Belchinezen of onsportief

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Zaterdag was de verbazing groot in Uithuizen en wat op enkele andere complexen van clubs uit de vierde klasse C zaterdag niet anders zal zijn geweest. Een kampioen die het laat lopen tegen een degradatiekandidaat. Een subtopper die tegen een ploeg verliest dit kalenderjaar nog geen duel heeft gewonnen zijn zaken die namelijk vraagtekens oproepen.
johan20staal20puurvoetbalonline
Er waren de nodige vraagtekens bij de prestaties van kampioen VV Groningen tegen VVS en die van Godlinze tegen Veendam 1894. De nummers een en twee die niet aan hun sportieve plicht voldeden werd schandalig genoemd. Dat waren de woorden die in Uithuizen klonken en op de social media te lezen waren. Er werd zelfs gesproken over ‘belchineesactiviteiten’ waar nog een beetje om te lachen viel. Want dat is iets wat in Nederland niet gebeurt. In de hele voetbalwereld wordt gegokt op alles wat zich op of rond een voetbalwedstrijd afspeelt maar in Nederland zijn we op dat gebied roomser dan de Paus.

Althans, dat is wat je mag geloven als je in de VI de rubriek ‘Opinie’ leest. De rubriek waar Tom Knipping deze week voor de zoveelste keer vertelde dat de heren en dames in Den Haag en Zeist boter op hun hoofd hebben als het gaat om omkoping in voetballand wonderland.

Dat er trainers en spelers waren die gisteren rond half vijf baalden als een stekker mag duidelijk zijn. Dertig punten zoals Noordpool heeft en nog niet veilig zijn is frustrerend. Iets wat niet alleen aan de verloren wedstrijden van Godlinze en VV Groningen ligt maar er wel mee te maken had. Nu hebben Middelstum, Noordpool en Corenos nog het ‘geluk’ dat twee concurrenten, Veendam en GVAV, nog tegen elkaar moeten spelen. Dat zorgt voor puntverlies bij een van de twee of beide. Gevoegd bij het voordeel van een beter doelsaldo is dat gunstig voor het trio clubs uit Noord Groningen.

Als kampioenen gaan lopen ‘kloten’ is dat waardeloos. Zo kreeg Groen Geel vorig seizoen de nodige kritiek te verduren toen het kampioen was geworden. ‘Opeens’ ging het wedstrijden verliezen die nooit verloren waren gegaan als er iets op het spel had gestaan. Hunsingo werd vorig seizoen ook enkele weken voor het einde kampioen. Toenmalig trainer Egbert Darwinkel hield echter het gas op de plank. Darwinkel was duidelijk, er worden geen cadeautjes weggegeven door ons. Dat doe je niet als kampioen.”