Mijn mening: De KNVB beslist altijd ' gewoon'

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De aanklager betaald voetbal heeft FC Groningen een geldboete van 20.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar, als schikkingsvoorstel gedaan vanwege de afgelasting van het Eredivisie-duel FC Groningen - FC Twente op 26 januari. Op basis van een vooronderzoek, waarin de aanklager onderzocht of FC Groningen voldoende maatregelen had genomen om de afgelasting te voorkomen, verwijt de aanklager FC Groningen dat de club op de speeldag niet beschikte over een speelklaar veld.
johan


Als je bovenstaand bericht leest dan moet je als voetbalvereniging of BVO wel bloednerveus worden. Een aanklager die dit bedenkt kun je toch niet serieus nemen want iets anders valt er niet te bedenken en sluit naadloos aan bij de farce die er zich op 26 januari in het amateurvoetbal afspeelde. Een zondag waarop het Leovardia van oud-Ezinge doelman Dirk-Johan Ritzema voor Jan lul naar Ameland mocht omdat de KNVB ‘gewoon’ code Oranje negeerde en niet tot een algehele afgelasting overging.

Een minachting van een mooie sport die zijn weerga niet kent en wat ook gold voor het duel tussen FC Groningen en FC Twente. Het veld was domweg gewoon onbespeelbaar maar doordat arbiter Richard Liesveld te laat achter het gebreien onderbroekje van zijn eega wegkwam werd het duel pas in een wel heel laat stadium afgelast. Dat gebeurde op een moment dat de eerste supporters al onderweg waren maar waar FC Groningen niets aan kon doen. Groningen deed er alles aan om het veld zo te prepareren dat er in de Euroborg gevoetbald kon worden maar waar ze volgens een te laat arriverende arbiter niet in slaagden. Een boete van 20.000 euro waarvan 10.000 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar is te gek voor woorden maar wat ik ook vind hoe de bond met zijn eigen bekertoernooi voor amateurverenigingen omgaat.

Zaterdag moest Viboa ‘gewoon’ naar Leeuwarden omdat het veld in Winsum niet bespeelbaar was. Vanavond mag Lycurgus ‘gewoon’ naar Hoogeveen om in een sfeerloze ambiance tegen hoofdklasser Hoogeveen zijn bekerduel te spelen. Vandaag zal ook Pelikaan S-Groninger Boys ‘gewoon’ minder toeschouwers trekken omdat het competitievoetbal bij de bond boven het bekervoetbal gaat.

Want dit duel had anders ‘gewoon’ op zaterdagavond gespeeld kunnen worden maar helaas, de almachtige besliste voor de bekerende clubs anders. Een boete van 10.000 euro en amateurclubs die ‘gewoon’ moeten doen wat hen opgedragen wordt. Het is te bezopen voor woorden maar bij de KNVB helaas de harde werkelijkheid.