Mijn mening: Je wilt bij de meeste BVO's geen jeugdkeeper zijn.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

De rubriek, mijn mening’ is een rubriek waar ik niet altijd, vrienden’ mee maak. Dat is logisch en maakt ook niet uit want het zou een utopie zijn als je denkt dat iedereen het altijd met je eens is. Dat zal met deze aflevering niet anders zijn hoewel ik deze keer wel even getwijfeld heb of ik deze, mijn mening’ zou plaatsen. Maar mijn gevoel van niet tegen onrecht kunnen won het ook nu weer van mijn verstand en vandaar het onderstaande.
johan

Als je veel op de voetbalvelden rondloopt dan zie en hoor je veel. Dan zie je dat er veel ouders rondlopen die hopen dat de voetbalkwaliteiten van hun zoon er voor zorgen dat ze in financieel opzicht een zorgeloze toekomst tegemoet gaan. Een toekomst waar de weg naar toe lang is maar waar veel ouders voldoende in willen, investeren’ om dat doel te bereiken.

In 2010 las ik in een column van Nico Dijkshoorn over de jeugdopleiding van AZ. Een column die aan duidelijkheid niets te wensen overliet. Bij het AZ van toen nog Dirk Scheringa klopte er qua jeugdopleiding niet veel van. Problemen als contactgestoorde trainers, ouders die van ver kwamen om hun zoon te brengen die in de stromende regen buiten moesten wachten tot dat de trainingen afgelopen waren werden door Nico benoemd. Nico was ervaringsdeskundige want zoon Bob maakte twee jaar deel uit van de jeugdopleiding van AZ. In die periode werden er meerdere afleveringen geplaats die over de diverse jeugdopleidingen van de 18 clubs die op dat moment in het de eredivisie uitkwamen. Wat ik mij nog weet te herinneren was dat alle hoofden van jeugdopleidingen hun eigen opleiding als een prima opleiding omschreven.

Enkele maanden geleden las ik een boek over de jeugdopleiding van Feyenoord. Het boek gaf je een kijkje achter de schermen van een van de grootste clubs in Nederland. Ik heb het met veel aandacht gelezen en bedacht mij dat je als jeugdige voetballer van Feyenoord wel het idee moest hebben dat je bij een opleiding tot commando was beland. Want uitleg bij het jaargesprek waar je verteld werd dat er een einde kwam aan je verblijf binnen de jeugdopleiding was bijna even zeldzaam als dat je IJsberen op de stranden van Gambia tegenkomt. Te bizar voor woorden maar wel de realiteit want binnen de jeugdopleidingen van veel BVO’S is communicatie niet het sterkste punt.

Donderdag las ik in het UMCG een artikel in het DvhN. Een artikel waarin stond dat FC Groningen met een fors verlies afscheid had genomen van Emil Johansson. De linkervleugelverdediger werd ooit binnengehaald als een voetballer waar oud-Groninger, en meervoudig international, Hugo Hovenkamp een kleuter bij was maar helaas hebben de supporters dat niet gezien.

Enkele maanden geleden bezocht ik Corpus den Hoorn waar op een, stille’ donderdagmorgen het duel FC Groningen- SV Meppen werd gespeeld. De geblesseerde spelers van de A-selectie, waaronder David Texeira, waren ook aanwezig. Ik was verbaasd dat een geblesseerde speler zoals Texeira zoveel plezier had want ik zou stront chagrijnig zijn geweest als ik niet zou mogen spelen. Maar donderdag snapte ik waarom Texeira zo vrolijk was want het salaris dat deze mislukte spits opstrijkt is enorm. Dat geldt trouwens ook voor onze vriend Luciano. Van het maandsalaris van een totaal overbodige reservedoelman zou FC Groningen bijvoorbeeld tien jaar lang zijn jeugdkeepers van keepershandschoenen kunnen voorzien. Keepershandschoenen die door het veelvuldig spelen en trainen op kunstgras sneller slijten als ooit te voren. Keeperhandschoenen waar een jeugdkeeper minimaal acht paar per seizoen van verslijt. Dat ouders in hun kinderen investeren om dat doel te bereiken wat hun kind voor ogen heeft is logisch want dat doe je als ouder. Maar dat jeugdkeepers bij veel BVO’s voor het grootste gedeelte hun eigen keepershandschoenen moeten kopen vind ik te schandalig voor woorden. Terwijl bij de meeste BVO’s een leger aan mislukte grootverdieners rondlopen, moeten ouders van jeugdkeepers diep in de buidel tasten voor handschoenen die met gemak 70 euro per paar kosten. Dat vind ik vreemd en geeft mij een beeld van dat binnen veel jeugdopleidingen de jeugdkeepers als, klootjesvolk’ gezien en behandeld worden. Die door velen als een einzelgänger worden beschouwd maar die meer dan welke veldspeler tot extra trainingsarbeid bereidt zijn. Extra arbeid waarbij ze er geen seconde bij stilstaat dat deze extra inspanningen hun ouders klauwen vol extra euro’s kost terwijl niemand weet wat de toekomst zal brengen.