Talent wordt (te) vaak niet gezien.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Als je als voetballer een uitnodiging krijgt voor een selectieteam dan betekent dat vaak dat je getalenteerd bent. Dat betekent dat je gescout bent, selectiewedstrijden hebt gespeeld en regionale trainingen hebt gevolgd. Dat betekent vervolgens ook vaak dat je in beeld komt bij een Betaald Voetbal Organisatie want de scouts van de diverse BVO’s draaien natuurlijk als een bij om een honingpot heen als het om wedstrijden van KNVB-selecties gaat.

johan

Maar er zijn altijd uitzonderingen want er zijn ook getalenteerde geselecteerden waar niet of nauwelijks naar om wordt gekeken. Dat is vreemd en helemaal als de voetballer, of dit geval keeper, door velen als zeer talentvol wordt gezien.

Natuurlijk zijn er diverse onderdelen waar een keeper aan moet voldoen. Dat is bij een doelman niet anders dan een veldspeler waar de criteria waar iemand aan moet voldoen door de BVO zelf bepaald.

Vandaag kreeg een jonge doelman een uitnodiging voor de KNVB-selectie district Noord onder 15. Een uitnodiging waar je trots op mag zijn want in de wereld van het bepalen van wie er in een selectie komt gaat het wel eens vreemd. Maar het stond er deze keer echt, de jonge doelman was uitgenodigd voor de districtsselectie onder15.

Toch vreemd dat er een groot aantal van de Noordelijkste BVO’s in Nederland anders denken dan personen die de jonge keeper redelijk wat kwaliteiten toedichten. Kwaliteiten die er met misschien met de juiste begeleiding, en met nadruk op misschien, wel toe leiden dat er een plaats binnen de jeugdopleiding aan de horizon ligt te wachten.

Want eerlijk gezegd denk ik niet dat de jonge doelman door de kenners van de KNVB als een ‘krokettenvanger’ wordt gezien. Sterker nog ik denk dat ze de jonge goalie als een talent zien.

Vaak wordt er gezegd, het selectiebeleid bij de KNVB is niet helemaal zuiver op de graat maar ik denk dat men er binnen de BVO’s op dat gebied ook wel raad mee weet. Waar velen het denken zeg ik het gewoon, er mag van alles bij iemand in de genen zitten maar als je door voetballand wonderland loopt dan kom je in het betaald voetbal wel heel veel zoontjes van…… tegen.

Woensdag wordt er bij Gorecht een keepersdag gehouden waar honderdtachtig keepers deelnemen en waar de nodige niet ontdekte talenten zullen lopen. Niet ontdekte talenten waar ik van denk, en wat ik ook bij deze jonge doelman heb, hoe is het mogelijk dat een scout niet ziet dat dit een talentvolle is.