Mijn mening is ook dat er in de nacompetitie op 'nul' begonnen moet worden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Door de discussie rond het reglement bij een drieluik in de nacompetitie kwamen er meer vragen die betrekking hebben op de nacompetitie. Vragen over de te volgen procedure bij gele en rode kaarten die spelers in de nacompetitie oplopen. Vanuit de scheidsrechterswereld kwam de vraag hoe ik dacht over of het onderwerp ‘geel en rood’ in de nacompetitie. Voordat ik mij over dit onderwerp een mening wilde vormen las ik onderstaande mail eens goed.

johan20staal20puurvoetbalonline

Als een team de nacompetitie haalt dan is dat een beloning (voor promotie) of een extra kans voor klasse behoud. Voor wat betreft het kaartenbeleid wordt de teams echter gestraft en dat is niet eerlijk Je speelt namelijk veel meer wedstrijden. Dat je als speler, wanneer je in het laatste competitieduel bijvoorbeeld je 4e gele kaart pakt, geschorst wordt voor het eerste duel in de nacompetitie heb ik geen moeite mee. De kaarten die verder in de nacompetitie vallen tellen worden echter ook bij de kaarten uit de competitie opgeteld en daar heb ik wel moeite mee. Dat betekent dat teams zijn die vier of vijf nacompetitiewedstrijden moeten spelen ernstig benadeeld worden. Ze moeten namelijk steeds meer met invallers spelen. Eigenlijk wordt een team dus gestraft als je nacompetitie moet spelen want een eventuele schorsing vanuit ‘de nacompetitie gaat ook nog eens mee naar het nieuwe seizoen.


Mijn voorstel is: als je de laatste competitiewedstrijd een schorsing oploopt, je deze wel uit zit in de nacompetitie (normaliter 1 wedstrijd) maar verder start iedereen op ‘0’. Als je dan in de bijv. 5 wedstrijden 4 gele kaarten oploopt of een directe rode (niet slim) dan krijg je natuurlijk wel je schorsing. De kaarten die in de bekercompetitie worden gegeven gelden ook alleen in de bekercompetitie (behalve een directe rode).

Een mail waarvan ik dacht van eigenlijk heeft de afzender gelijk maar laat ik eens kijken hoe dat bijvoorbeeld op het WK werkt. Daar blijkt dat na de groepsfase de gele kaarten kwijtgescholden worden zodat alle spelers met een gele kaart achter hun naam op nul beginnen. Dus ik ben het met de afzender van de mail eens dat wat betreft de nacompetitie ook iedereen op nul zou moeten beginnen. Wel een schorsing als je in het laatste duel tegen een ‘schorsingkaart’ aanloopt. Verder, moet iedereen blanco aan de nacompetitie beginnen.