De familie Wardenier en het Leekstervoetbalgala

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

 Johan en Marja Wardenier zijn niet bij het Leekstervoetbalgala weg te slaan want vanaf de beginjaren van het zaalevenement zijn ze al van de partij. Marja eerst als supporter van Johan en tegenwoordig als lid van de organisatie en Johan als eerst speler en later als coach van de teams waar hij als trainer actief was.

 


1389705626N71835 193989220746474 1793773271 n

Marja, Michel en Johan Wardenier

Het Leekstervoetbalgala wordt in huize Wardenier met smart naar uitgekeken want het evenement hoort bij de Wardeniers als voeding bij de mens. Een leven zonder Leekstervoetbalgala is niet iets wat beide graag zouden missen want Johan Wardenier geeft aan dat hij nu al zijn heeft om volgend seizoen met Fc Grootegast terug te keren als coach.’ Ik ben nu als toeschouwer aanwezig geweest maar dat is anders. Natuurlijk ben ik gespannen als Enrico moet spelen want die gun je het allerbeste maar ik hoop dat ik hem volgend seizoen ga uitschakelen.”

Tweevoudig topscoorder werd Johan Wardenier want in de eerste twee edities werd hij topscoorder van het toernooi. ‘Dat was in 1985 en 1986 toen er nog met een gewone bal werd gespeeld. Persoonlijk zou ik dat nu nog wel willen zien want door de plofbal zijn ook de minder technische voetballers opeens heel technisch. Maar dat is de tegenwoordige tijd uiteraard en dat maakt verder niet uit.

Marja, die sinds dit jaar is toegetreden tot het bestuur is het wel met haar man eens maar verteld dat dit nu eenmaal een besluit is wat genomen is en dat moet je dat ook zo laten. ‘Dit gegeven ligt er en dat is verder prima maar ik maak me meer zorgen om de vermindering van teams. Door diverse fusies krimpt ons deelnemersveld wat in en dat is iets wat mij zorgen baart. We willen een toernooi houden wat niveau heeft maar ik moet zeggen dat door het wegvallen van teams dat wel steeds lastiger wordt. Daarnaast hadden we ook dit jaar weer te maken met enkele late afzeggingen en daar baal ik persoonlijk wel van. Ik snap dat je met een representatief team wilt komen maar als vereniging moet je echt alles in stelling brengen om wel daadwerkelijk te komen.”

Het Leekstervoetbalgala, ieder jaar genieten beide er weer van want de ambiance op de avond van de tweede ronde en de uiteindelijke finaleavond vinden ze, zo verteld Marja, in een woord geweldig. ‘Ik geniet van de spanning die er heers bij de teams en het publiek want vanaf de tweede ronde gaat het er om wie op de gala-avond aanwezig mag zijn. Dat is iedere keer weer een spektakel waar ik met volle teugen van geniet.’’

Dat beeld wordt door Johan Wardenier bevestigd die dat als speler en coach al enkele keren heeft beleefd. ‘Dan giert de adrealine door je lijf want helemaal op de finaleavond zit het echt bomvol met toeschouwers en dat heerst er een fantastische sfeer. Dat moet voor iedere voetballiefhebber toch de krenten in de pap zijn om op een podium als het leekstervoetbalgala aanwezig te zijn. Daarom begrijp ik, net als Marja, ook niet dat ploegen om wat voor reden dan ook wegblijven. Want echt ik vindt dit een toernooi waar je als club uit de regio bij wilt zijn.”

Zaterdag tijdens de finaleavond trof ik beide en zichtbaar genoten ze met volle teugen van de ambiance waarin het toernooi zich afspeelde. Twee liefhebbers die genoten van hun zoon Enrico die, in tegenstelling tot zijn broer Michel, tot een van de smaakmakers van het toernooi behoorde. Michel was altijd wel bij het gala als vrijwilliger betrokken maar zijn baan als beroepsmilitair zorgt er voor dat zijn voetballoopbaan even op een wat lager pitje staat maar zo vertelde hij, ik ben ook geen echte zaalvoetballer.

De familie Wardenier en het Leekstervoetbalgala zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden want waar Marja als bestuurslid vast nog met verfrissende ideeën zal komen zal Enrico nog graag zijn vader willen overtreffen als topscoorder. Maat Johan zal met Fc Grootegast willen proberen wat deze editie niet lukte, eerste woorden op het Leekstervoetbalgala. En Michel zal, als het werk het toelaat toekijken hoe de rest van de familie bezig is met het Leekstervoetbalgala wat ook zijn hart gestolen heeft.