Een rondje langs de velden in Uihuizen waar het ,It giet oan" klonk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Een rondje langs de velden van…. was een leuke rubriek die eigenlijk door mijn eigen schuld een beetje naar de achtergrond verdween. Ik bedacht mij opeens dat het rondje weer terug moest komen want nog steeds maak ik leuke, bijzondere en opmerkelijke dingen mee tijdens mijn bezoeken aan de voetbalvelden in Noord-Groningen.

                  1390838699NIMG 20140125 WA0000

                 Het kunstgrasveld in Uithuizen had last van de winter

Zaterdag 25 januari stond in het teken van Noordpool-GVAV Rapiditas en gezien de weersvooruitzichten zag het er voor mij prima uit. Het kunstgras en de tribune in Uithuizen gaven een beeld van dat het duel gewoon door zou gaan want een algehele afgelasting lag niet in de lijn der verwachting. Maar op zaterdagmorgen dreigde er toch een kink in de kabel te komen want opeens kwamen er geluiden binnen dat het kunstgrasveld in Uithuizen onbespeelbaar zou zijn. De lichte sneeuw en ijsregen van enkele dagen eerder plus de temperaturen onder nul hadden er voor gezorgd dat het veld weleens gevaar voor de spelers kon opleveren.

Dat zorgde even voor overleg met de redactie want aansluitend op het duel Noordpool-GVAV Rapiditas stonden er ook nog twee volleybalwedstrijden op het programma. Nadat alles doorgesproken was kwam even later het verlossend bericht uit een koud Uithuizen, it giet oan’. De, sleepdienst’ van vrijwilligers had er namelijk voor gezorgd dat het veld bespeelbaar was waardoor ik rond 13.00 uur tegen Martine kon zeggen, tot vanavond en ik denk dat ik rond 21.00 uur thuis ben.

In Uithuizen aangekomen zag ik direct dat de vlaggen gunstig stonden. Gunstig genoeg om optimaal gebruik te kunnen maken van de tribune die voor altijd aan Noordpool verbonden moet blijven. Want snijdend koud was het zaterdagmiddag zeker en al snel bleek dat er aardig wat duels waren afgelast.

In de bestuurskamer veel bekende maar ook wat onbekende gezichten. Dan is het leuk te horen dat de voor jouw onbekende personen jou wel kennen als je naam valt. Dat je naam direct geassocieerd wordt met Puurvoetbalonline geeft namelijk aan dat je qua bekendheid met je voetbalsite aardig op de goede weg bent.

Even later kwam oud-scheidsrechter Roelf Folkersma binnen die als regiocoach van KNVB een van zijn pupillen kwam bekijken. Roelf had echter pech want op het laatste moment had er een wijziging plaatsgevonden zodat zijn pupil niet in Uithuizen aanwezig was. Maar de regiocoach besloot toch te blijven omdat een oude bekende van Roelf, Alex Traa, nu in Uithuizen de fluit hanteerde.

Zo werd het een gezellige eerste helft in Uithuizen waar de in Holwierde woonachtige vertelde dat het met het scheidsrechterbestand in het Noorden prima is gesteld. ‘Als ik naar de bezettingen van de duels in de standaardklasses kijk dan staan wij er in het Noorden prima op. Zowel bij de senioren als ook bij de selectieteams in het jeugdvoetbal worden de wedstrijden gefloten door KNVB-scheidsrechters.’’

Ondertussen kabbelde het eerste half uur voorbij zonder dat er sprake was van sprankelend voetbal. De thuisploeg was beter de doelpunten waren voorlopig nog duur.

Daar kwam in de 34e en 40e minuut echter verandering in toen de thuisploeg op 2-0 kwam. Een voorsprong die niet onterecht te noemen was en waar de supporters het ook roerend met elkaar over eens waren.

Roelf vertrok in de rust naar Uithuizermeeden waar De Heracliden en Poolster met elkaar aan het stoeien wie de drie punten aan zijn totaal mocht toevoegen en ik besloot samen met een oud-collega van het UMCG, Piet Teerling, de tweede helft te bekijken. Ook dat werden een gezellig aantal minuten want Piet is een realistisch kijkend iemand die geen rare dingen roept of zegt. Voor Noordpool werd het uiteindelijk een 3-0 zege en waar eigenlijk niets op af te dingen viel.

Na een snelle, nababbel’ met Noordpool-trainer Willem Kluin ging het vervolgens in razende vaart naar Bedum waar de dames van DIO Bedum en Lycurgus net aan de eerste set waren begonnen toen ik kwam binnenstormen….