Merkwaardig: Wat mot ik daar mee? Ik controleer geen spelerspassen, dus neem die passen maar weer snel mee.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is die met de naam, merkwaardig. Een rubriek die gaat over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen en waarbij man en paard genoemd worden.
speurder

‘Wat mot ik daar mee? Ik controleer geen spelerspassen, dus neem die passen maar weer snel mee’’, was een opmerking die ik las in het verslag van het duel Drs. Vijfje 38-Potetos 9. Een opmerking van een scheidsrechter die door de KNVB was aangesteld om het duel tussen twee zaalvoetbal-teams in goede banen te leiden. Een arbiter maakte er vrijdagavond in Groningen een potje van door het mapje met spelerspassen van beide teams niet te controleren. Iets, zo viel uit het verslag te lezen, wat hij overigens nooit doet. Een arbiter, als afgevaardigde van de KNVB, weigerde dus de regels die door zijn bond zijn opgesteld uit te voeren.
Hoe zout kun je een zoute haring eten als arbiters op dit gebied hun eigen regels gaan bedenken en ‘gewoon’ niet doet wat hun door de bond opgedragen wordt. Iets niet doen waar je ook nog eens voor betaald wordt. De arbiter die eerder op de avond ook al een duel had gefloten, krijgt namelijk een vergoeding voor zijn activiteiten als arbiter. Iedere scheidsrechter mag namelijk net als ieder andere referee iedere maand een declaratieformuliertje invullen en krijgt dan zijn vergoeding op zijn bankrekening gestort. Dat is mooi voor een scheidsrechter die in alles wat hij vrijdagavond deed niet veel liefde voor het vak van scheidsrechter uitstraalde.
Het wordt wel vaker gezegd dat de scheidsrechters in diverse categorieën in te delen zijn: Liefhebbers, degene die thuis niets te vertellen hebben en de broodfluiters. Gelukkig is het grootste gros liefhebber weet ik uit eigen ervaring. Er zijn er inderdaad ook waarvan je denkt, die heeft thuis de broek niet aan. Die zijn irritant in hun houding en gedrag maar vallen in het niet bij de broodfluiters. De broodfluiter waar je als voetballiefhebber van denkt, wat kom je hier doen als scheidsrechter. Wie doe je hier nu een plezier mee.
Een type zoals deze referee die het bloed, zo viel in het verslag te lezen, onder de nagels van spelers vandaan wist te halen en ‘gewoon’ dat deed waar hij zin in had. Die gewoon schijt heeft aan alle acties die ‘zijn’ bond op poten zet om het voetbal schoon te krijgen.
Een schande voor de voetbalsport zou je het bijna noemen als je het verslag goed leest. Misschien zou een schorsing van een scheidsrechter die gewoon verdomd wat de bond hem opdraagt wel een keer goed zijn maar wat niet gaat gebeuren. Net als iedereen weet ook deze scheidsrechter dat de bond een chronisch tekort heeft aan scheidsrechters. Een tekort waar door types als deze broodfluiter schandelijk misbruik van gemaakt wordt.