Bezuinigingen doe je niet over de ruggen van je leden

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De sectie amateurvoetbal van de KNVB gaat op korte termijn een aantal bezuinigingen doorvoeren om ook in de toekomst financieel gezond te blijven. Dat maakte de voetbalbond deze week bekend. De bond sluit gedwongen ontslagen niet uit en ook de contributie voor de amateurvoetbalverenigingen zal omhoog gaan.
johan


De amateurvoetbaltak van de KNVB heeft de kosten de afgelopen jaren zien groeien, maar dat vrijwel nooit doorberekend aan haar leden: de verenigingen. Innovaties als het digitale wedstrijdformulier hebben gezorgd voor extra financiële lasten. Ook de inzet op meer sportiviteit en respect, en de daarbij opgezette campagne, heeft extra geld gekost. Het management en de medewerkers van de sectie zijn de afgelopen dagen op de hoogte gebracht

Het bovenstaande las ik op www.tweenul.nl en om eerlijk te zijn dat verbaasde mij niet. Ik dacht namelijk ook altijd dat de KNVB één bond was maar de grootste sportbond van Nederland is in tweeën gedeeld. Een rijke tak, lees het betaald voetbal, en de arme tak, de amateurafdeling.

Bij de rijke tak groeien de bomen tot aan de hemel want daar kan bijna alles. Kosten nog moeite worden gespaard om deze zomer, zoals bij velen de verwachtingen is, in een rechtstreeks duel tegen gastland Brazilië uit het WK-toernooi te vliegen. Er wordt namelijk aan een bondscoach die al anderhalf jaar met tegenzin naar zijn werk gaat omdat hij deze zomer twee weken met een stijve piemel op het WK wil rondlopen een godsvermogen betaald. Er wordt een staf die uit minimaal 23 leden zal bestaan samengesteld en dat zorgt ook voor een aardige salarispost en dan zullen we maar niet praten over de heren en dames die op kosten van de bond ingevlogen worden om de Copacabana onveilig te maken

Maar dat is geen probleem want de sectie betaald voetbal heeft wel een paar ‘rijksdaalders’ wat, zo werd mij ooit eens door een insider verteld, in schril contrast staat tot het vermogen van de afdeling amateurvoetbal. Daar groeien de bomen niet tot aan de hemel, sterker daar liggen de muizen bijna dood voor de kast.

In het persbericht valt te lezen dat de amateurtak van de KNVB de kosten alleen maar heeft zien groeien door de invoering van het digitaal wedstrijdformulier en door de inzet op meer sportiviteit en respect op de voetbalvelden.

Twee actiepunten die veel geld hebben gekost maar niets hebben opgeleverd. Want nog steeds is het geweld niet verminderd en verloopt het invullen van het digitaal wedstrijdformulier niet bepaald vlekkeloos.

Maar geen reden tot paniek want het probleem van te weinig geld wordt bij de leden neergelegd. De amateurclubs zien de bondscontributie omhoog gaan want de gemaakte kosten moeten wel ergens vandaan gehaald worden. Dat is volstrekt logisch want veel amateurverenigingen zijn schatrijk en weten van gekkigheid niet waar ze met het geld heen moeten.

De duurste laptoppen of computers worden aangeschaft om het DWF goed in te kunnen vullen. Complexen worden met eigen middelen opgeknapt en alle vrijwilligers worden jaarlijks van een ruime vergoeding voorzien. Dit alles is voor geen enkele vereniging een probleem en daarom is het ook volstrekt logisch dat de amateurverenigingen de contributie verhoogd ziet worden door een bond die met zijn leden meedenkt. Want als je rijk bent moet je betalen is het credo van een bond die er jarenlang maar op los geleefd heeft.

Dat zorgt er daarom voor dat amateurverenigingen de komende periode ‘blij’ gemaakt worden met een contributieverhoging. Een verhoging waar men natuurlijk niet vrolijk van wordt want veel amateurverenigingen zijn niet rijk. Die zijn blij dat ze de toko draaiende kunnen houden. Die zitten er niet op te wachten dat ze de rekening gepresenteerd krijgen van iets, de sportiviteit en het respect op de velden terugkrijgen, wat in sommige delen van het land volledig mislukt is. Die een computer moesten aanschaffen omdat het allemaal digitaal moest en wat, als je de verhalen hoort, vaak een grote puinhoop is.

Kosten doorberekenen naar je leden is leuk maar ik zou eerst maar eens in mijn eigen toko kijken. Want ik denk dat er aardig wat bezuinigd kan worden in een wereld van gecreëerde baantjes die net zo veel om het lijf hebben als een lekker ding in een paaldansclub.