Mijn mening: De opzet van de voorjaarsreeksen was vroeger anders.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Jaren geleden werd het fenomeen najaars en voorjaarscompetitie bedacht. Enkele geleerden bedachten het systeem dat vooral jeugdteams in september, oktober en november voor Jan lul speelden en dat er in voorjaar ergens om gespeeld werd.
johan

Dat is zo ongeveer hoe we dit fenomeen moeten zien want zo werd het ooit bedacht. Een poule van zes teams die in het najaar tegen elkaar spelen waarbij de beste drie van een poule bij de beste drie van een andere poule worden geplaatst die vervolgens in het voorjaar tegenelkaar. Een goed streven want zo maak je teams en spelers beter en creëer je ook wedstrijden waarbij uitslagen met meer dan twintig goals verschil minder vaak op het wedstrijdformulier komen

Gisteren zocht ik voor mijn artikel over Gorecht D2 en SV Bedum F1 op www.voetbal.nl even naar de nieuwe indeling voor beide teams. Bij het zien van de indeling voor SV Bedum F1 zag ik veel bekende ploegen staan. Ploegen die ook in het najaar als tegenstander van de Bedumers hadden gefungeerd. Vier tegenstanders waren namelijk precies eender van naam dan in de najaarsreeks die door SV Bedum F1 redelijk eenvoudig gewonnen werd. Dat strookt volgens mij niet met de opzet van zoals de voorjaarsreeks bedoeld is. Een reeks waarbij nieuwe poules gemaakt worden waarin ploegen van een beetje gelijke sterkte tegen elkaar uitkomen.

Dat er door de technische staf van SV Bedum F1 wat teleurstellend gereageerd werd op deze indeling kan ik mij wel voorstellen want als trainers/leiders wil je graag zien of je vorderingen maakt met je team. Dat weet je niet als je tegen dezelfde tegenstanders speelt die ook enkele maanden eerder je opponenten waren en waarbij je als voetbalkenner weet, dit gaan andere duels worden dan in het najaar.

Dit gaan duels worden van, we willen de komende nederlaag beperkt houden en daarom ‘spijkeren’ we het doel dicht. Want bij (te) veel trainers/begeleiders van F-junioren is het resultaat belangrijker dan het beter maken van een team of spelers.

Dat laatste geldt nu net wel voor Gert Jan Hageman die samen met Jarno Hoving, Chris Slager en Bert van der Veen bezig is om de spelers van de F1 individueel en als team beter te maken.

De vreemde doet zich echter voor dat men dat bij de KNVB schijnbaar niet begrijpt want anders is het niet te verklaren waarom een ongeslagen kampioen opnieuw ingedeeld wordt bij tegenstanders waar het enkele maanden geleden betrekkelijk eenvoudig van wist te winnen.