Een rondje langs het veld van Pelikaan S geeft meer duidelijkheid

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Veel verenigingen zijn tussen hun competitieverplichtingen door nog volop in voorbereiding op de tweede helft van het seizoen. Dat gold dinsdagavond ook voor Pelikaan S dat tweedeklasser Peize op bezoek kreeg en wat er voor zorgde dat Puurvoetbalonline in Oostwold aanwezig was.
johan

Tijdens het seizoen 2011-2012 was ik voor de laatste keer op het sportcomplex in Oostwold geweest. Dat was om er namens de Ommelander Courant een verslag te maken van het duel Pelikaan S- ZEC. De thuisploeg won dat duel toen met 6-0 maar was  toen verder een middelmatige ploeg die gewoon een beetje, meehobbelde’ in de vijfde klasse.

Sinds dit seizoen is alles echter anders in Oostwold waar men de ambitie heeft om als vereniging door te groeien naar een hoger niveau. Niet alleen met het eerste elftal, wat natuurlijk wel het vlaggenschip is, maar met de club als totaal.

Dat Pelikaan S dit seizoen veel in het nieuws is hoeft niemand de voetballiefhebbers in Groningen en omstreken uit te leggen want alles en iedereen heeft een mening over het beleid van de Oostwolders. Ik hoor ook tot de categorie die al het nieuws wat uit Oostwold komt met meer dan een gemiddelde belangstelling volgt want als voetbalsite wil je weten wat datgene is wat er zich, ter hoogte van Oostwold, langs de autoweg van Groningen naar het door Martine en mij zo geliefde Noord-Holland afspeelt.

Daarom vertrok ik dinsdagavond naar Oostwold waar het duel Pelikaan S- Peize werd gespeeld. Een duel tussen een thuisspelende vijfdeklasser en een zondagteam uit de onderste regionen van de tweede klasse. Een duel dat het aanzien meer dan waard was en waar Peize in de eerste helft het missen van kansen tot kunst had verheven. Niet dat de Peizenaren sterker waren maar het verdedigen bij de thuisploeg gebeurde nog teveel op, vijfde klasse niveau’. De verdedigers hadden niet de scherpte die tegen een tweede klasser nodig is maar waar je, en met alle respect’ tegen een vijfdeklasser gewoon mee weg komt.

Daardoor bleef het tot aan de rust 0-0 in een duel die onder leiding stond van Jan Venema. De 65 jarige arbiter was net hersteld van een longontsteking maar de Winsumer was dat in de wedstrijd niet aan te zien. Fluitend op een wijze die bij de hem past, zo links en rechts een kwinkslag gebruikend, had hij de wedstrijd volledig onder controle en zag het publiek een arbiter die duidelijk met plezier floot. Uiteindelijk werd het 1-1, waarbij het doelpunt van de thuisploeg werd gescoord door Kevin van Dellen, en wat gezien het speelbeeld wel een  terechte uitslag was.

Het publiek was in redelijk grote getale aanwezig in Oostwold en wat mij verbaasde want om te zeggen dat de temperaturen aangenaam waren zou de waarheid niet zijn. Maar koud of niet, velen bleven tot aan de 90e minuut langs de lijn van het kunstgrasveld staan. Onder het aanschouwen van het duel Pelikaan S- Peize werd natuurlijk over voetballers gesproken die wel graag naar Oostwold willen komen.

Maar mooi te horen is dat ook in Oostwold de realiteit echter niet uit het ogen verloren wordt maar dat er wel degelijk gewerkt wordt om de club Pelikaan S naar een hoger niveau te tillen. Want ook het tweede team van Pelikaan S is ambitieus zoals ook het damesteam dat is. Verder wordt er trots gesproken over de jeugdafdeling waar alleen de A-junioren ontbreken. Maar daar is Pelikaan S niet anders in dan veel verenigingen want als je een rondje over de velden in Noord-Groningen maakt is dat bij veel verenigingen het geval. 

Natuurlijk klinken er namen zoals die van Freddy de Grooth, de goalgetter van Groninger Boys of namen van spelers van PKC’83 die het daar wat minder naar hun zin hebben dan ze hadden verwacht. Dat hoort ook een beetje bij het spel wat er rond Pelikaan S gespeeld wordt en waar de sociale media een, machtig’ wapen in is. Een wapen waar de een wat slimmer mee omgaat dan de andere want waar de een, boerenslim’ is  vult  een ander zijn misschien wel (te) leeg bestaan er mee. Dat laatste zal nooit helemaal duidelijk worden maar het zou zo maar eens kunnen zijn.

Deze week las ik een artikel van Dick Heuvelman dat een zekere Jan. A. van der Veen de miljonairs in Haren opriep om een deel van hun vermogen in Be Quick te stoppen. Het zou volgens Jan. A. van der Veen mooi zijn als Be Quick in 2020, precies honderd jaar na haar eerste landskampioenschap, weer kampioen van Nederland zou worden.”

Ik neem aan dat de oud-sportredacteur van RTV Noord bedoelt dat een deel van het vermogen gebruikt zal moeten worden voor een kwaliteitsinjectie richting de spelersgroep. Ik denk niet dat hij bedoelt dat de capaciteit van de Esserberg uitgebreid moet worden of dat er voor de gemiddeld 200 bezoekers verwarmde stoelen gekocht gaan worden.

Ik moest wel lachen om het artikel van Dick want waar iedereen het zeker weet, en daar schande over spreekt, dat voorzitter Wim Bulten een godsvermogen in Pelikaan S pompt wordt in Haren een oproep richting de, miljonairs’ gedaan om Be Quick van een paar ton te voorzien.

Laat een ding duidelijk zijn met Puurvoetbalonline sta ik voor het pure van het voetbal maar heb ik ogen en oren gekregen om ze te gebruiken. En die deden dinsdagavond prima hun werk want mijn ogen zagen een groot aantal reclameborden. Een aantal dat te vergelijken zijn met het aantal wat er bij Kloosterburen langs het hoofdveld hangt. Kloosterburen, een vierdeklasser die ik vaak noem als voorbeeld hoe een vereniging in elkaar hoort te steken. Natuurlijk weet ik ook wel dat ook daar weleens wat fout zal gaan maar zondag kregen we in Bedum precies het beeld te horen hoe het daar werkt. Een beeld van, geen spelers van buitenaf aantrekken maar wel het motto hebben, als iemand bij ons wil komen voetballen, welkom zijn ze altijd.

Dat is in Oostwold ook zo en waar, en wat ook in het interview wat voorzitter Wim Bulten aan Puurvoetbalonline gaf te lezen viel, op een ander gebied wat te regelen valt. Dan moet er bijvoorbeeld aan een stageplaats of iets dergelijks gedacht worden. Als je als club via een netwerk aan sponsoren dat wapen in handen hebt kun je daar  gebruik van maken en wat in Oostwold gebeurt.

Betalen van amateurvoetballers, het blijft een onderwerp wat de gemoederen bezig houdt en  waarvan ik vind dat een amateurvoetballer niet betaald moet worden. Maar dat laatste is een utopie maar wat best  wel voor Pelikaan S kan gelden. Want waar in veel gevallen richting Oostwiold gekeken wordt als het dorp waar ,vreemde' dingen gebeuren, zou het best  eens zo kunnen zijn dat het spelers naar Oostwold halen anders gebeurt dan velen denken.