Mijn mening: Kees heeft gelijk en 'Ekster' is dom

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Op www.tweenul.nl las ik een artikel over Holwierde wat op dit moment in de vijfde klasse van het zaterdagvoetbal uitkomt. Een artikel over hoe het er nu gaat en hoe het vroeger ging.
johan


Holwierde viel voor aanvang van het seizoen 2011-2012 ‘om’ zoals dat heet. De sponsor trok zich terug en de spelers van de eerste selectie verdwenen nog sneller dan ze gekomen waren. Geen voetbal op niveau meer dus in Holwierde maar nog sterker, bijna helemaal geen voetbal meer op sportpark Katmis.

De schrijver van het artikel, Kees Mulder, sprak van een fout dat men enkele jaren geleden in Holwierde over was gegaan tot het, in welke vorm dan ook, betalen van spelers. Iets wat bij veel verenigingen voorkomt, want als er iets ‘geregeld’ moet worden dan kan er iets geregeld worden. Dat was vroeger het geval en dat is nog steeds geen streep veranderd.

Daarom vond ik het commentaar van een zekere ‘Ekster’ op Tweenul ook prachtig want deze kenner noemde verenigingen als HHC, WKE, ONS als voorbeeld hoe het vroeger bij Holwierde ook had gewerkt.

Ik weet niet op welk onbewoond eiland deze kenner de laatste twintig jaar gewoond heeft maar tussen de drie genoemde verenigingen en het Holwierde van een paar jaar geleden zit wel een beetje verschil.

Als ‘Ekster’ de VI een beetje leest dan weet hij dat er in de Topklasse bedragen omgaan waar je tureluurs van wordt. Dat is niet te vergelijken met wat er bij een gemiddelde amateurclub ‘betaald’ wordt. In de topklasse wordt namelijk met contracten gewerkt omdat de KNVB dat verplicht. Of er verder iets gebeurt binnen de verenigingen zou ik niet weten maar bij veel clubs lopen personen rond die nog een paar eurootjes, of iets anders, in de, kontzak’ hebben zitten.

Kees Mulder had daarom wel gelijk met zijn opmerking van dat het fout was om het te doen zoals Holwierde, lees de voorzitter en hoofdsponsor Bert ten Hove, het deed. Want voorbeelden genoeg van verenigingen die naar de ‘kloten’ zijn gegaan door een portie wanbeleid. Verenigingen zoals Oosterparkers, DIO Groningen en Appingedam toen het nog op zondag voetbalde, zijn daardoor te gronde gegaan en wat ook Holwierde overkwam.

Vanmiddag sprak ik nog iemand uit de voetbalwereld. Die vertelde ik nogmaals dat ik van het pure in het amateurvoetbal houdt maar dat ik ook het verhaal van Don Quichot ken. Don Quichot, is de stereotype van de idealist, een dwaze held die zich met zijn goede bedoelingen maar onpraktische daden min of meer belachelijk maakt. Gelukkig ben ik geen kloon van deze dolende ridder maar ben ik het met Kees eens, het was in Holwierde niet slim om het op deze wijze te doen maar is het dom om Holwierde met HHC Hardenberg ONS Sneek en WKE te vergelijken.