Wintersport: Een nachtmerrie voor de voetbaltrainer

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De bijna achter ons liggende week stond voor veel noordelingen in het teken van de lange latten. Lekker skiën in combinatie met de nodige aprè ski-activiteiten zorgden voor een sfeer van, wie doet mij waar dan ook in Europa wat.

sneeuw schoen

Het weekend van 22 en 23 februari stond, wat het amateurvoetbal betrof, in het teken van een volledig programma voor de diverse standaardteams. Een weekend wat veel trainers bijna slapeloze nachten heeft bezorgd door het ontbreken van spelers die een week op de lange latten verkozen boven een wedstrijd voetballen met hun eigen team.

Enkele weken geleden hoorde ik iemand zeggen, veel spelers en ook speelsters zijn tegenwoordig niet meer trots dat ze voor een eerste team mogen uitkomen. Dat is anders als vroeger toen er nog de trots was als je het shirt van het eerste elftal mocht aantrekken.”

Woorden die tot nadenken stemmen maar waar wel een kern van waarheid inzit want anders is het niet te verklaren dat spelers in een cruciale fase ‘gewoon’ op winterstop gaan en wat trouwens ook voor trainers geldt. Voor velen is zoiets ondenkbaar maar degene die hun sport boven een tussentijdse vakantie verkiezen worden wel steeds schaarser.

Ik stopte zeven jaar geleden als jeugdtrainer omdat ik er mede door gezondheidsproblemen, chronische ontstekingen aan mijn bijholtes, gewoon klaar mee was. Maar als ik nu terug kijk ben ik blij dat ik toen gestopt ben. Dat omdat ook ik gillend ‘gek’ zou zijn geworden van het met een incompleet team op pad moeten gaan doordat een vakantie of een weekend weg verkozen wordt boven het voetballen.

Ik sprak zoals gewoonlijk ook in het achter ons liggend weekend met een aantal trainers, dat met het fenomeen ‘wintersport’ werd geconfronteerd. Die met een incomplete selecties op pad moesten en waarvan ze wisten, dit gaat hem vandaag niet worden. Die trainers baalden als een stekker en ik snapte dat volkomen.

Want niets is meer frustrerend voor een trainer die er iedere week alles aan doet om zijn selectie zo goed mogelijk voor te bereiden op een wedstrijd. Die heeft de smoor in omdat hij zelf anders is opgegroeid maar helaas niet in staat is om het denkpatroon van veel van de huidige generatie voetballers om te buigen.

Men heeft andere prioriteiten wordt dat tegenwoordig genoemd en dat zal allemaal best. Maar ergens begreep ik een kritische noot in de voorbeschouwing van v.v. TLC ook wel om eerlijk te zijn. Wat meedenken van de KNVB zou namelijk ook niet verkeerd zijn in een kestie als deze. Want in de tekst, Hoe kan een competitie nu een eerlijk verloop krijgen als er wedstrijden gepland worden in de voorjaarsvakantie waar velen een (ski)vakantie plannen. Vele teams zijn daarom incompleet en spelen met allerlei invallers. Doe de (amateur)clubs een plezier en start de competities weer ná de voorjaarsvakantie, zo verlopen competities op een eerlijke, faire en respectvolle manier  kon ik mij wel vinden want voor een trainer zijn weken als deze een regelrechte ramp en wat, en zo valt in de kritische noot van v.v. TLC te lezen, gewoon gemakkelijk op te lossen zou zijn geweest.