Mijn mening:Dit hadden Wollerich en SV Bedum niet mogen doen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Hét voetbalnieuws in Noord-Groningen en omstreken was het nieuws dat René Wollerich de nieuwe hoofdtrainer van SV Bedum-zaterdag wordt. Nieuws wat insloeg als een bom omdat Wollerich en zijn huidige club, Omlandia uit Ten Boer, enkele maanden geleden mondeling een contract voor het seizoen 2014-2015 overeen waren gekomen.
johan


Velen hadden en hebben er een mening over en natuurlijk werd ook mij naar mijn mening gevraagd. Dat vond ik ergens wel logisch waarbij ik wel direct de kanttekening plaats dat ik daar geen grootheidswaanzin aan vast plak want ik ben gewoon maar Johan Staal en niets meer en niets minder.

Maar als je ‘uitgedaagd’ wordt dan komt de sportman in je boven en ga je de ‘strijd’ aan en vandaar mijn mening over dit nieuws waarbij ik direct wel vertel dat zowel SV Bedum-voorzitter Edwin van Zanten als zijn collega van Omlandia, Wim Bathoorn, deze week nog op Puurvoetbalonline aan het woord zal komen.

Toen ik het nieuws hoorde dat René Wollerich als nieuwe hoofdtrainer naar SV Bedum-zaterdag had ik direct zoiets van, dat zou ik nooit doen. Als je met iemand een mondelinge overeenkomst aan gaat dan is dat in mijn ogen bindend. Maar tegelijkertijd keek ik ook een stapje verder of eigenlijk keek ik een stapje terug. Een paar jaar geleden had Dick Advocaat een contract bij de Belgische voetbalbond wat hem 600.000 euro opleverde. Toen de Russen opeens met miljoenen begonnen te smijten vond Dick de Belgen minder aardig en verdween hij naar Rusland.

Toen Gert Kruys als werkloze trainer achter de geraniums zat was hij dolgelukkig toen IJsselmeervogels zich melde als nieuwe werkgever. Kruys vertrok met een stijve leuter in zijn broek naar de boorden van het IJsselmeer om bij een prachtige club aan de slag te gaan.

Helaas voor IJsselmeervogels had Wiljan Vloet bij Sparta een trainer nodig en Gertje vertrok naar Rotterdam want opeens was dat de vereniging waar water vuur werd en alles mooier blonk dan waar dan ook. Een tendens die wel vaker voorkomt want het respecteren van overeenkomsten is in de voetballerij niet tot kunst verheven.

Contracten zeggen niets en mondelinge overeenkomsten zijn bij sommige trainers en besturen even veel waard als het gesprek wat Mark Rutte in Sotsji met Poetin had.

Natuurlijk heb ik wat meningen gepolst bij een paar personen uit de voetbalwereld en allen deelden dezelfde mening, dit klopt niet. Als trainer heb je een overeenkomst en als club weet je echt wel of trainers wel of niet vastliggen want op dat gebied is niemand wereldvreemd.

Maar een kat in het nauw, lees SV Bedum, maakt rare sprongen en dat is niet denigrerend bedoeld. Ik weet namelijk uit betrouwbare bron dat het vinden van een opvolger voor Marius Hendriks niet het gewenste resultaat opleverde. Dat zorgt voor ongerustheid want je zult toch een trainer moeten hebben. Maar de trainers die in het bezit zijn van het diploma TC1 zijn echter dun gezaaid en in februari is bijna iedere trainer al rond met een club.

Dat leefde natuurlijk ook in Bedum en vandaar de actie om te proberen René Wollerich naar Bedum te halen. Een prima trainer waar het vakmanschap niet van ter discussie staat als ik de verhalen mag geloven.

Een vreemde zaak waar men in Ten Boer niet blij mee zal zijn en wat ik mij goed kan voorstellen. Zonder verdere voor informatie zou mijn besluit als voorzitter van Omlandia duidelijk zijn, exit hoofdtrainer René Wollerich en ik moet zeggen, ze redeneerden de meesten die ik die stelling voorlegde.

Natuurlijk wordt er gezegd een verhaal heeft altijd twee kanten en dat zal allemaal wel zo zijn maar toch blijf ik bij mijn mening dat als een trainer en een club mondeling zijn overeengekomen dat ze samen nog een jaar doorgaan dan is het klaar.

Maar, en dat bedacht ik mij gisteravond opeens, er speelt natuurlijk nog meer want het woord geduld is ook geen toverwoord meer in voetballand wonderland. Voetbalclubs en ook trainers kunnen we met ‘bakvissen’ vergelijken. Met bakvissen bedoel ik dan de jongedames die al op vroege leeftijd een vast vriendje willen omdat ze anders bang zijn dat ze als ‘vrijgezel’ een verzorgingscentrum inrollen. Want steeds eerder gaat de trainerscarrousel draaien want als trainer wil je niet aan de zijlijn staan kijken hoe je collega het doet en als club wil je graag je eerste keuze binnenhalen. Dat is de realiteit en wie anders denkt mag dat doen maar die snapt het voetbalwereldje niet want trainers durven in veel gevallen niet meer te wachten op iets wat er later in het seizoen misschien op hun pad komt.

Maar Wollerich dus als hoofdtrainer naar SV Bedum en als je het persbericht goed leest gaat er aardig wat gebeuren bij de fusieclub. Want het is een publiek geheim dat het bij de jeugdafdeling niet loopt zoals de beleidsbepalers dat hadden verwacht en gehoopt. Diverse stromingen, wat inherent aan een fusie is, die verschillend denken zorgt voor redelijk wat ruis op de lijn en waar bij sommigen de angst leeft dat SV Bedum naar een bedenkelijk niveau aan het afglijden is.

Ik ben geen insider in deze kwestie maar laten we het netjes zeggen, je hoort en ziet wat en dan denk je ook weleens wat. Dan denk je misschien wel dat het aanstellen van René Wollerich in die context moet worden gezien, en zoals ook in het persbericht te lezen viel, omdat er wat binnen de club moet gebeuren.

Ik schreef, een kat in het nauw maakt rare sprongen, en dat zou in Bedum het geval kunnen zijn maar dan nog, woord is woord en man is man en wat ze in Ten Boer ook zeker hadden verwacht hadden maar niet hebben gekregen.