Mijn mening: Respectloos.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op zondag 4 mei wordt er in de eredivisie niet gevoetbald. Dat is omdat we op die datum al jarenlang de nationale dodenherdenking vieren. Op zondag 4 mei wordt er in het amateurvoetbal wel gevoetbald. Dat 4 mei al jarenlang in het teken van de gevallenen in de diverse oorlogen staat is voor de KNVB namelijk geen reden om de amateurs niet te laten spelen.
johan20staal20puurvoetbalonline
Dat de KNVB uit twee totaal verschillende divisies bestaat is geen nieuws. Waar de betaalde tak nog redelijk wat eurootjes in zijn kontzak heeft, liggen de muizen bij de amateurs dood voor de kast. Een schuld van ruim vier miljoen geeft aan dat de broekriem daar behoorlijk strakker moet. Sterker nog, er moeten gaatjes extra in de riem geslagen worden anders zakt de broek de beleidsbepalers van de kont. Maar daar gaat het nu even niet om. Door het circus rond de komende twee weekenden kan het verschillend denken van beide divisies namelijk niet beter belicht worden.

In het weekend van 26/27 april vieren we de verjaardag van Koning Willem Alexander. Dat moet op de zaterdag gebeuren omdat in sommige delen van Nederland de zondagsrust heilig verklaard is. Geen uitbundigheid op die dag omdat de Koning jarig is want het ritme van het leven zou nog eens verstoord kunnen worden. Daarom wordt het spektakel rond de 47e verjaardag van WA op zaterdag 26 april gevierd.

Op zondag 27 april worden vervolgens alle negen duels in de eredivisie afgewerkt. Dat gebeurt om er voor te zorgen dat alles zo eerlijk mogelijk verloopt. De laatste ronde wordt dan op zaterdag 3 mei afgewerkt omdat een dag later de nationale dodenherdenking op het programma staat. Een volstrekt logische beslissing want een eventueel kampioenschap of handhaving vieren op 4 mei zal bij velen als wat minder geslaagd overkomen.

Bij het amateurvoetbal gaat het anders. Op zaterdag 26 april wordt er uiteraard niet gevoetbald omdat het voor (bijna) iedereen Koningsdag is. De zondag wordt vervolgens gebruikt om wat restanten op te ruimen zodat in het weekend van 3 en 4 mei er weer een volledig programma afgewerkt kan worden.

Dat is vreemd, op zondag 4 mei wordt er door de profs niet gevoetbald maar wel door de amateurs. Iets wat prima anders had gekund maar waar misschien niet aan gedacht is. Waarom de zondagamateurs niet op 27 april laten spelen en de zaterdagamateurs gewoon op 3 mei. Een competitieronde verdelen over twee weekenden kan het probleem niet zijn waarbij men de restanten doordeweeks wel had kunnen wegwerken.

Voor de een zal 4 mei meer betekenen dan voor een ander. Op 4 mei op de platte kar door het dorp, mijn voorkeur zou het niet hebben waar uiteraard anders over gedacht mag worden. Ik zie dit meer als een gemiste kans van de KNVB, die in alles wat ze doet met banners, vlaggetjes en aanvoerdersbanden met het woord respect er op gedrukt  loopt te zwaaien. Duizenden euro´s heeft de bond uitgegeven aan allerlei campagnes waar het woord respect steeds weer in terugkwam. Duizenden euro´s om iedereen er op te wijzen dat er op de velden meer respect voor elkaar moet zijn. Die euro´s mogen we als weggegooid geld beschouwen. Weggegooid geld door een bond die veel over respect praat maar respectloos met de nationale dodenherdenking op zondag 4 mei omgaat.