Het reglement rond een drieluik moet op de helling.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Het reglement rond het drieluik waarin twee vijfde- en één vierdeklasser moeten uitmaken wie er zich het volgend seizoen vierdeklasser mogen noemen rammelt volgens velen aan alle kanten. Het rammelt aan alle kanten omdat het doelsaldo een te belangrijke rol speelt in dit drieluik.
voetballl

Eenrum promoveerde zondag na een 5-2 zege op SPW uit Stadskanaal naar de vierde klasse. De Eenrumers hadden twee weken eerder namelijk ook van Farmsum gewonnen zodat het over twee duels zes punten had weten te behalen. Eenrum nam echter wel een risico door in te zetten op het drieluik tegen Farmsum en SPW.

Door op 18 mei het uitduel tegen Farmsum met 2-3 te winnen werd een week later het duel SPW-Farmsum gespeeld. Een duel dat bepalend zou zijn voor wat er in het thuisduel tegen SPW moest gebeuren. Won Farmsum van SPW dan volstond een gelijkspel of zou bij een overwinning van de Farmsumers met bv. 3-0 een 1-0 nederlaag de roodbaadjes nog promotie bezorgen.

Een ander scenario was geweest, en dat zondagmiddag in de bestuurskamer van Eenrum even tersprake kwam, dat Farmsum tegen SPW op achterstand was gekomen en het duel had laten lopen. Dat het bijvoorbeeld met 5-1 had verloren. Iets wat zou betekenen dat SPW zondag aan een gelijkspel voldoende zou hebben gehad om te promoveren.

De 3-2 winst van SPW op de Farmsumers betekende echter dat beide ploegen moesten winnen om te bepalen wie er naar de vierde klasse zou promoveren en dat bij een gelijkspel strafschoppen de beslissing moesten brengen. Iets wat in de reglementen was opgenomen wat overigens ook gold voor de strafschoppenseries die na ieder duel waren genomen

Maar dat de bond soms iets ‘zomaar’ verandert bleek toen de opmerking viel dat strafschoppenseries die na de duels tussen Farmsum-Eenrum en SPW-Farmsum genomen waren opeens geen waarde meer hadden. Opeens was het klein beetje voordeel, dat Eenrum had als de stand gelijk zou blijven (men benutte tegen Farmsum meer strafschoppen dan SPW), verdwenen als sneeuw voor de zon

Verbazing alom in de bestuurskamer van Eenrum toen teamleider Tjidsger Veenstra van Eenrum deze opmerking van scheidsrechter Rozendal bevestigde waar men bij SPW dus niet van op de hoogte was.

Gelukkig kreeg het publiek een wedstrijd die het verdiende omdat het duel Eenrum-SPW een echte finale werd. Niet letten op doelsaldo’s maar gewoon vol voor de winst gaan was het motto voor beide teams. Geen schaakduel waarbij de ene partij aan een punt genoeg heeft en het andere team alles moest geven omdat het doelsaldo van de een beter was dan die van de ander.

Dat is zoals het volgens velen behoort te zijn en waar ze in Zeijen van zullen hopen dat de bond dat ook begrijpt. Dat de bond stopt met het zwaar laten wegen van het aantal voor- en tegen doelpunten. Want waar SVZ uit met 3-2 van Gasselternijveen wist te winnen won Weiteveense Boys thuis met 3-1 van Gasselternijveen. Dat betekende dat door de 4- 4 eindstand Weiteveense Boys promoveerde naar de vierde klasse omdat het een goal minder tegen had gekregen in zijn duel tegen Gasselternijveen.

Daarom ben ik het eens met de opmerking, een drieluik zoals nu in de lagere regionen van het amateurvoetbal aan de orde is, moet niet beslist worden op doelsaldo maar op wedstrijdpunten. Dan maakt het namelijk niet uit met hoeveel goals verschil een ploeg wint. Een mening die door Eenrum-trainer Ronald Bouwman gedeeld wordt. ‘Ik ben het er mee eens dat in een drieluik het doelsaldo niet bepalend moet zijn. Gebeurt dat wel dan krijg je een situatie zoals in Zeijen. Ik ben eerlijk gezegd blij dat ons dat bespaard is gebleven en snap de frustratie van SVZ daarom absoluut. Wat betreft hoop ik dat de KNVB het reglement rond een drieluik gaat veranderen. Zoals het nu gaat mag je in mijn ogen namelijk zelfs over een vorm van competitievervalsing praten.”