugdafdeling bepaald door resultaten. Een of meerdere titels betekenen vaak dat men denkt goed werk te verricht wat in de praktijk vaak anders is.
johan20staal20puurvoetbalonline
Kampioen worden is niet iedere voetballer of voetbalster gegeven. Als je dat een of meerdere keren als jeugdspeler mag meemaken is dat een prachtig hoogtepunt. Daar wordt door kenners verschillend over gedacht waar Johan Cruijff er een van is. Een paar jaar geleden zorgde de inbreng van Johan Cruijff voor een cultuuromslag binnen Ajax. Cruijff was van mening dat een kampioenschap minder ‘heilig’ verklaard moest worden. In de ogen van de beste voetballer die Nederland heeft voortgebracht moest er meer aan spelers individueel gewerkt worden. Spelers moesten onder weerstand leren voetballen want in de ogen van Cruijff werden ze daar alleen maar een betere voetballer van. Uitslagen van 10-0 en meer werden door Cruijff als belachelijk ervaren omdat het in zijn ogen duels waren die niets voorstelden. Zowel de winnaar als verliezer had er niets aan omdat er met uitslagen met dubbele cijfers geen moment sprake was van een wedstrijd.

Samen met Wim Jonk, Dennis Bergkamp en Frank de Boer wijzigde hij de structuur binnen de jeugdopleiding van Ajax. E-junioren voetbalden tegen D-junioren enz., enz. Dat zorgde voor een verbetering van het niveau van de jeugdafdeling van de Amsterdammers. Iets wat door sommige amateurverenigingen, of onderdelen daarvan, werd opgemerkt.

Er zijn twee meisjesteams waar ik van weet dat er binnen de vereniging bewust voor gekozen is om ze een leeftijdscategorie hoger in te delen. Bij Gorecht is het MD1-team zeer succesvol en bij De Held uit Hoogkerk zijn het de meiden van MC1 die al een paar jaar uitstekend presteren.

Beide verenigingen kozen er bewust voor om de meiden niet op een ‘gemakkelijke’ wijze kampioen te laten worden. Beide kozen voor een andere weg om de twee talentvolle teams nog beter te maken. Dat deden ze met een bedoeling. Net als Ajax kijken ze bij Gorecht en De Held verder dan hun neus lang is. Beide verenigingen keken ook naar hun damesteams die door deze werkwijze op termijn sterker moeten worden.

Laat dat nu de opzet zijn van een aanpak waar beide verenigingen wel een bepaald risico mee lopen. Succes zorgt namelijk voor aandacht van andere verenigingen. Verenigingen die graag talentvolle voetballers of voetbalsters zien komen om de gelederen te versterken.

Dat voetballers en voetbalsters tegenwoordig eerder benaderd worden om ergens anders te komen spelen dan vroeger hoeft geen betoog. De sociale media speelt daar een belangrijke rol in maar ook trainers/leiders/leidsters/bestuurders schromen niet om aan jonge talenten te plukken.

Ergens is dat jammer want laten we even De Held MC1 als voorbeeld nemen. Als je als C-junioren in een B-juniorencompetitie als tweede eindigt dan heb je uitstekend gepresteerd. Als je als MC1 de bekerfinale weet te winnen dan is dat een uitstekende prestatie. Een toernooi met alleen maar MA-teams winnen mag bijna als sensationeel worden gezien. Een prestatie die niet tot stand kwam doordat er een tweetal uitblinkers waren maar omdat het team over bepaalde kwaliteiten beschikt.

Teams als De Held MC1 en Gorecht MD1hebben veel potentie en moeten daarom zolang mogelijk bijeenblijven. Bijeenblijven om samen nog sterker te worden. Iets wat niet alleen beide teams verdienen maar de twee jeugdafdelingen ook. Twee jeugdafdelingen, waar Gorecht een fantastisch voorbeeld in is, die begrijpen dat je met een gedegen beleid meer bereikt dan met een titel waarbij het doelsaldo van 120-2 als een geweldig resultaat wordt gezien.