De 'oplossing' voor het 'drieluikprobleem'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op het artikel, het regelement bij een drieluik in het amateurvoetbal, kwamen reacties los. Reacties met de vraag hoe het dan volgens mij wel zou moeten gaan.

voetballl
Dat er reacties kwamen op het artikel over hoe het werkt in een drieluik in het amateurvoetbal had ik eerlijk gezegd op gehoopt. Reacties die ruimte geven voor een discussie zijn zaken die mij wel aanspreken. De meningen zijn verdeeld over hoe het ook dit seizoen weer werkte in het nacompetitiegebeuren waar soms twee vijfde klassers en een vierde klasser een drieluik moesten spelen om te bepalen wie zich volgend seizoen mag bewijzen in de vierde klasse.

Het begint eigenlijk al bij het feit dat er diverse wegen zijn die bewandeld kunnen worden om promotie of handhaving te bewerkstelligen. Waar er in het zaterdag en zondagvoetbal  vaak met een tweeluik gewerkt wordt is dat soms in het zondagvoetbal anders. Waar Kloosterburen en SVMH via twee onderlinge wedstrijden mochten uitmaken wie volgend seizoen in de vierde klasse mocht uitkomen was dat voor Eenrum, SPW en Farmsum anders. Die ploegen hadden het lastiger omdat je in een drieluik met meer factoren te maken hebt. Geen uit en thuisduel tegen hetzelfde team maar een keer uit en een keer thuis spelen. Dat komt doordat het aantal vierdeklassers minder in aantal zijn want het amateurvoetbal is als een piramide waarbij er steeds minder ruimte is om te promoveren.

Maar om terug te komen op de vraag waar de oplossing voor dit ‘probleem’ ligt heb ik daar samen met Eenrum-trainer Ronald Bouwman mijn gedachten eens over laten gaan. We kwamen samen tot de conclusie dat een hele competitie in dit geval ideaal zou zijn. We begrepen echter ook dat dit niet haalbaar zou zijn omdat je wel rekening te houden hebt met de lengte van een seizoen. Nog vier finales aan het eind van een pittig seizoen mag zwaar genoemd worden.

Die optie viel dus af maar we vonden een ander alternatief. Een alternatief dat er na ieder duel in het drieluik een winnaar bekend is. Dat zou namelijk betekenen dat het doelsaldo geen rol van betekenis zou spelen. Dus voor alle duidelijkheid een gelijkspel zou niet meer mogelijk zijn zodat alle ploegen onder dezelfde condities zouden spelen.

In Eenrum werd het een duel waar voor beide teams de situatie helder was, er moest gewonnen worden om te promoveren. Een situatie die bijvoorbeeld in Zeijen anders was waar Weiteveense Boys aan een gelijkspel voldoende had. Situaties die te voorkomen zijn door een simpele aanpassing van het reglement.

Het verhaal is eenvoudig, ieder duel in een drieluik levert een winnaar op en het laatste duel is de finale, waarbij we ons beseften dat drie teams gelijk kunnen eindigen. Dat zou namelijk in theorie kunnen en moet dus opglost worden. Ik weet, niets is ideaal maar dan zit er niets anders op dan misschien wel een finaledag te organiseren waar alle drie de ploegen in een drieluik op een dag het gezamelijk uit mogen vechten.  De vraag van hoe bepaal je wie tegen wie begint en wie waar speelt is verder niet moeilijk te beantwoorden. De KNVB maakt daar vroegtijdig een schema van bekend zodat alles en iedereen ruimschoots van te voren weet wat er staat te gebeuren.

Zowel Ronald Bouwman als ik weten dat het onze mening is en waar iemand anders over zal en mag denken. Maar beide hadden we wel zoiets van, het is in ieder geval eerlijker.