Een rondje op de velden van ZEC met een bekende scheidsrechter en nieuws uit de regio.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje op de velden van…. was een leuke rubriek die eigenlijk door mijn eigen schuld een beetje naar de achtergrond verdween. Ik bedacht mij opeens dat het rondje weer terug moest komen want nog steeds maak ik leuke, bijzondere en opmerkelijke dingen mee tijdens mijn bezoeken aan de voetbalvelden in Noord-Groningen.

image 3
Zaterdag bracht het duel ZEC-VVSV’09 mij in korte tijd voor de tweede keer in Zandeweer. Een week eerder was ik aanwezig bij de streekderby tussen ZEC en KRC aanw en had ik van voorzitter Cor Wit al een rondleiding gekregen door alles wat er op het complex aan de Veilingweg in Zandeweer was vervangen of verbeterd.

Nieuwe kleedkamers, een bestuurskamer, een aparte verzorgingsruimte en een kamer waar het wedstrijdsecretariaat beheerd kan worden werden trots door de preses van ZEC getoond. Kortom de Zandeweer Eppenhuizen Combinatie kan zijn gasten in de toekomst op waardige wijze ontvangen.

Zaterdag was ik wederom in Zandeweer waar het aantal bekenden nog groter waren dan een week eerder het geval was. Want naast dat VVSV’09 altijd een groot aantal bekenden mee naar zijn wedstrijden neemt was daar ook scheidsrechter Jan Venema uit Winsum.

Jan is een echte liefhebber want als 65 jarige is hij nog zeer actief als scheidsrechter in het amateurvoetbal. Enkele weken geleden kwam ik hem nog tegen in Oostwold waar hij toen het vriendschappelijk duel tussen Pelikaan S en Peize floot en ook zaterdag zag je aan de Winsumer dat hij er zin in had om een wedstrijd te fluiten. Het mooie, althans dat is mijn mening, aan Jan Venema is dat hij als arbiter uitlegt waarom hij iets doet of juist niet doet. Dat wordt niet door iedereen als plezierig ervaren maar het schept wel duidelijkheid voor iedereen.

Maar er waren meer bekenden want ook Roelof Rozema was in Zandeweer aanwezig en Roelof had het nieuwtje dat hij nog een jaar als jeugdcoördinator binnen VVSV’ 09 actief blijft. De Winsumer is ondertussen al weer een aantal jaren in Zoutkamp en Ulrum actief waar in de toekomst misschien wel wat verandering in gaat komen. Want alles en iedereen die een beetje op de velden in Noord-Groningen rondloopt, weet dat VVSV’09 zijn Zoutkamptak voor een deel gaat verliezen. De plannen in Zoutkamp nemen steeds duidelijker vormen aan en waar op 14 maart een vervolg aan gegeven zal worden als de voetbalvereniging Zeester opnieuw opgericht wordt.

Maar perikelen in Zoutkamp en Ulrum of niet, het werd tijd om naar buiten te gaan om de beide trainers te horen over hun plannen richting het snel naderende duel. Dat zijn altijd leuke gesprekken en waar de woorden van de trainers vaak uitkomen. Want natuurlijk worden er voorbereidingen getroffen voordat ik naar een wedstrijd of evenement ga waardoor je al een bepaalde verwachting hebt van wat er komen gaat.

Zo werd het weer een aangename middag in Zandeweer waar ik ook nog het verhaal te horen kreeg over het zaalvoetbalgebeuren wat in de ogen van velen door de KNVB niet als serieus wordt gezien maar waarover later in de week meer.