Mijn mening: Dispensatieregels moet je op de juiste wijze gebruiken

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Veel verenigingen moeten met dispensatiespelers, of speelsters werken om een team compleet te maken. Dat zorgt soms voor situaties waar je van denkt, dit ruikt een beetje naar competitievervalsing.

johan20staal20puurvoetbalonline

Binnen het jeugdvoetbal wordt veel met de dispensatieregel gewerkt omdat het niet anders kan. Kleine verenigingen moeten zich soms in allerlei bochten wringen om een elftal compleet te krijgen. A-junioren aangevuld met B-junioren is geen uitzondering wat ook geldt voor de overige categorieën. Een C-team aangevuld met D-junioren is ook iets wat je regelmatig tegenkomt.

Helaas wordt de dispensatieregel ook anders gebruikt wat ik persoonlijk jammer vind. De dispensatieregel wordt namelijk ook gebruikt om een team te versterken. Te versterken als er bijvoorbeeld een belangrijke wedstrijd op het programma staat. Dan worden er spelers van uit een hogere leeftijdscategorie overgeheveld naar een jonger team. Dat is niet alleen onsportief maar ook te triest voor woorden. Het willen winnen zo hoog in je vaandel hebben staan dat je ‘gewoon’ drie C-junioren aan een D-team toevoegt om een belangrijk duel willen winnen.

Dat zou niet mogen als een club bijvoorbeeld meerdere D-teams heeft. Dan is de noodzaak om spelers vanuit de C-junioren terug te plaatsen er niet. Dan kan er namelijk van onderuit aangevuld worden. Maar dan tellen opeens andere argumenten. Dan ontstaat er een beeld van, we willen het kampioenschap of bijvoorbeeld de bekerfinale winnen.

In het jeugdvoetbal is een jaar leeftijdsverschil soms al duidelijk te zien wat helemaal het geval is als er drie jaar leeftijdsverschil tussen zit. Het fysiek van een C-junior is duidelijk meer ontwikkeld al dan de gemiddelde D-junior en dat vertaalt zich in een wedstrijd. Dan maken de grotere en sterkere spelers het verschil. Het hoeven niet eens de beste C-junioren te zijn maar in elke linie een en je bent al een aardig eind onderweg.

Daar zou een schone taak voor de bond liggen, de dispensatieregel aanpassen. Clubs met meerdere teams in een leeftijdscategorie zouden geen speler uit een hogere leeftijdscategorie bij een jonger team mogen opstellen. Iets wat helemaal niet moet kunnen als er op een bekerfinaledag verder geen jeugdteam meer in actie komt. Dan is die noodzaak er namelijk en kan het ‘tekort’ aan spelers opgevuld worden met spelers uit de D2 of de MD1want een snel bezoek aan de site van de desbetreffende vereniging leerde dat die twee teams er namelijk war