Merkwaardig: Een foute beslissing door verkeerde informatie.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een nieuwe rubriek op Puurvoetbalonline is de rubriek met als naam, merkwaardig. Een rubriek die zal gaan over zaken die Puurvoetbalonline, de bezoekers van www.Puurvoetbalonline.nl of iemand anders uit de voetbalwereld opvallen en waarbij man en paard genoemd worden.
speurder

Zaterdag werd het duel tussen de dames van Achilles 1894 en EKC gestaakt. Dat gebeurde om een reden die bij zowel Achilles als EKC verbazing opriep omdat de scheidsrechter regels hanteerde die verder bij niemand van de aanwezigen bekend was.

Beide teams komen in de A-categorie uit en daar wordt een gele kaart gewoon op het wedstrijdformulier vermeld en volgt er geen directe sanctie. Dat gebeurt namelijk alleen in de B-categorie waar een gele kaart voor een directe veldverwijzing van tien minuten zorgt.

Maar in Assen ging dat zaterdag anders want toen een speelster van EKC een gele kaart kreeg moest zij op last van de arbiter het veld voor tien minuten verlaten. Een foute beslissing waar de coach van EKC terecht tegen protesteerde. Het antwoord dat de coach kreeg was een rode kaart omdat de scheidrechter liet blijken dat hij en niemand anders de baas was in het veld.

Toen de EKC-coach naar het idee van de onpartijdige niet snel genoeg van het strijdtoneel verdween werd het duel vervolgens gestaakt waarbij de speelsters en begeleiding van beide teams elkaar aankeken alsof ze water zagen branden.

Toen ik dit verhaal las dacht ik direct, gelukkig kan het ook anders. Het kan ook op een manier waarop je als scheidsrechter niet steeds op een lullige manier met kaarten loopt te zwaaien. Je kunt namelijk ook even bij een speler, speelster of trainer langslopen om ze verbaal even van repliek te dienen.

Gisteren en zaterdag zag ik twee scheidsrechters die dat deden en ik moet zeggen, daar word ik als voetballiefhebber blij van. Niets pietluttig gedoe door te zwaaien met kaarten maar gewoon even laten horen dat je aanwezig bent.

Sinds gisteren is er op de sociale media weer een hele discussie gaande over Serdar Gözübüyük die FC Twente-Feyenoord mocht fluiten. Als ik de sociale media mag geloven was Gözübüyük niet in topvorm maar dat kan de beste overkomen. Helaas heeft het matig fluiten vaak een oorzaak en die is niet moeilijk te vinden. Want of je nu een jonge talentvolle arbiter in het amateurvoetbal bent of een volgeling van Dick van Egmond, ze pompen je helemaal vol met regels en opdrachten.

Dat is allemaal prachtig maar daardoor komen de scheidrechters in het betaald voetbal, en de aankomende talenten in het amateurvoetbal, niet meer toe aan dat waar ze voor zijn aangesteld. Ze worden namelijk iedere week maar voor een ding aangesteld en dat is het in goede banen leiden van een voetbalwedstrijd.

Het duel in Assen tussen Achilles 1894 en EKC was dus een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Een aankomend talent een duel laten fluiten die ergens wat heeft gehoord maar niet de juiste informatie tot zich heeft genomen. Een trieste constatering maar helaas nog te vaak wel de realiteit.