Mijn mening: Veel verenigingen hebben woensdag hopeloos gefaald

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Vanaf volgende week zal de tussenstand van de TOP-keepersklassement weer online komen. Een klassement waar in te zien zal zijn hoe de diverse keepers in het ‘Ommelandergebied’ en een paar van teams daar buiten er op dit moment voor staan.
johan


Ik heb als oud-doelman wat met het keepersvak en daarom was ik woensdag in Haren waar de voetbalvereniging Gorecht, in samenwerking met Frans Hoek Sports, een keepersdag organiseerde. Een dag die bezocht werd door ruim honderdnegentig keepers en keepsters maar waar vreemd genoeg maar weinig bij waren die voor een vereniging op het Hogeland uitkwamen. Niet alleen het Hogeland was slecht vertegenwoordigd, ook de jeugdige keepers van verenigingen rondom mijn woonplaats Ezinge waren zeg maar gerust, niet aanwezig.

Dat verbaasde mij eerlijk gezegd wel een beetje want om nu te zeggen dat het trainen van jeugdkeepers bij verenigingen op grote schaal gebeurd is de waarheid niet. Bij veel verenigingen wordt maar wat aangeknoeid op dat gebied en dat is ook niet verwonderlijk. Want waar de daadwerkelijke kennis ontbreekt, kan dat ook bijna niet anders.

Het trainen van keepers is een specialisatie die je als trainer moet beheersen en dat is niet iedereen gegeven. Daar moet je een bepaalde feeling bij hebben waarbij het ook nog eens belangrijk is dat je als trainer een keeper begrijpt omdat het een einzelgänger is. Een keeper is een beetje ‘gek’ wordt er vaak gezegd en dat is natuurlijk onzin. Een doelman is gedreven en heeft er veel voor over om beter te worden. Daarom was ik verbaasd over het geringe aantal deelnemers vanuit het noorden van Groningen waar keepersdagen zoals deze in Haren immers niet zijn doorgedrongen.

Ik sprak mijn verbazing uit tegen een aanwezige oud-trainer en we kwamen samen tot dezelfde conclusie, het stimuleren van jeugdige keepers om aan een clinic zoals in Haren deel te nemen gebeurt te weinig. Daar zou een club wat meer in moeten willen betekenen. Een club moet jeugdige keepers met een beetje talent belonen. Want als ik de verhalen mag geloven is het maar droevig gesteld met het jeugdig keeperstalent op het Hogeland en een beetje daarbuiten.

Op de keepersdag in Haren waren jeugdige keepers aanwezig die wisten waar het over ging als een oefening werd voorgedaan maar er waren er ook die keken alsof ze water zagen branden.

Met de laatste categorie had ik oprecht medelijden want ik dacht terug aan mijn tijd als jonge doelman. Een periode die al bijna een halve eeuw achter mij ligt en waarin het krijgen van keepertraining geen thema was. Dat was geen thema omdat het geven van voetbaltrainingen bij een dorpsclub al als iets bijzonders werd ervaren.

Dat is geen kritiek richting de trainers van toen want zo ging dat vroeger. Laten we eerlijk zijn, waar moest de jeugdtrainer van toen zijn oefenstof vandaan toveren. Want om nu te zeggen dat de boeken met trainingsvormen toen voor het oprapen lagen was duidelijk niet het geval.

Tegenwoordig is dat allemaal anders want als ik woensdag keek naar het aantal boeken dat er in de stand van Frans Hoek Sports lag dan liep je als liefhebber van het keepersvak het water in je mond. Een groot aantal boeken van diverse keepertrainer die allemaal op hun eigen manier vertelden waar het voor een doelman om draait.

Dat hebben de jonge keepers en keepsters op het Hogeland en rondom Ezinge moeten missen en persoonlijk vind ik dat jammer. Jammer omdat het keeper zijn aantrekkelijk gemaakt moet worden en waarvan ik vindt dat veel verenigingen daar woensdag in gefaald hebben